Agile planning met Jira, hoe werkt dat?

Veel ICT teams werken met de populaire tool Jira©. Daarin heeft elk team zijn planning voor de komende sprints. De vraag is, hoe je de planning van meerdere teams managet. Daar komen nogal wat complicaties bij kijken. Tommer Lahat, business analist en ondernemer, vertelt in dit interview hoe je dat het beste kunt toepassen.

Wat is Jira© ?
Jira is een tool waar je per team stories en taken kunt bijhouden. Je kunt ook een Scrumbord maken. Daarop kun je sprints definiëren.

Wat is dan eigenlijk het probleem?
Je kunt voor een team heel goed een paar sprints vooruit plannen, maar niet over meerdere teams heen.

Maar je kunt toch een gewoon een plugin downloaden om mee te plannen?
De planning-plugins, die beschikbaar zijn, richten zich op uren en weken. Agile teams werken echter met zogenaamde sprints en zelf gedefinieerde Story Points.

Wat is jullie idee dan?
Wij hebben een Jira plugin gemaakt, genaamd Forecast, waarmee je kunt plannen in sprints.

Net zo makkelijk?
Zo makkelijk is het niet. Het is van belang dat de teams werken met sprints, die even lang zijn. Anders vergelijk je appels met peren. Zo’n sprint wordt dan binnen die organisatie of afdeling een gemeenschappelijke eenheid. De teams hoeven niet precies tegelijk te beginnen met zo’n sprint, want een afdelingsplanning komt niet op een dagje meer of minder aan.

Ok. Dat kan een uitdaging vormen. Moet een onderneming nog ergens anders op letten, als ze op een Agile manier wil planning?
Ja. Zorg ervoor dat het werk van een team in één planning zit. Dat geeft je de mogelijkheid om te zien hoeveel werk een team per sprint heeft, of er nog wat bij kan of af moet. Als je planningen alleen gericht zijn op functionaliteit, dan zou het kunnen dat werk van een team in verschillende planningen komt te staan. Daardoor heb je geen overzicht van de werkdruk van dat team.

Kun je een voorbeeld geven?
Stel Team A maakt een iPhone app, en Planning 1 gaat over het mobiel kopen van een product en Planning 2 gaat over het mobiel reserveren van een restaurant, dan zit Team A zowel in Planning 1 als in Planning 2. In welke van deze 2 planningen zie je of Team A al volgepland is? Geen van beide inderdaad. In dat geval is het handiger om één planning te maken van alle mobiele app teams.

Wat zijn verder sterke punten van jullie Forecast plugin?
Wij bieden de mogelijkheid om werk van verschillende niveaus te plannen : stories, features voor klanten, systeemreleases, wat je maar wilt. En we houden deze gegevens synchroon met het werk dat de teams in Jira opvoeren.

Bedankt, Tommer. Ik ga eens kijken naar jullie gratis demo en onderstaande video.