ISTQB Foundation 2011 is dood. Leve ISTQB Foundation 2018

Een nieuwe syllabus voor Foundation? Is ISTQB Foundation dan niet allang achterhaald door de tijd? Of is het eigenlijk gewoon een plichtpleging: Omdat er nu eenmaal een nieuwe syllabus is gekomen moet Polteq wel weer energie steken in deze methode.

Hoe je het ook wendt of keert, ISTQB Foundation wordt altijd een beetje omgeven door een geur van vroeger. Je weet wel, de tijd dat TMap nog van begin tot eind kon worden uitgevoerd. Maar dat is niet meer. Deze tijd vraagt om modern, kort cyclisch, iteratief, incrementeel, teamwork, regression, continuous integration, TDD, BDD, automation: Agile.

Polteq kan je geruststellen. Of eigenlijk: Polteq kan de genoemde uitspraken beamen. ISTQB Foundation is achterhaald! Althans, de versie van 2011. Die begon wel links en rechts slijtageplekken te vertonen. Hoewel er nog voldoende interesse was van mensen die willen weten hoe het nu werkelijk zit met dat testen. “Wat is nu eigenlijk de theoretische onderbouwing van wat je als tester doet.”

ISTQB Foundation 2018
In 2018 is de vernieuwde syllabus uitgekomen. Toegespitst op het nieuwe testen, zoals gezegd: modern, kort cyclisch, iteratief, incrementeel, regression, continuous integration, TDD, en noem maar op! Compleet met een verbeterde structuur en waarbij de verbeterpunten uit de voorgaande jaren zijn meegenomen. ISTQB heeft weer een jasje dat de komende jaren heel goed past in de tijd van het testen van nu.

Ervaren trainers, zowel op didactisch gebied als in de praktijk, hebben meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook van de Polteq training ‘ISTQB Foundation’ een volledig nieuwe en moderne training te maken. Het theoretische eenrichtingsverkeer van de oude training heeft plaatsgemaakt voor het interactieve tweerichtingsverkeer van het ‘nieuwe leren’. Het ‘ halen van het papiertje’ zoals het certificaat meestal wat kleinerend genoemd wordt is daarbij uiteraard een doelstelling. Echter Polteq heeft ervoor gekozen dat de deelnemer niet meer alleen ‘haalt’ maar veel meer ‘inbrengt’. Want de deelnemer van nu weet veel, maar wil het graag ervaren en meegemaakt hebben. Daar is deze training nu op ingericht: Leren door doen. De kracht daarvan is dat men beter onthoudt en dus beter beslagen ten ijs komt in het examen.

Het gevolg daarvan is ook dat men met het geleerde meteen aan de slag kan in de praktijk. Laten we eerlijk zijn, dat willen we toch bereiken; dat is toch de reden waarom je naar een dergelijke training komt?