In gesprek met Nicolaï Roos

Praegus, opgericht in 2010, is inmiddels een bekende en gevestigde naam in testland, onder meer op het gebied van testautomatisering, performance testen, testservices en opleidingen. Wat wellicht nog niet iedereen weet is dat Praegus ook een eigen Academy heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar lanceert de Praegus Academy, bekend van hun maatwerktrainingen, nu ook het “Open Rooster” vanuit het opleidingscentrum in Almere.

TestNieuws stelt een aantal vragen aan Nicolaï Roos, Opleidingscoördinator, Trainer en Testconsultant bij Praegus.

1. Kun je jezelf kort voorstellen en aangeven hoe je in het testvak en bij Praegus terecht bent gekomen?

Na mijn studie HBO Informatica en Informatiekunde ben ik in de eerste instantie blijven werken bij de klant waar ik mijn afstudeerproject had gedaan. Op een morgen, inmiddels ruim 10 jaar geleden, stond ik in een file naar mijn werk en hoorde ik een radio reclame van Getronics, waarna ik direct de stoute schoenen heb aangetrokken en telefonisch contact heb opgenomen met Getronics. Na een aantal gesprekken en testen ben ik gestart in een Masterclass testen bij Getronics.

De keuze voor het testen bleek voor mij een goede keuze, ik voelde me direct thuis in dit vakgebied en leerde snel. Middels detachering kon ik bovendien ervaring opdoen bij diverse klanten. Vandaag de dag beoefen ik nog altijd met veel plezier en passie dit vakgebied.

In de afgelopen 10 jaar heb ik ervaring opgedaan in diverse rollen als Testanalist, Testconsultant (adviserend en coachend), Testmanager en Scrummaster, zowel in Nederland als in het buitenland op internationale projecten. Op dit moment ben ik, naast mijn werkzaamheden als Opleidingscoördinator bij de Praegus Academy, werkzaam als Scrummaster en Testmanager op diverse projecten bij de Rabobank. Met de verdere opkomst van Agile zie ik de toegevoegde waarde van technische vaardigheden bij testers. Zo profiteer ik zelf nog dagelijks van de tijdens mijn studie en stage opgedane kennis op het gebied van onder andere programmeren.

Na een dienstverband bij Getronics PinkRoccade en Capgemini ben ik in 2011, als één van de eerste werknemers, gestart bij Praegus in Almere.

2. Wat is jouw rol binnen de Praegus Academy?

Binnen de Praegus Academy ben ik verantwoordelijk voor de rol van Opleidingscoördinator. Daarnaast sta ik regelmatig zelf als trainer voor de klas, onder andere voor onze cursus “TMap NEXT® Test Engineer”, de training “Agile & Testen” en de training “Test Awareness”. Als Opleidingscoördinator ben ik bovendien verantwoordelijk voor de klantcontacten, de planning, het opleidingsprogramma, het aanbod en het materiaal.

3. Praegus Academy. Alweer een IT / Test trainingprovider?

Een terechte vraag, maar wij misten nog wel een trainingsprovider met actuele technische- en maatwerktrainingen, die in staat is de cursisten echt het geleerde meteen na de training toe te laten passen. Bij Praegus zijn we ervan overtuigd dat je een training het beste kan krijgen van ervaringsdeskundigen die theorie weten te koppelen aan de hedendaagse praktijk. Vanuit onze passie en jarenlange ervaring vinden wij het belangrijk om onze kennis en ervaring te delen, zowel op podia als middels opleidingen.

Wij komen in onze omgeving regelmatig testspecialisten tegen die ondanks alle opleidingen erg veel moeite hebben om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Praegus Academy maakt hierin het verschil. Onze cursisten worden uitgedaagd om meteen met de materie aan de slag te gaan. Dit gebeurt door praktische oefeningen en veel interactie tijdens de training. Waar mogelijk bij voorkeur ook met eigen materiaal of zelf ingebrachte praktijksituaties. Hiermee verkleinen we de kloof tussen de theorie en praktijk. Ook verkleinen we op deze wijze de drempel om de nieuwe ervaringen meteen toe te gaan passen en daarmee de angst om fouten te maken.
Met deze praktijkfocus geven onze trainers invulling aan het “Intelligent Compassionate” gedachtegoed van Praegus. Niet standaard uit het boekje, maar op maat. Verrassend verder dan de klant had verwacht.

Onze trainingen worden daarom ook altijd verzorgd door specialisten uit het veld die na de training nog als coach of klankbord fungeren. Docenten die bij wijze van spreken het klappen van de zweep kennen en de modder nog aan hun schoenen hebben en daardoor continu up-to-date zijn van hedendaagse ontwikkelingen in diverse omgevingen.

4. Voor wat voor soort opleidingen kun je terecht bij de Praegus Academy?

Het huidige aanbod van onze trainingen is voor een groot deel gericht op actualiteit en de focusgebieden binnen Praegus, zoals Testautomatisering, Performance Testen en Agile. Het pallet bestaat onder andere uit:

  • Agile & Testen
  • Agile & Testautomatisering
  • Testautomation Essentials
  • Performance Awareness
  • Test Awareness
  • Testen voor Beheerders
  • TMap NEXT® Test Engineer (ter voorbereiding van het EXIN examen)
  • Een aantal specifieke tooltrainingen (onder andere Selenium/Fitnesse, Jmeter, HP-ALM)

Op korte termijn zal het aanbod worden aangevuld met onder andere de ISTQB Trainingen, zowel Foundation als Advanced.

Een aantal van genoemde trainingen zijn vanaf heden ook te volgen via ons “Open Rooster” programma op ons opleidingscentrum in Almere. Naast het opleidingscentrum in Almere, is het ook mogelijk om maatwerk trainingen te verzorgen op onze locatie in Apeldoorn of locatie van de klant (in-house).

5. Waarom zou je voor een opleiding bij de Praegus Academy moeten kiezen?

Zoals eerder gezegd, onze trainingen worden verzorgd door specialisten uit het veld. Vanuit onze visie over opleiden gaan we met onze klant in gesprek over zijn uitdagingen en dragen we door middel van de training(en) een oplossing aan.
We stellen vragen als; Wat is de verwachting van de training? Wat denkt men te leren? Maar nog belangrijker, wat wil men straks kunnen? Alle trainingen, met uitzondering van het “Open Rooster”, worden vooraf gegaan door een intakegesprek. Iedere training bij de Praegus Academy is maatwerk omdat de inhoud vooraf is afgestemd met de opleidingsbehoefte en door het unieke contact tussen de docent en de cursist. Er is altijd ruimte voor gesprek, vragen, inbreng en discussie.
Iedere training bij Praegus kent bovendien nazorg. We zijn ons er van doordrongen dat de echte praktijk pas begint na de training. Onze docenten zijn daarom na afloop van de training benaderbaar om te coachen in de praktijksituatie.
Daarnaast heeft iedere training bij Praegus een uniek pricing-concept; hoe meer deelnemers, hoe voordeliger de training.
Om de lancering van ons “Open Rooster” te vieren hebben wij hier een leuke actie voor georganiseerd: “Schrijf je nu in voor één van onze trainingen en verdien € 100,00 korting per aangebrachte cursist voor dezelfde training!”.

6. Is er nog iets wat je zou willen toevoegen?

Jazeker! Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over onze actie, kijk dan op onze website voor meer informatie of neem rechtstreeks contact op met mij of één van mijn collega’s.