Terug naar de basis: Gewoon lekker testen !

Vorige week dinsdag bezocht TestNieuws de Tasting Let’s Test conferentie in het Mezz te Breda. Waar normaal rockbands in kleinschalige sfeer op het podium staan zaten nu rond de 100 testers. Gewapend met een tablet of laptop waren ze klaar om terug te gaan naar de basis, namelijk gewoon een dagje lekker met z’n allen testen. Want dat is wat deze conferentie wil uitdragen. Testen is leuk. Testen is gaaf.

De Tasting Let’s Test Benelux is een afgeleide van de driedaagse Let’s Test conferentie die gehouden wordt in Zweden. Via deze eendaagse “proeverij” in Nederland probeert de organisatie de bezoekers (weer) enthousiast te maken voor testen, en dan met name voor en door Context Driven en Rapid Software Testing. Daarnaast proberen ze het publiek over te halen om ook naar Let’s Test in Zweden te komen.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 3b

Huib Schoots opende de dag en kondigde de eerste spreker aan. Niemand minder dan Context Driven Testing grondlegger James Bach. Voor James werd dit naar eigen zeggen de eerste keer ooit dat hij positief ging praten over checks. Tijdens zijn presentatie met de titel “Testing and checking explained” vertelde hij dat checks een belangrijk onderdeel zijn van testen. Checks kunnen en moeten volledig geautomatiseerd worden. Het grote verschil met testen is namelijk dat testen kan worden ondersteund door allerlei tools, maar niet volledig kan worden geautomatiseerd. Testen blijft gelukkig mensenwerk, gebruikmakend van de menselijke emotie en de mogelijkheid tot interpreteren door middel van referentiekaders. James noemt dit “Sensemaking”. Een tester bekijkt de testresultaten en denkt “Does this make sense”. Iets wat een computer bij geautomatiseerde checks niet kan. Checks programmeren kan ook alleen als je weet hoe je moet testen. Maar dit maakt checks niet minder belangrijk. Door de standaard checks automatisch te laten controleren en af te laten vinken door een computer, kan de tester zich richten op “Sensemaking” door terug te gaan naar de basis en lekker te gaan testen.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 5

De tweede spreker was James Lyndsay met zijn verhaal “A nest of Tests”. Tijdens de presentatie van deze op en top Engelsman met exact dezelfde stem als Richard Hammond van Top Gear, maar dat terzijde, kreeg het publiek testopdrachten die ze op hun meegebrachte devices konden uitvoeren. De resultaten mochten door de zaal geroepen worden en interessante bugs werden door James op het grote scherm nagespeeld. Zijn onderliggende boodschap was dat je je testresultaten moet visualiseren om ze begrijpelijk, leuk en aantrekkelijk te maken. Op die manier wordt het niet saai en zie je waar het fout gaat. James liet verschillende manieren zien hoe je dit kunt doen. Daarnaast nodigde hij de zaal uit om naar het TestLab te komen. Hierin boden James en Bart Knaack de bezoekers de mogelijkheid om echte applicaties te testen en onderling een ” robbertje te testen”. Bart en James zijn de geestelijke vaders van het TestLab en reizen al jaren de wereld rond langs allerlei conferenties om mensen in te laten zien hoe gaaf testen is.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 1

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 8

Na de lunch was het de beurt aan Jean-Paul Varwijk. Zijn presentatie “Challenges of implementing Context Driven Testing in a large organization” vertelde het verhaal van zijn werkgever, een grote bankorganisatie in Nederland, die overstapte van traditioneel testen op Context Driven Testing. Dit traject werd onder andere ingezet door het invoeren van Rapid Software Testing, Exploratory Testing, het opzetten van testwiki’s en het maken van Mindmaps. Dit sloeg zo goed aan dat zelfs de ontwikkelaars er enthousiast van werden en zelf ook meer en beter gingen testen . Het wordt misschien eentonig, maar ook hier was de boodschap dat testen leuk is. En eerlijk gezegd dragen dit soort conferenties daar erg aan bij. Je zit in een zaal vol mede-testende-testers en dat werkt gewoon aanstekelijk.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 11

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 13

De volgende spreker op het podium was Joep Schuurkes. Via zijn presentatie “Helping the new tester to get a running start” vertelde hij zijn toehoorders dat er een betere manier is om nieuwe testers in te werken dan de traditionele aanpak. Normaal geef je de nieuweling wat generieke informatie of laat je hem wat documentatie doorlezen. Maar beter is het om de nieuwe tester de structuur uit te leggen via het doorlopen van schermen met toelichting van de bijbehorende relaties. Daarnaast door de applicatie te modelleren en te visualiseren. Laat de applicatie zien. En laat de nieuwe tester het testteam leren kennen door ze samen aan het testen te zetten, het zogenaamde Pair Testing. Motiveer de nieuwe tester en vertel hem dat het zijn taak is om alles te ontdekken. Maar het belangrijkste. En daar komt hij weer. Geef hem de boodschap mee dat hij gewoon moet gaan testen en plezier moet hebben.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 14

Na wat gedronken en getest te hebben in het TestLab kwam Andreas Faes ten tonele. Met “Testing next automation model” wilde hij duidelijk maken dat mentale modellen kunnen helpen bij het testen van software door deze impliciete mentale modellen expliciet te maken. Hoe denken mensen en hoe kunnen we deze gedachtegang gebruiken bij het testen en het automatiseren van die testen. Inkomende informatie kan een model aanpassen en het model leert van de nieuwe gegevens. Maar een model kan ook gelijk blijven doordat de nieuwe informatie past binnen het bestaande framework. Andreas noemt dit Test Driven Test Automation. Hierin is Test Driven het impliciete gedeelte en Test Automation het expliciete. Expliciet zit in de code. Impliciet zit in je hoofd en sluit aan bij het verhaal van James Bach over “Sensemaking”. Slaan je testresultaten en je geautomatiseerde testen ergens op? Of vallen ze buiten de standaard denkpatronen?

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 15

Pascal Dufour mocht de laatste presentatie geven met de titel “Automation in DevOps and Continuous Delivery”. Dit was deels een discussie sessie. Na een korte uitleg over wat deze begrippen inhouden volgde een kort verhaal over zijn ervaringen bij zijn huidige opdracht. Bij zijn klant zijn ze overgestapt op Amazon Web Services om een schaalbare webservice te bouwden voor een app waarmee je in supermarkten punten kunt sparen. Door de overstap op DevOps kunnen ze nu de hoogste kwaliteit opleveren door middel van zo min mogelijk handmatige handelingen. De testers om hem heen zijn samen met de ontwikkelaars één team geworden waarin iedereen met veel plezier aan het testen is geslagen. Alles wordt geautomatiseerd getest en de volgende stap is nu Continuous Deployment waarbij aanpassingen zelfs meteen in productie worden gezet. De presentatie ging naadloos over in een gesprek met de zaal.

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 18

Tatsing Lets Test Benelux 2015 foto 16

De discussie die volgde bracht voor- en tegenstanders bij elkaar en het bleef nog lang onrustig in het Mezz. Zelfs na het uitreiken van de TestLab prijzen bleef het druk en werd er tijdens het eten nog lang doorgepraat over alle uitdagingen die op dit moment op de testwereld afkomen.

Maar de belangrijkste en overduidelijke boodschap die na deze mooie en leerzame dag bleef hangen was: We moeten terug naar waar het allemaal mee begonnen is, namelijk testen. Want testen is leuk. Testen is gaaf!