Verslag van EuroSTAR 2018 – deel 1

EuroSTAR 2018 begon voor TestNieuws op dinsdagmiddag. De conferentie is dan al anderhalve dag op weg. De maandag was traditiegetrouw begonnen met de full day tutorials en op dinsdagochtend stonden de half day tutorials op het programma. Als we alle verhalen en tweets mogen geloven dan waren de tutorials weer een doorslaand succes. Er werkt weinig beter dan het volgen van een workshop van een hele of een halve dag die gegeven wordt door één van de kopstukken uit de testwereld. Je wordt als het ware onderdompelt in een bad vol met kennis. En niet alleen jij, nee je doet dat samen met een zaal vol gelijkgestemden.

Zo stonden maandag namen voor de groep als Rob Sabourin, Michael Bolton, Isabel Evans en Alan Richardson, ook wel bekend als The Evil Tester. Gevolgd op dinsdag door onder andere Iris Pinkster, Fran O’Hara, Rik Marselis en de nimmer ontbrekende Dorothy Graham.

Om twee uur in de middag begon dan het conferentie deel van EuroSTAR 2018. Programme Chair Rikard Edgren nam de opening voor zijn rekening en benadrukte nog maar eens dat hij zelf ook niet precies wist wat het thema van de conferentie was, hoewel dat toch echt “Je ne sais pas” is.

Vervolgens was het tijd voor de eerste keynote die werd gegeven door Alan Richardson. Soms zijn er veel woorden nodig om een presentatie samen te vatten, maar deze keer kunnen twee woorden volstaan. Namelijk “Stel vragen”.

De rest van de dag bracht verschillende mooie nieuwe inzichten. Zo vertelde Franka Buurmeijer dat het verstandig is om af en toe een spelletje te spelen met je team. En dan met name spelletjes waarbij je leert om iets na te maken puur op beschrijvende instructies van een ander. Het leerdoel hierbij is dat je bij het opvoeren van een bug goed beschrijft hoe die bug is te reproduceren en daarnaast hoe je requirements nodig hebt of op kunt stellen waarmee inderdaad gebouwd kan worden wat er gevraagd wordt.

Daarna was het de beurt aan Jeff Campbell. Hij gaf de zaal de optie om na te denken dat er altijd opties zijn naast de voor de hand liggende opties. Ga niet met de groep mee maar breng als tester opties ter tafel en laat zien dat er wellicht betere alternatieven zijn door een andere richting op te gaan. Denk out of the box.

De dag werd afgesloten met een netwerk borrel gevolgd door de keuze uit het Community Dinner in Madurodam of de TestLab Party in Crazy Piano’s, waar het 10-jarig bestaan van het TestLab uitbundig werd gevierd. Beide opties bezorgden de bezoekers een fantastische avond.

Meer weten over EuroSTAR? Kijk dan hier.