In gesprek met TestBash Nederland 2019

TestBash Nederland vindt dit jaar plaats in Utrecht in de week van 20 mei 2019. Het is inmiddels het derde jaar dat TestBash in Utrecht wordt georganiseerd. TestNieuws stelt 10 vragen aan Huib Schoots, hij is verantwoordelijk voor de organisatie in Nederland.

1. Hallo Huib, kun je als eerste jezelf voorstellen? Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Huib Schoots, per 1 april 2019 werk ik voor de agile testers. Dat weten nog niet heel veel mensen, dus je hebt een scoop! Ik werk nu als agile coach, maar heb ook veel ervaring in het testen. Ik ben een van de vijf Rapid Software Testing trainers en geef regelmatig presentaties en workshops op conferenties. Mijn passie is mensen beter maken. Of dat nou inhoudelijk of op gedrag is, maakt me niet uit. Leren is de rode draad in mijn leven.

2. Hoe vaak ben je al naar TestBash geweest en herinner je je eerste bezoek nog?
De allereerste TestBash was in Cambridge en ik heb daar een korte workshop “Testing with a Stranger” gedaan samen met Markus Gärtner. De -toen nog kleine- conferentie was leuk en vooral de community die Rosie Sherry aan het bouwen was, sprak me aan. Het was alsof ik de mensen al jaren kende. Ik heb daar hele goede herinneringen aan en beschouw veel van de mensen die ik daar ontmoet heb inmiddels als mijn vrienden.

3. Hoe ben jij organisator geworden van TestBash?
Na op 4 Testbashes op rij als spreker, ben ik in gesprek geraakt met Rosie om te onderzoeken of ik TestBash naar Nederland kon halen. Ze waren toen net bezig om TestBash naar Manchester te brengen. Richard Bradshaw was de eerste die naast Rosie een TestBash ging organiseren. Daarna mocht ik het buiten Engeland proberen. Dat is dus gelukt! Wij waren de eerste TestBash buiten Engeland en daarmee is de trend gezet. Inmiddels vliegt het circus uit over de hele wereld en zijn er TestBashes in Duitsland, Ierland, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Australië.

4. Zijn er niet al meer dan genoeg conferenties?
Zeker niet! Er zijn veel conferenties, dat is waar. Maar er zijn er maar weinig zoals TestBash! Ons doel is om een veilig en gezellig event te organiseren. Op TestBash heerst een ontspannen sfeer. Naast de conferentie zijn er iedere avond meetups die druk bezocht worden en waar mensen echt met elkaar in contact komen. We zien daarom heel veel mensen terugkomen en dat is een goed teken! Voor sprekers is TestBash ook erg interessant. We zorgen namelijk erg goed voor ze. In tegenstelling tot veel conferenties betalen wij alle onkosten van sprekers zonder maximum en zonder vragen. Onze workshop trainers worden gewoon goed betaald voor hun inspanningen. Maar TestBash is meer dan alleen een conferentie. Bij het Ministry of Testing doen we graag dingen anders. Alles wat we doen heeft als doel om testers in staat te stellen zich te ontwikkelen. Daarom organiseren we lokale meetups over de hele wereld, hebben we een online platform gebouwd, de dojo, waar een zee van interessante informatie is te vinden: video’s, artikelen, online workshops, trainingen en nog veel meer! Ons Slack channel en ons forum “the club” is heel actief en testers helpen elkaar daar. Daarnaast steunen we mensen die willen leren, maar daar om wat voor reden geen geld voor hebben met een “scholarship”.

5. Scholarship? Wat is dat een scholarship?
Het Ministerie van Testing Scholarship Fund is het geesteskind van Rosie en werd in 2013 opgericht om iets terug te doen voor de testgemeenschap. De gemeenschap heeft ons door de jaren heen zoveel gegeven en heeft ons in staat gesteld om uit te groeien tot wat we nu zijn. Een groot deel van de MoT-filosofie is, en is altijd geweest, om een ​​bedrijf te creëren dat sterk genoeg is om getalenteerde, vastberaden en gepassioneerde mensen in de community te ondersteunen en aan te moedigen, zodat de community kan blijven floreren.

Met het scholarship geven we gratis kaarten weg aan iedereen die daar aanspraak op wil maken. Als je jezelf of een ander wilt aanmelden voor het MoT Scholarship, stuur dan een e-mail naar scholarship@ministryoftesting.com, waarin je aangeeft welk evenement je wilt bijwonen, waarom je de steun van de beurs nodig hebt en hoe het je zou helpen. Je kunt je voorstellen dat we veel aanmeldingen krijgen, dus denk goed na waarom juist jij dit zou moeten krijgen en wat je gaat doen om de community “terug te betalen” door je kennis te delen.

