In gesprek met Iris Pinkster

EuroSTAR 2017 vindt dit jaar plaats in Kopenhagen van 6 tot en met 9 november. Het thema is “The Magic of Testing”. TestNieuws stelt 10 vragen aan Iris Pinkster, de Programme Chair van de conferentie.

1. Hallo Iris, kun je als eerste jezelf voorstellen? Wie ben je, hoelang zit je al in het testvak, waarom en hoe ben je tester geworden?
Ik ben Iris Pinkster en werk sinds 1996 in het testvak. Nu werk ik bij Professional Testing als test manager en test adviseur. Het testvak ben ik eigenlijk per ongeluk ingerold. Na mijn studie Bestuurlijke Informatie Kunde leek het me leuk om in de IT te gaan werken. Bijna alle bedrijven wilden me best aannemen als ik eerst een aantal jaren wilde gaan programmeren. Tijdens mijn studie had ik al wel gemerkt dat dat niet mijn sterkste kant was. Bij CMG (nu CGI) waren ze net begonnen met het opzetten van een testmethode (TestFrame) en waren ze op zoek naar mensen die de testvestiging wilden komen versterken. En zo is het begonnen…. Eens een tester altijd een tester.

2. Hoe vaak ben je al naar EuroSTAR geweest en herinner je je eerste bezoek nog?
Weet eigenlijk niet precies meer hoeveel EuroSTAR’s ik heb bezocht, maar ergens tussen de 10 en 15 zal het wel zijn denk ik. De eerste weet ik dan weer wel; dat was in München. Toen was EuroSTAR nog heel klein: we pasten allemaal nog in een hotel met een aantal kleine zaaltjes voor de track sessies. Dat is nu wel anders.

3. Kun je uitleggen waarom iedereen naar EuroSTAR moet komen?
EuroSTAR is ondertussen uitgegroeid tot een groot evenement: elk jaar zijn er wel rond de 1000 bezoekers. Dit betekent ook dat er dus heel veel kennis gedeeld wordt vanuit allerlei verschillende achtergronden en landen. Ook trekt het evenement steeds weer veel nieuwe mensen. Dat maakt het een super leerzaam evenement met heel veel netwerk mogelijkheden. En hoe groter een evenement, hoe meer interesse er komt om te spreken. Dat heeft weer tot voordeel dat er veel mensen een abstract insturen waardoor je een grote hoeveelheid super tracks hebt waaruit je dan weer een super programma kunt samenstellen.

4. Zie je de huidige veranderingen rondom het testen ook terug in de rollen van de bezoekers? Of komen er voornamelijk testers?
Natuurlijk horen en lezen we nu al een tijdje dat met Agile, DevOps en CI/CD er steeds meer behoefte komt aan T-shaped professionals. Toch zie ik dat in de praktijk nog heel minimaal gebeuren. Natuurlijk is het fijn als er in een team een goede samenwerking plaats kan vinden waarbij iedereen elkaar kan helpen. Maar mensen in een team met een bepaalde hoofdpet op, zijn nog steeds heel waardevol. Dus mensen opereren toch nog voornamelijk als ontwikkelaar e tester. Daarom is het gros van de mensen die EuroSTAR bezoekt dan ook tester, test manager, etc..

5. Je hoort vaak dat EuroSTAR wat achterblijft en het aan het verliezen is van de Agile Testing Days. Is EuroSTAR wel agile genoeg?
Ik denk dat EuroSTAR nog prima mee kan doen. Agile is ook niet meer nieuw ondertussen. En een evenement dat zich niet specifiek richt op één onderwerp trekt ook weer andere bezoekers. Mensen zijn niet persé alleen nog maar op zoek naar Agile. Dat kan ik dit jaar ook terugzien in de ingestuurde abstracts. Er waren relatief veel abstracts die te maken hebben met automatisering en weinig die te maken hebben met Agile. Ook waren er dit jaar veel abstracts ingestuurd waarin mensen hun ervaringen willen delen. Die diversiteit in onderwerpen kun je terugzien in de verschillende tutorials op maandag en dinsdag en de verschillende streams in de track sessies. Hiermee hoop ik dat er voor iedereen wat bij zit.

6. Programme Chair, is dat een ere baantje of is het knetter hard werken?
Haha. Ik beschouw het inderdaad als een erebaantje, maar er is inderdaad ook veel werk te verzetten. Dat begint natuurlijk met het thema. Dan komen de honderden abstracts die je allemaal moet lezen en beoordelen. Gelukkig heb ik ook een Program Committee die me daar bij helpt. En uiteindelijk het samenstellen van het programma: dat is een flinke klus. En ook zeker niet makkelijk. Je wilt toch het gevoel hebben dat je de beste sprekers en onderwerpen hebt geselecteerd en niets over het hoofd hebt gezien. Na het lanceren van het programma komen er veel vragen en verzoeken zoals deze. Ook vraagt de EuroSTAR organisatie om over verschillende dingen na te denken: denk aan alle leuke extra activiteiten tijdens het event. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard; het is ontzettend leuk om eens aan het stuur te zitten bij zo’n groot evenement.

7. Kun je als Programme Chair echt je stempel op de conferentie drukken of ligt heel veel al vast in een standaard EuroSTAR draaiboek?
Als Program Chair kun je wel degelijk je stempel drukken. Natuurlijk zijn er tijdlijnen waaraan je je moet houden. Verder heeft de EuroSTAR organisatie veel materiaal beschikbaar over wat wel of niet werkte in het verleden, maar ze staan open voor allerlei nieuwe suggesties.

8. The Magic of Testing. Mooi thema. Wat is volgens jou de magie van testen?
De magie van testen zit voor mij in de impact die je vanuit testen kunt maken op projecten. Het testen is zo veelzijdig en veelomvattend dat je werkelijk in alle fasen van een project of sprint toegevoegde waarde kunt leveren. Dat maakt het vak voor mij ook zo interessant. Niet teveel blijven hangen in “maar testen is altijd de sluitpost”; draai dat maar eens om naar steeds laten zien wat testen dan kan betekenen. Geweldig en magisch!

9. Kun je stiekem alvast iets verklappen over magische zaken die niet op het officiële programma staan?
We zijn wel aan het nadenken over wat nieuwe elementen, maar daarmee zitten we nog in de voorbereidende fase dus helaas kan ik daar nog niets over zeggen.

10. Wil je als laatste nog iets kwijt over EuroSTAR, over jezelf of over een ander onderwerp?
Natuurlijk hoop ik alle lezers van testnieuws te zien op EuroSTAR. Het lijkt mij prachtig om het 25-jarig jubileum van dit geweldige evenement ook meteen de grootste ooit te maken. Hopelijk werkt het magische programma daaraan mee. Tot in Kopenhagen!

Bedankt voor dit interview en tot ziens in Kopenhagen waar TestNieuws dagelijks verslag zal doen van de EuroSTAR conferentie.