No way dat wij slechte software accepteren

Duizenden examens afgezegd door computerstoring. Gegevens patiënten op straat na diefstal USB-sticks. Sorry, onze site is momenteel niet bereikbaar. Datalek schendt privacy duizenden mensen. Dit soort berichten duikt met steeds grotere regelmaat op in de media en het ergste: we kijken er allang niet meer van op dat onze ICT is lang niet altijd werkt en betrouwbaar is.
Soms moeten we alle vooruitgang zelfs uitschakelen om hacks en ander ongemak te voorkomen. Denk nog maar eens aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer eerder dit jaar, waarbij het aloude rode potlood van stal werd gehaald. “Je merkt dat veel organisaties hun grip op hun softwarekwaliteit zijn kwijtgeraakt”, zegt manager Rob Hendrix van SQS’s Software Quality improvement Services.

Zijn afdeling heeft dagelijks te maken met kwaliteitsvragen over software en accepteert fails eigenlijk niet. Of het nu gaat om infrastructurele projecten of de opzet van competities bij de KNVB. “Goed werkende ICT jaagt de vooruitgang aan, maar als er componenten niet goed werken of de code waarin de software geschreven is rammelt, dan krijg je die vermeende vooruitgang als een boemerang terug met alle gevolgen vandien.”

Zo lang de afhankelijkheid van ICT toeneemt, blijft kwaliteit het onderwerp van gesprek. “Wij helpen klanten om grip te krijgen op softwareontwikkeling. We kijken naar de hele omgeving, dus ook naar de architectuur. Onze toolbox is uitgebreid, met open source en kwaliteitstools.”

Maar het allerbelangrijkste is het resultaat. SQIS zorgt draait op dit moment projecten die ervoor zorgen dat Nederland droge voeten houdt en dat rechtspraak in dit land ordentelijk verloopt.

SQIS en de KNVB
Onder auspiciën van de KNVB worden wekelijks 33.000 competitiewedstrijden gespeeld. Alle gegevens rondom die duels – spelers, arbitrage, schorsingen, uitslagen – vallen onder het digitale informatiemanagement van de voetbalbond, waarbij alle clubs zijn aangesloten. De bond staat aan de vooravond van een ‘digitale evolutie’, want voetbal leent zich bij uitstek voor dagelijks contact met verenigingen, leden en niet-leden, waar ze zich ook bevinden, want iedereen heeft tegenwoordig een mobiel device. Voor het zo ver is moet er nog wel een slag gemaakt worden. De bond zoekt namelijk partners voor de ontwikkeling die actuele kennis en techniek inbrengen en om kunnen gaan met een kritische organisatie als de bond. Om dat proces optimaal te borgen, heeft de KNVB SQIS ingeschakeld. Hendrix: “Ze willen zeker weten dat ze in die ontwikkeling de juiste dingen doen.”

SQIS en infrastructuur
Bij reconstructie van de A1 en A6 bij Almere is SQIS de assessment partij. Bij dit soort grote bouwwerkzaamheden moeten de uitvoerende partijen voldoen aan eisen die door Rijkswaterstaat gesteld worden. De assessments om aan te tonen dat processen op de gewenste capability levels zijn, worden afgenomen door de afdeling van Hendrix. “We zijn als onafhankelijke partij streng, maar door onze aanpak brengen we de totale kwaliteit omhoog.”

SQIS en de Tweede Kamer
Kwaliteit is het woord binnen SQIS. Zeker bij projecten die niet mis mogen gaan, zoals bij verkiezingen. De eisen die aan die software worden gesteld liggen vast in de Nederlandse Kieswet. SQS test en toetst of de software doet wat aangegeven is in de specificaties. Dat luistert nauw, want de Kieswet is een ‘klokkenmakerswet’, met veel details, wat betekent dat er na de verkiezingen een klip en klare uitslag is. De Kieswet houdt rekening met veel hypothetische en uitzonderingsituaties. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als een kandidaat die op de lijst staat, voor de verkiezingen overlijdt? Zoals bij de moord op Pim Fortuyn in 2002. Of neem het bijzondere geval van ‘lijstuitputting’ waarbij een partij niet voldoende kandidaten beschikbaar heeft om de haar toegewezen zetels te bezetten. Juist die complexiteit is een uitdaging voor SQS. Hendrix: “Het is een mooi domein om in te duiken met al die mogelijkheden.”