Sprekers, sponsors en anderen storten geld in het fonds door bijvoorbeeld hun verdiende geld uit de workshops in het fonds te storten. Ook bedrijven sponsoren TestBash door kaarten te kopen die ze aan het fonds doneren. Prachtig toch? En uniek!

6. Waarom zouden mensen naar TestBash moeten komen?
Er zijn genoeg redenen om naar TestBash te komen: een goede sfeer, een mooie mix van mensen uit de hele wereld, interessante en afwisselende onderwerpen, ervaren en onervaren sprekers, mooie “swag” om mee naar huis te nemen, een ontzettende goede catering, noem maar op! Het is een single track conferentie: dus geen moeilijke keuzes, maar lekker ontspannen zitten en luisteren! Kortom: teveel om op te noemen! Had ik al gezegd dat de meetups de dag in een ontspannen en gezellige sfeer afsluiten? Het mooie van TestBash is ook nog dat alle deelnemers toegang krijgen tot alle opnames van de presentaties op TestBash. Dat is handig, want dan kun je op de dag zelf focussen op goed luisteren en je laten inspireren. En later thuis, in alle rust de presentaties nog eens terugkijken! Een bedrijf uit Alkmaar stuurt haar hele testteam naar TestBash voor het tweede jaar op rij. Voor mij een duidelijk teken dat we goed bezig zijn! Alles over TestBash vind je op de dojo!

7. Wat kunnen we verwachten van op 23 en 24 mei in Utrecht?
Een gevarieerd programma waar ik trots op ben! Op maandag tot en met woensdag 20-22 mei geven Richard Bradshaw en Mark Winteringham een pre-TestBash training “Automation in testing”. Een hoog gewaardeerde en unieke training van 3 dagen waarin je alles leert dat je wilt weten als tester over automatisering in testen. Deze is voor het eerst in Nederland, dus grijp je kans!

Op donderdag 23 mei zijn er 6 workshops die de hele dag duren met interessante onderwerpen: Test Strategie, Automatisering strategie, Security testen, API testen, Exploratory testen en coaching. Voor ieder wat wils lijkt me.

Op vrijdag 24 mei beginnen we met lean coffee. Daarna hebben we 9 sprekers die een zeer gevarieerd programma brengen. We sluiten de dag traditioneel af met 99 second talks. Een open podium waar iedereen de kans krijgt om in 99 seconden je idee, succes, irritatie of ode te pitchen. Menig spreker is hier zijn carrière begonnen!

8. Wat voor soort publiek komt er op TestBash af?
We hebben een internationaal publiek en dat is uniek voor een jaarlijkse conferentie in Nederland. Iets meer dan helft van de bezoekers komt uit Nederland. De rest komt uit heel Europa. Vorig jaar hadden we deelnemers uit bijvoorbeeld Duitsland, Zweden, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Polen en Servië als ik me goed herinner. En dat is interessant denk ik. Want leren van je collega’s uit het buitenland is heel interessant! Daar doen ze dingen anders waarvan wij kunnen leren.

9. Kun je het team achter TestBash voorstellen?
De conferentie wordt vooral door Heather Reid en mij georganiseerd. Uiteraard krijgen we veel hulp van alle anderen binnen het Ministry of Testing uit Engeland. Samen hebben we het programma samengesteld aan de hand van de reviews die door veel mensen uit de community zijn gedaan. Ik doe alle dingen op de voorgrond, regel de locatie en bijvoorbeeld de video man. Heather doet de dingen op de achtergrond: de website, het ticketsysteem en ze houdt contact met de sprekers. Richard Bradshaw is onze sparringpartner, maar ook Thomas Harvey, de grafisch ontwerper en Aine McGovern, de social media guru, helpen ons dit event neer te zetten. Via het TestBash Nederland Slack Channel houden de dagelijks contact en Trello is onze planningstool.

We hebben ook een uitstekende relatie met de mensen van Zaalverhuur 7 die de ruimtes en de catering voor ons regelen. Vooral de chocoladerepen vinden tijdens TestBash gretig aftrek. Bart Knaack is onze host. Hij staat de hele dag op het podium om alles in goede banen te leiden! Daarnaast werken we met vrijwilligers die de hele dag helpen. Dat is een populair baantje, ik hoef eigenlijk nooit te zoeken, ze melden zichzelf ieder jaar weer aan!

10. Is er nog iets dat je zou willen toevoegen ?
De Super Early Bird tickets waren in no time uitverkocht. De Early Bird loopt nu tot en met eind maart en ik zou er op tijd bij zijn als je nog van een aantrekkelijke korting gebruik wilt maken. Ik hoop op een volle bak in Utrecht in Mei. We hebben waarschijnlijk mooi voorjaars weer, dus ik zie nu al uit naar de gezellige meetups op het terras! We hebben een geweldig programma dus het zal een leerzame week worden! En natuurlijk is het altijd weer gezellig om oude bekenden en nieuwe vrienden te ontmoeten. Tot ziens in Utrecht!