EuroSTAR 2019 verslag deel 1

Om half twee opende Isabel Evans als zijnde Programma Chair de 27e editie van de EuroSTAR Software Testing Conferentie in het Prague Congress Centre. De conferentie heeft dit jaar als thema Working Well. De gedacht achter dit thema is dat we dat willen opleveren aan onze klanten, namelijk software die goed werkt. Om dat te kunnen doen gaan we deze EuroSTAR conferentie nadenken over hoe we goed werken binnen onze werkzaamheden, met onze mensen en onze uitdagingen.

Isabel Evans met haar Programme Committee

Chris McKillop

Na de opening was het tijd voor de eerste keynote  die werd gegeven door Chris McKillop, de CEO/Co-founder van het bedrijf Turalt uit Canada. Haar verhaal draaide om hoe je je bullshit detector beter kunt ontwikkelen als het aankomt op Artificial Intelligence, afgekort AI. Wat is het en wat kunnen we er in de toekomst van verwachten. AI heeft en gaat steeds meer een invloed hebben op hoe wij als mensen leven. Maar door te veel vertrouwen in deze technologie en door er een te grote hype van te maken kan het ook een negatief effect hebben op mensen, groepen en de hele maatschappij. Daarom moeten we als testers de verantwoordelijkheid op ons nemen door onze bullshit detector verder te ontwikkelen om zo te begrijpen wat de impact van AI kan zijn en er voor te zorgen dat AI systemen waardevol, ethisch en succesvol worden.

Ru Cindrea

Na de koffiepauze was het dan tijd voor de eerste serie van parallelle tracks. Ru Cindrea van Altom Consulting uit Finland vertelde hoe het steeds belangrijker wordt om games te testen die zijn gebouwd met behulp van Unity en hoe ze dit met behulp van open source tools voor elkaar kreeg.

Quiet Room

The Huddle

Anders Dinsen van ASYM APS uit Denemarken had het over Immanuel Kant, een Duitse filosoof, die ons leerde dat interactie met dingen altijd samen gaat met experimenteren en leren. De boodschap van Anders was dat we niet moesten denken dat alles waar is waar we in geloven, dat we niet over alles sceptisch moeten zijn en dat we anderen moeten helpen om samen te werken en te leren, om zo gezamenlijk de stakeholder vertrouwen te geven in de systemen die we voor hun bouwen.

Lunch

The Expo

Andrew Brown van Expleo uit Engeland vroeg zich af waarom zijn regressie testset vol zit met onzinnige en verouderde testen. Andrew legt de schuld hiervan van iets wat hij zelf noemt het “Endowment Effect”, wat inhoud dat mensen het heel moeilijk vinden om zaken ze bezitten en beheren, in dit geval regressietesten, weg te moeten doen of te vervangen. Zodra je doorhebt dat dit het geval is kun je je hier als tester overheen zetten en alsnog de regessietestset opschonen en aanvullen met de meest waardevolle testen. Wat steeds belangrijker wordt door het steeds meer automatiseren van testen.

Auditorium

Peter Zimmerer van Siemens uit Duitsland introduceerde een nieuwe testrol, namelijk de Test Architect. Deze persoon werkt intensief samen met de software architecten en bewaakt het bouwen van een goed ontworpen en makkelijk te onderhouden test systeem, bedenkt een sterke automatiseringsaanpak door het toepassen van innovatieve software en test technologieën. Volgens Peter een mooie nieuwe carrière mogelijkheid voor testers.

Tijdens de tweede serie parallelle tracks vertelde John Kent van Simply Testing uit Engeland dat binnen de Agile en DevOps werkwijze het automatiseren van testen steeds belangrijker wordt omdat het gewoon niet mogelijk is om bij meerdere keren per dag releasen telkens alles met de hand te moeten testen. Hierbij wordt meestal gestart met API testautomatisering omdat dat betrouwbaar is, maar helaas kan datzelfde niet gezegd worden over User Interface testautomatisering. Deze zijn moeilijker op te zetten en vergen veel onderhoud. John bracht het besef dat we bij het testen met geautomatiseerde testen eigenlijk twee zaken testen. Namelijk het systeem dat we aan het testen zijn, maar ook de automatische testen zelf die we gebruiken om het systeem te testen. Zoek dus altijd naar de juiste balans in wat wel en wat niet te automatiseren.

Viktorija Manevska

Viktorija Manevska van BeQualified uit Duitsand had een kort maar krachtige boodschap. Je moet leren om af te leren zodat je nieuwe dingen kunt leren. Oude gewoontes zijn soms ongemerkt aanwezig en beïnvloeden hoe een team of een persoon werkt. Door een stap terug te nemen kun je je eigen gedrag zien waardoor je bewust wordt van de dingen die je moet afleren. Want alleen door zaken af te leren geef je jezelf en je team de ruimte om samen of alleen nieuwe zaken aan te leren.

Bob Harnisch

Bob Harnisch en Hatim Chahim van ProRail uit Nederland zette op een rij hoe ze bij ProRail in teams werken tussen verschillende bedrijven die aan het zelfde eindresultaat werken. Deze teams stemmen hun sprints op elkaar af zodat het totale systeem in één keer getest kan worden op hetzelfde moment, gebruikmakende van risico gebaseerd testen.

Maud Lundh van Sopra Steria uit Noorwegen presenteerde ons Conceptual Development. Hierbij werken klant en team samen door meteen in het begin concepten en design te testen, nog voor er 1 regel code is geschreven. Deze aanpak bracht een hoop mogelijkheden met zich mee omdat meteen vanaf het begin alles testbaar was. Zo was het belangrijk om zo vaak en zo snel mogelijk te falen om zo het systeem sneller te leren kennen en zo tot een beter systeem te komen. Ook werd er getest met echte gebruikers om zo daadwerkelijk toegevoegde waarde te leveren waar de eindgebruikers op zaten te wachten.

Rob Lambert

Na deze tweede serie van parallelle tracks volgde het programma onderdeel Lightning Strikes. Hierbij mogen 5 sprekers na elkaar elk 4 minuten een boodschap uitdragen met behulp van maximaal 2 slides. Als ze niet op tijd klaar zijn volgt er donder en bliksem en moeten ze het podium verlaten. De sprekers waren Kristoffer Nordstrom, Iris Pinkster, Rob Lambert, Mais Tawfik Ashkar en Gáspár Nagy.

Gáspár Nagy

Kristoffer Nordstrom

Iris Pinkster

Mais Tawfik Ashkar

De dag werd afgesloten met een netwerk borrel op de Expo, waar naast de drankjes ook spelletjes gespeeld konden worden.

The Expo

Hierna volgde het avond programma waarbij de conferentiegangers konden kiezen tussen het Community Dinner, dat plaats vond op en tijdens een rivier cruise op de Vltava rivier, of de Tester’s Party die werd gehouden in het bekende en schitterende Municipal House.

Community Dinner

Community Dinner

Community Dinner