Principes voor testautomatisering

Organisaties moeten steeds sneller veranderen om aan de veranderende vraag van klanten te blijven voldoen schrijven Danny Greefhorst, Jos van Rooyen en Marcel Mersie in hun artikel. Dit stelt hoge eisen aan de ontwikkeling van applicaties. Klanten eisen niet alleen snelheid maar ook extreme gebruikersvriendelijkheid. Werkt bijvoorbeeld een webwinkel niet naar behoren, dan is er snel een alternatief voorhanden. Agile softwareontwikkeling sluit goed aan op deze veranderbehoefte en is inmiddels in een groot deel van de organisaties doorgedrongen aldus de schrijvers.

Om aan de groeiende hoeveelheid (test)werk te blijven voldoen neemt het aandeel en het belang van testautomatisering toe vervolgens ze. Echter, wil testautomatisering daadwerkelijk ondersteunend zijn aan de veranderende organisatie, dan stelt dat andere eisen aan mensen en (test)processen. Het goed begrijpen van de impact van testautomatisering is daarom belangrijk. Architectuur kan mede helpen, doordat het op een gestructureerde manier inzicht kan geven. Het maakt het mogelijk om een gestructureerd plan te maken, waarbij alle belangrijke onderdelen worden meegenomen.

Het startpunt van architectuur is een set van principes; richtinggevende uitspraken die aangeven wat belangrijk is. Omdat deze principes voor een belangrijk deel hetzelfde zijn voor iedere organisatie hebben Danny, Jos en Marcel een generieke set van principes voor testautomatisering geïdentificeerd. Vanuit hun kennis en ervaring van testen, testautomatisering en architectuur hebben ze beschreven wat zij denken dat belangrijk is.

Lees hier over de principes.