Verslag TestBash Netherlands 2018

Dit jaar vond TestBash Netherlands 2018 plaats op vrijdag 13 april en TestNieuws was er bij om verslag te doen. De locatie was wederom de historische kerk aan de Boothstraat 7 in Utrecht. De kerk in combinatie met het bezoekersaantal van rond de 200 geven dit evenement een gezellige sfeer en een gevoel van saamhorigheid. Boven het podium reiken de orgelpijpen tot aan het dak van de kerk en op het balkon heb je een fantastisch overzicht over de hele zaal.

Bij binnenkomst werden we overladen met goodies, waaronder bekers, t-shirts, stickers en buttons. Voorafgaand aan de podium presentaties kon je meedoen met Lean Coffee sessies. Verder was de catering meer dan goed. Chocoladerepen, chips, koek, broodjes, fruit, dranken. Niks is te gek of ze hebben het. In de zaal en op het podium werd veel gelachen. De sfeer was top. Er was veel ruimte om met de andere bezoekers te praten en te netwerken. De presentaties volgden elkaar op, dus je hoeft niet te kiezen. Wel zo makkelijk en je hoeft niet bang te zijn dat je die beste presentatie van de dag mist omdat je net in een andere zaal zat.

De dag werd aan elkaar gepraat door Bart Knaack, bijgestaan door Huib Schoots, die er samen met de andere leden van de organisatie voor zorgden dat de dag goed verliep. Bart stuiterde vrolijk over het podium en zijn enthousiasme sloeg meermalen over op de zaal. We zagen hem zelf een dansje doen met Sue Atkins toen de beamer het even begaf. De presentaties gingen over uiteenlopende onderwerpen en waren op een enkel verhaal na van goede kwaliteit en erg leerzaam.

De dag werd afgesloten met de zogenaamde “99 second talks” waarin mensen uit de zaal in 99 seconden een verhaal mochten houden over een zelfgekozen onderwerp. Erg vermakelijk en afwisselend. Een perfecte afsluiting van een mooie dag. TestBash is een gezellig, kleinschalig en leerzaam evenement waar je super gemotiveerd van terugkomt. We kijken nu al uit naar volgend jaar.

Hieronder een samenvatting van de presentaties die zijn gegeven tijdens TestBash Netherlands 2018.

Holding space: Making things better by doing less door Maaret Pyhäjärvi

Maaret’s boodschap was dat je minder moet gaan doen tijdens je werk en dat je je daar ook goed bij moet voelen door dingen beter te maken. Zo zat ze ooit naast een ontwikkelaar die aan het testen was, maar ze zei niks. Ze zat daar alleen maar. De ontwikkelaar begon steeds meer te testen omdat ze mee keek. Blijkbaar was haar aanwezigheid al genoeg om de ontwikkelaar aan te zetten tot meer en betere testen. Het draait dus in je werk niet om dingen doen, maar het gaat om dingen veroorzaken. Door als tester enkel aanwezig te zijn, vragen te stellen en de vinger op de zere of de juiste plek te leggen gebeuren er dingen. Stap naar voren en ben moedig als anderen dat niet zijn. Vragen stellen is niet erg. Verzamel mensen om je heen waar je van kunt leren en die van jou kunnen leren. Leer elke dag iets nieuws. Doe minder, maar veroorzaak meer. Ben de verandering die je wilt zien.

Go old school – Why test techniques aren’t dead door Sue Atkins

Testtechnieken lijken steeds meer op de achtergrond te geraken in de nieuwe manier van testen binnen al het agile geweld. Terwijl testtechnieken eigenlijk ontzettend handig zijn om verschillende soorten fouten te vinden vanuit verschillende hoeken bekeken. Waarom worden ze dan zo weinig gebruikt. Iemand opperde dat het wellicht komt door de opkomst van exploratory testing. Maar dat is volgens Sue dan onterecht, want exploratory testing is niet zomaar random wat testjes uitvoeren, het laat juist de testtechnieken tot zijn allermooiste recht komen doordat het resultaat onmiddellijk zichtbaar wordt. Dus stof je testtechnieken kennis weer af en ga ze gebruiken tijdens je werk. Ze zijn het meer dan waard.

Kill the mutants! door Nico Jansen en Simon de Lang

Met mutation testing meet je de effectiviteit van je testen. Je start met de normale testset en het mutation testing framework creëert zogenaamde mutanten die de code veranderen om te kijken of de testen nu falen. Stel in de code staat dat een veld een waarde mag hebben die niet groter mag zijn dan 10. Dan wordt er een mutant aangemaakt die het kleiner dan teken verandert in een groter dan teken. Als de testen nu niet falen dan betekent dat dus dat er geen test aanwezig is die dit stuk code controleert. Je kunt de mutant nu killen door er wel een test voor te schrijven. Op deze manier zie je precies waar je je testen, maar ook de code, kunt verbeteren.

