Creatief testen, hoe doe je dat?

Er is een beroemde puzzel schrijft Jeroen van Deelen in zijn artikel. Een persoon tekent een verticale lijn op een stuk papier en vraagt je om hem korter te maken met de voorwaarde dat je die lijn niet mag veranderen.

Even denken? Is dit mogelijk? Waarom niet? Natuurlijk! Je kan hem korter maken door het tekenen van een langere lijn langs de kant van de eerste lijn. Nu is de originele lijn korter dan de tweede lijn. Bovenstaande puzzel is volgens Jeroen een uitstekend voorbeeld van het gebruik van buiten de kaders denken (ook wel out of the box denken genoemd) waardoor je verrassend positieve resultaten kan krijgen. Als we explorerend gaan testen wordt vaak een creatieve denkwijze gevraagd om onze testideeën te ontwikkelen en de onderhanden applicatie te gaan onderzoeken. Het wordt ook wel aangeduid als lateraal denken, anders denken, onconventioneel denken ofwel kijk op de dingen vanuit een nieuw perspectief. Buiten de kaders denken vereist een bereidheid om verder te gaan dan de normale grenzen en gebruikelijke benaderingen tot iets.

Lees hier het hele artikel van Jeroen.