Voor klanten lopen we het vuur uit onze sloffen

Bedrijven moeten op de kwaliteit van hun software kunnen vertrouwen, zoals het water uit de kraan. Vervuilde software kan een organisatie ziek maken, met alle gevolgen van dien. Vandaar dat SQS Nederland zich onder leiding van de nieuwe managing director Ron Rouhof onderscheidt op de markt. “Wij doen meer dan testen. Wij helpen bedrijven van visie tot resultaat.”

Ron Rouhof is SQS’er van het eerste uur. Hij heeft het bedrijf van toonaangevend testbedrijf voor software en IT-systemen zien ontwikkelen tot een specialist in kwaliteitsbewaking met een voortrekkersrol op het gebied van best practices in de sector. “Vanaf het allereerste begin is SQS overtuigd van het idee om klanten duurzaam te helpen met goede softwarekwaliteit. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een specialist in kwaliteitsbewaking en de grootste provider ter wereld die zich zuiver op QA-services en producten richt. Sinds die tijd zijn er vele nieuwe diensten en producten gelanceerd, waaronder: gestandaardiseerde testautomatiseringsoplossingen, herhaalbare services voor het managen van de softwarekwaliteit, managed services, trainingen en, zeer recent, business solutions waaronder business analyse en specialist consultancy.”

Rouhof verwacht veel van de nieuwe business solutions die SQS afgelopen jaar ook in Nederland heeft opgericht. Het is de bedoeling dat de dienstverlener zich ontwikkelt tot een echte partner van bedrijven. “Klanten willen producten steeds sneller naar de markt brengen. Om dat te waarborgen moet je aan de voorkant van trajecten zoveel mogelijk regelen voor Klanten. Dat kunnen we nu met onze business analisten waarmaken.” Volgens Rouhof zorgen business analisten in toenemende mate voor continuïteit in organisaties waar uitbesteding eerder regel dan uitzondering is geworden. “We streven een hoge kwaliteit na. Door zowel betrokken te zijn in het hele traject, als bij strategisch belangrijke technologiekeuzes, gaan wij nog meer het verschil maken voor onze klanten.” Naast business analyse richtte SQS Nederland ook een Specialist Consultancy Service op, waarbij de nadruk ligt op technische softwarekwaliteit.

Is SQS door die veranderingen nog wel een testbedrijf? Rouhof: “Ik begrijp dat je die vraag stelt, maar wij groeien mee met de markt. Je ziet dat software steeds crucialer wordt om bedrijven te laten groeien en excelleren. Het bewaken van de kwaliteit van die software wordt steeds belangrijker. Testen is daar zeer essentieel bij, maar we willen klanten meer bieden.” Hij voelt zich gesteund door internationale ontwikkelingen. “Overal om ons heen zien we bedrijven veranderen als gevolg van digitalisering, de vraag naar omnichannel-ervaringen en het internet der dingen. Knowhow op het gebied van kwaliteitsborging is daarbij essentieel.”

In zijn eerste jaar als managing director wil Rouhof de positie van SQS als partner versterken. “We willen het verschil maken in kwaliteit, ervaring, professionaliteit, flexibiliteit en voor onze klanten het vuur uit de sloffen lopen.”

Stabiliteit is daarbij belangrijk. De afgelopen jaren is de Utrechtse dienstverlener gestaag gegroeid. “Maar ik ben er vooral trots op dat we onze ‘vaste kern’ van medewerkers vasthouden. Zij zijn hét gezicht van SQS bij klanten. In alle opzichten willen we een great place to work zijn. Voor onze klanten om mee te werken, voor onze mensen om voor te werken.”

SQS investeert veel in de eigen mensen. Rouhof zet in op opleidingen en partnerships. “We streven naar certificeringen voor onze medewerkers. Voor business analisten hebben we de BCS-standaard en ik weet dat we aan de testkant gezien worden als dé testautomatiseerder.”

De nieuwe MD is zelf gecharmeerd van de TOSCA-Testsuite. “Kwaliteit en snelheid in software testen wordt steeds belangrijker. Bedrijven moeten beter en kosten efficiënter werken. Leveringsmodellen veranderen voortdurend en organisaties die achteropraken, zullen niet altijd de juiste oplossingen bij klanten krijgen. Testautomatisering wordt daarom steeds vaker gebruikt.”

“Voordeel van TOSCA is dat er geen testscripts meer ontwikkeld worden. Gebruikers van applicaties kunnen zelf testgevallen specificeren, automatiseren en onderhouden, zonder dat ze over veel technische kennis hoeven te beschikken.” In Nederland wordt de tool bij veel klanten in de financiële sector ingezet. “Met de TOSCA Testsuite kunnen we complete workflows automatiseren over verschillende applicaties en platformen heen. Binnen die omgeving kunnen we requirements opvoeren, risk assessments uitvoeren en testaces automatiseren en ontwerpen.”

Hij geeft een voorbeeld. “Veel verzekeraars maken het mogelijk dat hun klanten zelf zaken regelen via een MIJN-portal. Dat betekent dat de portal en de app steeds verrijkt worden met nieuwe mogelijkheden van zelfservice. De snelheid waarmee zo’n verzekeraar nieuwe functionaliteiten implementeert, wordt steeds groter en het aantal devices dat klanten gebruikt talrijker. Door testautomatisering winnen ze enorm veel tijd. Voorheen moesten ze het hele team mobiliseren voor het testwerk, maar nu richt de testconcultant zich voornamelijk op de hoog risico onderdelen en de wijzigingen en loopt de regressietest op de achtergrond geautomatiseerd mee.”

“Bij veel van deze partijen richten we een complete workflow in binnen de TOSCA Testsuite. Zo’n flow omvat het opvoeren van requirements, het uitvoeren van risk assessments en het ontwerpen en automatiseren van testcases. Mijn ervaring is dat veel organisaties die kennis niet in eigen huis hebben.”

TOSCA-projecten zijn bij SQS deels een internationale samenwerking. Voor dit soort opdrachten worden bijvoorbeeld geregeld collega’s uit en in Egypte ingezet. Rouhof tot besluit: “Zo werkt SQS. We zijn lokaal aanwezig, met tegelijkertijd een wereldwijde back-up van kennis en medewerkers en de mogelijkheid om volledig ontzorgd te worden met een goede return on investment.”