Encouraging engagement – Changing our work culture door Marianne Duijst

Als padvinder was Marianne gewend om bij een community te horen, ze ervaart nu hetzelfde in de testcommunty. Maar het is helemaal niet zo makkelijk om ergens bij te gaan horen. Vaak zitten mensen vast in een bepaald stramien. Altijd lunchen met dezelfde mensen, bij hetzelfde apparaat koffie halen en met dezelfde mensen een praatje maken. Haar boodschap is om juist op mensen af te stappen die je niet kent. Verbreed je netwerk, leer van anderen maar help anderen ook om te leren. Op haar werk werd de rol van tester en ontwikkelaar samengevoegd tot software engineer. Dit bracht met zich mee dat iedereen zich als het ware een nieuwe identiteit moest aanmeten. Het veranderen van rol is niet zo maar wat namelijk. Marianne hielp de culture en de community verder door mensen met elkaar te verbinden. Dit door bijvoorbeeld het organiseren van lunch sessies waar ze spraken over de sfeer en welke cultuur wenselijk was. Richt je op mensen. Misschien ben je het niet altijd eens op inhoudelijk vlak, maar dat neemt niet weg dat je wel op emotioneel vlak een klik hebt. Stel je zelf open zodat anderen dat ook gaan doen.

Mind your language – Unitentional bias, social identity en teamwork door David Evans

Wat maakt een tester een fantastische tester. Er zijn zo laat David ons zien vele eigenschappen die een tester een goede tester maakt. Bij nader onderzoek blijkt dat deze eigenschappen bij de andere rollen ook voorkomen. Een tester moet dus een alleskunner zijn of worden. Maar dan is nog de vraag wat iemand een fantastische tester maakt. Wat de ene persoon goed vindt wordt door anderen juist als slecht gezien. We zijn heel snel geneigd om mensen in ons hoofd ik hokjes te plaatsen. En eenmaal in een hokje geplaatst is het erg moeilijk om onze mening over iemand te veranderen. Onszelf plaatsen we ook in een hokje, horend bij een bepaalde groep of groepen. Bij problemen of vragen gaan we ongemerkt naar mensen uit dezelfde groep. Dus de boodschap van David is om buiten je eigen groep te durven kijken en te gaan staan. Laat je niet beperken in de mogelijkheden die er zijn. Let daarbij wel op je taalgebruik en voorkom dat je een taal spreekt die alleen mensen uit jouw groep begrijpen. Help je teamleden ook met testen, denk niet dat je de enige bent die dat kan. Zeg niet dat je een tester bent, maar zeg dat je gespecialiseerd bent in testen en dat je mensen wilt helpen met testen.

Lessons from famous detectives for testers door Geoffrey van der Tas

Verkleed als Sherlock Holmes kwam Geoffrey het podium op en liet hij de zaal een filmfragment zien waarin Sherlock Holmes op basis van een heel klein stukje informatie de juiste gevolgtrekkingen doet en conclusies trekt. Volgens Geoffrey lijken testers heel erg op detectives. We beginnen met detecteren door te luisteren, te lezen, te praten en te observeren. Daarna gaan we die informatie allemaal opnemen en rangschikken door het bijvoorbeeld op te breken in stukken of uit te leggen aan jezelf of anderen. Daarna gaan we conclusies trekken door bijvoorbeeld eerst na te denken over de gevolgen en niet over de oorzaak.

Complex problem solving door Martijn Maas

Bij het oplossen van complexe problemen is het gevaar dat we te snel conclusies trekken. Het is daarom beter om eerst tijd te besteden aan de vraag wat nu precies het probleem is voordat je meteen begint met het oplossen. Het bepalen van het probleem kun je doen door het stellen van de juiste open vragen. Dat zijn vragen die bijvoorbeeld beginnen met hoe, waarom, wat etc. Verder is het meestal erg handig om ook uit te zoeken wat niet het probleem is. Want complexe problemen zijn vaak onduidelijke problemen. Door uit te zoeken wat niet het probleem is wordt het echte probleem dus indirect duidelijker.

Agile test management with continuous integration door Angie Jones

Angie Jones werkte ooit bij een bedrijf waar ze bij iedere release duizenden testcases handmatig moesten uitvoeren om te controleren of alle bestaande functionaliteit nog werkte. Daarom besloten ze de testen te gaan automatiseren, dus brachten ze het aantal terug van 25.000 naar 2.000 omdat het anders ondoenlijk was. Maar nu ze de regressie fase hadden geautomatiseerd kwamen ze er achter dat het draaien van die testen tijdens de regressie eigenlijk te laat was. Ze wilden meteen feedback op hetgeen ze ontwikkeld hadden. Dus besloten ze te gaan voor continuous integration. Maar dan was de testset nog steeds te groot. Het kostte uren om de testset te draaien nadat code was ingecheckt, dus dat was niet echt fast feedback te noemen. Daarom deelden ze de testen op in build testen, smoke testen en overige testen. Verder gaven ze alle testen een tag die aangaf bij welk ontwikkelteam de test hoorde. Op die manier kon alleen het deel gedraaid worden dat nodig was en kregen ze eindelijk de snelle feedback die ze zo graag ontvingen.

Nog enkele sfeer foto’s: