In gesprek met Tasting Let’s Test 2015

Tasting Let’s Test Benelux is een nieuwe ééndags-conferentie in Nederland. De tweede editie vindt plaats op dinsdag 10 maart 2015 in Mezz in Breda. Testnieuws interviewde twee mensen achter dit evenement: Ruud Cox en Zeger Van Hese. Zij organiseren de editie van dit jaar samen met Huib Schoots, Bert Jagers, Henrik Andersson en Johan Jonasson.

1. Wat is Tasting Let’s Test?
Tasting Let’s Test is een unieke, context-driven ééndags-conferentie, voor testers, door testers. Tasting Let’s Test staat voor een hele dag interactie met collega’s in een unieke sfeer op een fantastische locatie. “voor testers, door testers” betekent voor ons dat een waardevolle ervaring voor de deelnemers ons belangrijkste doel is. De conferentie is gestaag gegroeid sinds de allereerste Let’s Test conferentie in 2012. Het begon in Zweden, dan volgden Australië, Zuid-Afrika en Nederland en dit jaar volgt dus de uitbreiding naar de Benelux. Eigenlijk willen wij het soort conferentie organiseren dat we zelf willen bijwonen en we zijn voortdurend op zoek naar feedback om de conferentie ervaring voor de bezoekers te verbeteren. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar om de gehele ervaring van de conferentie: inhoud, sfeer, gezelligheid, netwerken en leren!

2. Zijn er niet al meer dan genoeg conferenties?
Zeker niet! Toen Henke en Johan de eerste Let’s Test lanceerden was er een diepe behoefte aan een Europese conferentie die uitsluitend gericht was op context-driven testen, een conferentie die de interacties tussen testers en de tester zelf centraal zette. De Europese community was aangewezen op twitter en andere online forums, dus ze vonden dat ze de Europese context-driven gemeenschap bij elkaar moesten brengen.
Er waren al diverse sterke lokale groepen en hun droom was om één grote conferentie te maken waar ze elkaar allemaal konden ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Geen enkele andere conferentie kwam aan deze behoefte tegemoet op dat moment en dat is helaas nog steeds het geval.

3. Wat is er zo speciaal aan het concept van Let’s Test?
Kijk eens naar deze twee fragmenten uit de Longman Dictionary of Contemporary English:

Con – fer { on , with } samen praten; meningen vergelijken
Con – fe – Rence een bijeenkomst waarbij meningen en ideeën over een onderwerp, of een aantal onderwerpen, kunnen worden uitgewisseld

tasting lets test 2

Let’s Test – the context-driven way is een conferentie waar testers elkaar ontmoeten om met elkaar te discussiëren. Het draait allemaal om het uitwisselen van meningen en ideeën op het gebied van testen. Ons doel is dat iedereen de conferentie vol energie en met nieuwe ideeën zal verlaten. Wij zullen er alles aan doen om dit te helpen bereiken. Bijvoorbeeld door tijd te reserveren voor gemodereerde discussies na iedere presentatie. Dat is uniek in Nederland, geen enkele andere conferentie doet dat! Elke sessie is opgedeeld in twee derde presentatie en minimaal een derde discussie. Zowel de keynotes als de track sessies worden afgesloten door gefaciliteerde discussies. Zo geven we deelnemers de gelegenheid om opheldering te krijgen of een bepaald punt uit te dagen waarmee je het niet volledig eens bent.

tasting lets test 3

Alle aanwezigen, sprekers en deelnemers, mengen in dezelfde ruimte. Iedereen is daardoor makkelijk benaderbaar voor een goed gesprek, om vragen te stellen, commentaar te geven op een presentatie, interactie, onderzoek en alle andere mogelijkheden die inherent zijn aan een grote groep testers die samen komen op één plaats. Als je geen zin hebt om deel te nemen aan een discussie, dan luister je gewoon. Er is echter een goede kans dat naar je mening gevraagd zal worden.

Er zal genoeg tijd zijn om nieuwe mensen te leren kennen en om te netwerken. We hopen dat iedereen een voorproefje krijgt van wat een échte conferentie kan zijn. Dit is een unieke kans om diepgaand met je collega’s te praten, ze te leren kennen en jezelf en anderen uit te dagen. Dat allemaal in een unieke sfeer met een hapje en een drankje. Het is niet iets wat je wilt missen!

 4. Jullie waren vorig jaar allebei spreker op de eerste Tasting Let’s Test in Nederland. Hoe was dat?
Zeger: Inderdaad, vorig jaar presenteerde ik er “Artful Testing”, waarin ik naga wat testers zoal kunnen leren van kunst, kunstkritiek en kunstenaars. Het was een super ervaring: een originele, industriële setting (de fabrique in Utrecht), een interactief en uitdagend programma en een heel ongedwongen sfeer. De dag verliep bovendien vlekkeloos. Ik moest dan ook niet lang nadenken wanneer mij werd gevraagd om mee in de organisatie te stappen.

tasting lets test 4

tasting lets test 5

Ruud: In een woord “geweldig”. Vorig jaar deed ik mijn presentatie “Drawing to Learn” waarin ik het belang van visueel modeleren bij het oplossen van problemen duidelijk probeerde te maken. Een kunstenaar als Pablo Picasso of een ontwerper van meubilair als Jaime Hayon doen dat ook. Onderzoeken wat testers kunnen leren van andere vakgebieden is overigens typisch iets wat je in de context-driven gemeenschap veel ziet en dat levert spectaculaire, leerzame presentaties op. Wat overigens ook erg leuk was is dat veel van de deelnemers het schijnbaar zo gezellig vonden die dag dat een groot deel is blijven hangen om samen te dineren. Dat was voor mij een teken dat een van de belangrijkste doelen, het creëren van een goede sfeer gehaald was.

tasting lets test 6

5. Waarom zouden mensen naar Tasting Let’s Test moeten komen?
Als je geïnteresseerd bent om naar goede presentaties te luisteren, maar ook om de sprekers en je collega’s uit te horen over allerlei onderwerpen, dan is Tasting Let’s Test iets voor jou! Let’s Test sprekers zijn pas klaar als alle vragen en opmerkingen van het publiek zijn beantwoord. Sessies gaan net zo lang door als nodig is. Desnoods zetten we de discussie voort aan de bar.

Tasting Let’s Test is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met een unieke sfeer. Een hele dag propvol met enkele van de grootste sprekers ter wereld en dat allemaal met een Nederlands, Belgisch tintje. Kijk eens naar het programma en je begrijpt precies wat we bedoelen.

We hebben niet alleen gezorgd voor een geweldig programma, maar het is ook nog eens heel betaalbaar gebleven! Een geheel verzorgde dag voor slechts 199 euro! Dat is nog niet de helft van wat veel vergelijkbare eendaagse evenementen vragen. Nogmaals, Tasting Let’s Test is voor testers door testers en niets anders. Dus meld je nu aan!

6. Wat kunnen we verwachten op 10 maart in Mezz in Breda?
We hebben zes geweldige presentaties met net iets andere onderwerpen dan je op de reguliere conferenties tegenkomt. Tasting Let’s Test heeft onderwerpen als testen en checken, patronen vinden in grote hoeveelheden data, het introduceren van CDT in een organisatie, het op weg helpen van nieuwe testers, modelleren en het doen van aannames. Interessante onderwerpen toch? En we praten niet alleen, we bieden ook een mooie kans om in het test lab zelf aan de slag te gaan.

James Bach gaat uitleggen waarom het belangrijk is om testen en checken te onderscheiden. Checken staat voor “het controleren van feiten” of “het controleren van de output”. Deze activiteit kan volledig geautomatiseerd worden. Testen, aan de andere kant, kan wel ondersteund worden door tooling, maar kan niet geautomatiseerd worden. James kan als geen ander uitleggen wat de verschillen zijn en waarom beide activiteiten goed naast elkaar kunnen leven.

James Lyndsay zal een presentatie geven over bulk testing en het herkennen van belangrijke informatie in grote hoeveelheden data. Maar het blijft niet alleen bij praten, na zijn presentatie gaan we met z’n allen naar het test lab om het zelf uit te proberen! Met de spreker als coach ga je zelf aan de slag. Vergeet je laptop dus niet!

tasting lets test 7

Jean-Paul Varwijk heeft een heel interessant ervaringsverhaal over hoe context-driven testen en een Agile manier van werken tegelijkertijd zijn geïntroduceerd bij Rabobank International. Hij zal, vanuit verschillende perspectieven bezien, vertellen wat dit heeft betekend voor de organisatie en voor hem persoonlijk. Wat de presentatie voor anderen ook erg aantrekkelijk maakt is dat hij zijn visie geeft over hoe context-driven testen in een grote organisatie geaccepteerd en verankerd zou kunnen worden. Het is echt een presentatie waar testers met een vergelijkbare uitdaging veel aan kunnen hebben.

Joep Schuurkes heeft ook al zo’n een super presentatie. Hij gaat in op de vraag hoe je een nieuwe tester up to speed krijgt en wel zo effectief mogelijk. Een analogie trekken met het navigeren door een stad blijkt een goede benadering te zijn om een en ander uit te leggen. Ik heb van een Engelse tester begrepen dat hij de presentatie zo goed vind dat hij een video opname ervan heeft laten zien aan de testers uit zijn team. Geweldig toch?

Andreas Faes gaat in op de relatie tussen modellen in het hoofd en test automatisering. Modeleren is een fundamentele vaardigheid die een tester zich eigen zo moeten maken maar helaas wordt deze maar zelden expliciet onderwezen in de standaard trainingen en dat is een tekortkoming. We vinden het dus erg belangrijk dat een presentatie met dit onderwerp op het programma staat.

Jackie Frank gaat in op The Assumption Paradox. Het doen van aannames kan tot miscommunicatie en fouten leiden maar zonder het doen aannames komen we niet verder. Het is een erg relevant onderwerp voor een tester om hier meer van te weten maar ook dit onderwerp staat niet in de curricula van de standaard trainingen of het wordt maar summier behandeld. Het is dus goed dat hier wat verder op in wordt gegaan ondersteund met praktijkvoorbeelden.

tasting lets test 8

En last but not least: het test lab! Dit jaar zijn de originele bedenkers van het test lab, James Lyndsay en Bart Knaack, zelf aanwezig om het lab in goede banen te leiden. Dit is dé plek om zelf te testen, te spelen, te leren, te ontmoeten, te discussiëren, plezier te hebben en nieuwe vrienden te maken! Door het delen van praktische ervaringen en ideeën met je collega’s, kan je nog meer leren.

Nog niet overtuigd? Kijk dan hier nog eens naar het fantastische programma in detail.

7. Kun je het team achter Tasting Let’s Test NL voorstellen?
Vorig jaar was het organiserende team nog beperkt tot Henrik Andersson, Johan Jonasson en Huib Schoots. Dit jaar zijn daar Bert Jagers en wij tweeën, Ruud Cox en Zeger van Hese, bijgekomen. Inmiddels hebben ze allemaal een behoorlijke staat van dienst in de context-driven community waar je alleen al een heel artikel aan zou kunnen weiden. Laten we het daarom kort houden.

Henrik werkt bij House of Test, een bedrijf dat hij mede heeft opgericht in 2008 en waar hij directeur is. Naast House of Test is hij ook medeoprichter van Let’s Test, Europa’s eerste jaarlijkse conferentie over context-driven testen.

Johan werkt als test consultant, trainer en coach. In 2008 was hij medeoprichter van House of Test samen met Henrik en Georg Lysen. In 2012 was hij één van de grondleggers van de Let’s Test conferentie.

Henrik en Johan zijn ook nog eens oprichters en bestuurslid van de International Society for Software Testing (ISST), een internationale organisatie context-driven testen promoot.

Huib is tester, consultant, coach, mensen mens en werkt bij Improve Quality Services. Sinds de training Rapid Software Testing weet hij het zeker: “ik ben een context- driven tester!” Hij heeft vorig jaar op verzoek van Henrik en Johan de eerste Tasting Let’s Test naar Nederland gehaald.

Bert is manager bij Real Domen in Antwerpen, België. Hij is een van de personen die ervoor heeft gezorgd dat zijn bedrijf volledig context-driven is gaan werken.

Zeger (Z-Sharp) en Ruud (Improve Quality Services) zijn al heel lang met context-driven testen bezig en geven presentaties en workshops in lijn met dit gedachtengoed. Zij hebben samen met Huib en nog enkele andere testers de Dutch Exploratory Workshop on Testing (DEWT) opricht. Afgelopen januari hebben ze alweer hun vijfde peer conference gehouden waar ze samen met ongeveer 25 andere testers ervaringen hebben uitgewisseld.

8. Is er nog iets dat je zou willen toevoegen?
Nee, we denken dat het belangrijkste wel gezegd is. Wij nodigen iedereen van harte uit om een gefaciliteerde, interactieve conferentie over context-driven testen zelf te komen ervaren. Om het geld hoef je het niet te laten. We hopen jullie allemaal te zien op 10 maart in Breda.