Ard Kramer in gesprek met Dorothy Graham

Ard Kramer, voorzitter van de programma commissie van de Test Automation Days, heeft keynote Dorothy Graham geïnterviewd voor TestNieuws. Dorothy zal de afsluitende keynote verzorgen tijdens de Test Automation Days 2019.
We zijn erg trots dat Dorothy een keynote presentatie zal geven over haar continue leven in testautomatisering. Dorothy werkt al bijna 50 jaar in software testing en test automatisering. Dorothy is sinds 2013 betrokken bij de Test Automation Days. Helaas gaat ze dit jaar afscheid nemen van de programma commissie. Vandaar dat voorzitter Ard Kramer haar heeft geïnterviewd over haar ervaringen.

Je hebt veel ervaring opgedaan in testautomatisering gedurende jouw werkzame jaren: wat zijn de grootste veranderingen die je hebt gezien?
Er zijn veel veranderingen geweest in de testautomatisering door de jaren heen, van mijn eigen eerste pogingen bijna 50 jaar geleden tot vandaag. Een grote verandering die begin jaren 80 begon was de beschikbaarheid van commerciële tools. Maar een nog grotere verandering is de opkomst van open source tools in recentere tijden. De belangrijkste veranderingen zijn geweest in de verfijning en functionaliteit van de tools, net zoals de software in de loop der jaren in verfijning en functionaliteit is gegroeid. Hoewel mensen soms nog steeds worstelen om het beste uit testautomatisering te halen. De (vele) redenen hiervoor zijn niet altijd technisch van aard.

Testautomatisering heeft een hele brede definitie. Hoe zou jij de rol van testautomatisering in de ontwikkeling van software beschrijven? En wat denk je dat de grootste veranderingen gaan zijn in de nabije toekomst?
Testautomatisering wordt alomtegenwoordig en geïntegreerd in de ontwikkeling van software wanneer bedrijven overgaan op de agile werkwijze en vooral als ze “continu alles” adopteren: CI, CD, DevOps en Test-Driven Development. Van wat ik hoor, lijkt het erop dat de volgende veranderingen het toegenomen gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie in de tools en in testautomatisering zullen zijn.

Dorothy, jij bent al lange tijd onderdeel van de Test Automation Days. Hoe zou je het congres omschrijven? Waarom moeten mensen deelnemen aan de Test Automation Days?
Test Automation Days is altijd een heel speciaal evenement geweest, niet alleen voor mij maar voor iedereen in de automatisering. Met een focus uitsluitend op testautomatisering, is de diepte en variëteit van presentaties en kennis bij de Test Automation Days bijzonder hoog. Ik vind het moeilijk om uit zoveel verschillende sessies te kiezen – en het gaat allemaal over automatisering! Dit jaar wordt er in het tweedaagse formaat nóg meer aangeboden – dit zal een geweldige conferentie zijn – mis het niet!

Dit jaar zal het laatste jaar zijn dat je onderdeel bent van de programma commissie. Natuurlijk willen we je bedanken voor al je inzet en enthousiasme! Je zal deze periode afsluiten met een keynote tijdens de komende editie. Kun je al wat ideeën, of misschien cliffhangers delen over je presentatie?
Bedankt voor de inspiratie en het leren door de jaren heen sinds het ontstaan van de Test Automation Days! En bedankt dat ik mee mocht helpen aan deze conferentie en voor de uitnodiging voor de afsluitende keynote dit jaar. Ik zal het hebben over de ontwikkeling van testautomatisering gedurende mijn carrière, gezien door mijn ogen. Ja, er zijn veel veranderingen geweest, maar sommige dingen zijn niet of langzamer veranderd dan verwacht. Misschien herinner je je een aantal van de tools die ik catalogiseerde in de jaren 90. Misschien kun je een les leren van de eerste “shelfware”. Misschien zal het nadenken over het verleden van testautomatisering ons naar toekomstige richtingen wijzen. Welke veelvoorkomende valkuilen moeten worden vermeden en welke factoren zijn het belangrijkst voor succes? Ik zie jullie graag op de Test Automation Days 2019!

Test Automation Days 2019 vindt plaats op 19 en 20 juni in Media Plaza, Jaarbeurs, Utrecht. Het thema is “Test Automation in a Continuous World”. Meer informatie over het congres is beschikbaar op de website.

Via TestNieuws ontvangt u €50 korting op de toegangsprijs. Gebruik tijdens de online aanmelding de code TAD19TNI50

Graag tot ziens op Test Automation Days 2019!