Verslag TestBash Nederland 2019

Vrijdag 24 mei was het alweer tijd voor de derde editie van TestBash Nederland. Voorafgaand aan de conferentie vond er van maandag tot en met woensdag de zeer goed bezochte training “Automation in Testing” plaats, gegeven door Mark Winteringham en Richard Bradshaw . Vervolgens stonden er donderdag zes gevarieerde en uitverkochte workshops op het programma. De conferentie op vrijdag had weer het vertrouwde concept maar dit jaar in een ander jasje. De conferentie werd vanwege de grote belangstelling (230 mensen!) namelijk niet, zoals de training en de workshops, georganiseerd in de Zalen van Zeven maar in de Jacobikerk in Utrecht. Verder bleef alles gelukkig hetzelfde. Veel bekende gezichten, goede ontvangst bij binnenkomst, leuke gadgets, perfect eten, uitstekende sprekers en natuurlijk die unieke TestBash sfeer.

Dat TestBash gevoel is moeilijk te beschrijven. Je moet er bij zijn om het te voelen. Het is een mix van samen, rebels, los, relaxt en fun. Aan-elkaar-prater Bart Knaack was uiteraard weer aanwezig en is altijd goed voor de nodige humor tijdens en tussen de presentaties. De organisatie, onder leiding van Huib Schoots, had een mooi en gevarieerd programma samengesteld. We lichten er een paar uit.

Andrew Brown sprak over de gevaren van de menselijke factoren in nagenoeg volledig geautomatiseerde systemen. Het aantal kleine fouten wordt dan wel veel kleiner bij volledige automatisering, maar de kans op een hele grote fout wordt groter. Doordat de mens steeds minder hoeft te doen bij zulke systemen, raakt de mens snel verveeld en gaat andere dingen doen ter afleiding. Hierdoor verslapt zijn aandacht. Oefenen met crisissituaties wordt ook steeds moeilijker omdat oefenen op zich al gevaarlijk is bij dit soort systemen. Voor lessons learned op dit gebied moeten we kijken naar de ruimtevaart en medicijnen industrie, die al flinke stappen hebben gemaakt op dit gebied.

Verder spraken Anne Colder en Vincent Wijnen over hun veranderende relatie. Als jonge vrouw zonder IT-achtergrond werkte ze bij een grote bank als mainframe tester. Het was een zware en moeilijke tijd, mede omdat haar mannelijke collega’s haar geen kans gaven en het werk vaak overnamen omdat ze vonden dat ze het zelf sneller konden. Gelukkig kwam Vincent op een gegeven moment bij de bank werken als test automatisering consultant en mocht Anne hem helpen om het testproces bij de bank beter te leren begrijpen. Al snel werd Vincent haar mentor en ontdekte hij hoe moeilijk jonge vrouwen het hebben in de IT-wereld met al zijn eigenaardigheden. Ze werden samen bondgenoten dankzij een ontdekkingstocht langs leren, frustratie, inzet, fouten, succes en heel veel geduld. Hun boodschap: Word een mentor of neem een mentor. Dat maakt je een waanzinnig goed team.

Hoogtepunt van de dag was Joep Schuurkes. Hij stal de show door live voor een volle kerk met kritisch meekijkende testers een API test framework te coderen met behulp van Python. Tijdens het coderen becommentarieerde Joep zijn eigen werk en legde hij de nadruk op de belangrijke vraag hoe dit je testwerk ondersteunt. Wat een kunststukje en wat een mooi optreden. Hoewel de klok genadeloos snel doortikte kreeg Joep het toch voor elkaar. Hier moest je wel van onder de indruk zijn. Petje af voor Joep.

Vera Gehlen-Baum en Beren van Daele spraken over hun scrum team. In een scrum team moeten steeds vaker mensen zitten die alles kunnen. Maar die zijn in hun ogen net zo moeilijk te vinden als het monster van Loch Ness of Yeti de verschrikkelijke sneeuwman. Ze lieten zien hoe ze in hun team van elkaar en van elkaars rol konden leren via het stellen van leerdoelen en hoe ze de tijd vonden om te leren.

De dag werd net als de voorgaande jaren weer afgesloten met de zogenaamde “99 second talks” waarin mensen uit de zaal in 99 seconden een verhaal mochten houden over een zelfgekozen onderwerp. Zoals altijd erg vermakelijk en afwisselend. Wederom een perfecte afsluiting van een mooie dag.

Is er dan helemaal niks kritisch te melden over het evenement? Natuurlijk wel. Testers zijn tenslotte kritisch. De organisatie had zichtbaar wat aanpassingsproblemen met de nieuwe locatie. Het geluid galmde behoorlijk vanwege de grote kerk, de zon maakte het eerste gedeelte van de dag nagenoeg onmogelijk om de presentaties op het scherm te kunnen zien. De houten kerkbanken en stoelen waren best wel hard om heel de dag op te zitten en stekkers zijn moeilijk te vinden in een kerk, wat toch best vervelend is met al die laptops en mobieltjes. Maar dat zijn allemaal kinderziektes en zijn volgend jaar vast en zeker opgelost. Het mocht de pret in ieder geval niet drukken. TestBash is een blijvertje en een aanrader voor iedere tester die vooruit wil in zijn vak.