In gesprek met wereldkampioen softwaretesten

Het team Nederlandse team Pan Galactic Gargle Blasters”, bestaande uit Rob van Steenbergen, Gerard van de Weerd, Pascal Dufour en Klaas Durk Toonen, heeft tijdens de Agile Testing Days 2016 in Potsdam de Software Testing World Cup gewonnen. Tijd voor een goed gesprek met deze kersverse wereldkampioenen.

1. Gefeliciteerd, wereldkampioen testen, wat hebben jullie gewonnen?
Elk teamlid kreeg een bokaal (zie bijgevoegde foto), een persoonlijke oorkonde, voor het hele team 3000 Euro en natuurlijk eeuwige en onvergankelijke roem. En drie van de vier teamleden kregen ook een fikse kater overigens.

2. Hoe verliep het kampioenschap, wat houdt het precies in?
Het kampioenschap bestaat uit twee delen. Wij wonnen de Europese kampioenschap en er werden over de hele wereld ‘continental’ kampioenschappen gedaan gedurende dit jaar. Uiteindelijk bleven er zes teams over tijdens dit wereldkampioenschap.

De uitdaging is om in drie uur een onbekend software product te testen. Aan het begin van de drie uur periode krijg je te horen wat de software is en een beschrijving. Er is een product owner aanwezig die wat over het product vertelt en aangeeft in welke onderdelen er getest moet worden. Je wordt beoordeeld op de bugs die je vind, je rapportage, de vragen die je stelt en de samenwerking van het team.

3. Is softwaretesten een leuke kijksport voor het publiek?
Het is -denken we- het beste te vergelijken met cricket. De meeste ballen worden misgeslagen, of leveren zo af en toe een puntje op. Maar 1 of twee keer in een wedstrijd is het echt spannend. Dat is ook zo bij het WK testen, behalve dan dat het nooit echt spannend wordt.

4. Deden er meer Nederlandse teams mee?
Nee dit hadden we allemaal in de voorrondes verslagen. Aan het WK deden 6 teams mee. Amerikanen, Russen, Zuid-Afrikanen, Israëliërs, Brazilianen, Nieuw Zeelanders en wij dus. In de voorrondes deden nog wel twee Nederlandse teams mee.

5. Hoe word je wereldkampioen, moet je veel oefenen van te voren?
Wereldkampioen worden is heel hard werken:

  • We hebben een jaar lang iedere maand geoefend met professionele software,
  • Tijdens het trainen volgden zo veel mogelijk de regels en uitgangspunten van match-format van het WK
  • Elkaar in ‘levende leven’ zien en on-site trainen, bleek het beste te werken. Dus dat hebben we dan ook zoveel mogelijk gedaan
  • We hebben veel tijd besteed aan de rapportage, rolverdeling in het team, indeling van de drie uur, communicatie, heisessies

6. Hoe zijn jullie als team bij elkaar gekomen, waar kennen jullie elkaar van?
Rob bracht het idee naar voren. We werkten al met 3 mensen uit het team bij ThiemeMeulenhoff. Rob, Klaas Durk en Gerard. Pascal kenden we vanuit ons testnetwerk en hij vond het ook een leuk idee.

7. Wat is de gedacht achter jullie teamnaam “Pan Galactic Gargle Blasters”?
Een Pan Galactic Gargle Blaster is het beste drankje in het sterrenstelsel. Het komt uit het boek “De Hitchhiker’s Guide to the Universe”.

8. Wat hebben jullie aan op de foto? Jullie lijken wel sneeuwpoppen of zoiets.
Voor de award-avond van de agile testing days was het thema winter/kerst outfits. Na wat brainstormen was de link naar de Dr. Who aflevering snel gemaakt. Pakken maken was veel werk, maar door het geweldige talent, en doorzettingsvermogen van Klaas Durk, is het allemaal goed gekomen…

9. En nu? Lopen jullie al naast jullie schoenen ;-)
In het begin wel, maar we hebben ontdekt dat dat een nogal onhandige manier van voortbewegen is. Overigens stellen we het zeer op prijs dat je een wereldkampioen met u aanspreekt.

10. Kunnen we u binnenkort een keer bewonderen, gaat u bijvoorbeeld op tournee?
We willen natuurlijk onze ervaringen delen. Op de bijeenkomst van de “Federation of Agile Testers Netherlands” gaan we een presentatie geven, wellicht gaan we ons ook voor andere test evenementen inschrijven.