Column: Het nieuwe testen (vieze woorden)

De wereld is volop in beweging, dus ook de wereld van het testen. Er is een tijd geweest waarin het, voor mij althans, leek alsof de wereld van het testen stil stond. Een testproces bestond jarenlang voornamelijk uit het gebruik van een mooie verzameling van testtechnieken en de juiste documentsjablonen. Dit maakte het voor mij en de klant een logisch en compleet verhaal. Aan de hand van deze onderdelen kun je dan een goed testproces neerzetten voor elk project. Dit overigens wel met de nodige aanpassingen op het originele proces, want elk project is toch weer anders. Adaptief was hierbij het toverwoord .

De veranderende wereld
De afgelopen jaren hebben veel innovatieve ontwikkelingen in de software engineering plaatsgevonden. Agile, security, performance, internet of things, mobile en apps, cloud, frontend development. Een aantal kreten en stromingen die er zijn bijgekomen en die ons werk behoorlijk beïnvloeden. Ieder van deze genoemde onderwerpen heeft zijn eigen vakidioten en zijn eigen congressen. Het was misschien wat naïef, maar een tijdje dacht ik dat wij testers voorliepen op de rest van de ICT met betrekking tot gestructureerd werken en echt nadenken over het vakgebied. De rest van de ICT liep achter. Vanuit het huidig perspectief een achterhaald idee.

Het testen is bij veel ontwikkeltrajecten in een andere context komen te staan. Zo werkt de procesmatige aanpak via een V-model, waarmee we kunnen aansluiten op een ontwikkelmethode, niet meer binnen alle projecten. In mijn dagelijkse werk zie ik dit V-model niet meer terug. Agile begint zo langzamerhand de overhand te krijgen. Ik probeer het V-model dan ook zoveel mogelijk te vergeten. Ik benadruk ’zoveel mogelijk’, omdat ik wel weet wat waterval en het V-model betekenen. Dit fenomeen wil ik herkennen als ik het tegenkom. Zeker in de agile wereld zal ik al snel proberen het uit te roeien als dat tot mijn mogelijkheden behoort.

Vieze woorden
Waterval en het V-model zijn wat mij betreft vieze woorden.

En ik heb nog meer ‘vieze woorden’ die niet meer in deze tijd passen. Ben jij in een agile traject gekomen, of wil je moderner en actueler omgaan met het testen? Dan raad ik aan om de volgende lijst eens te bestuderen en jezelf vervolgens af te vragen of je deze nog in je test vocabulaire wil houden.

Deze kreten zouden je gelijk een allergische reactie moeten geven:

 • Best practices
 • Testdocumentatiesjablonen
 • Bug detect ratio
 • Automatisch testen
 • Handmatig testen
 • Requirements based testen
 • Traceerbaarheid naar requirements
 • Quality Assurance
 • Testfasering
 • Testcertificering
 • ISO
 • ISTQB
 • Kwaliteitsbewaker

Brrrrr. Als ik iets uit bovenstaande lijst hoor krijg ik al de kriebels.

Wat is jouw mening
Je vraagt je misschien af waarom ik deze woorden ‘vies’ noem. Ze komen je misschien wel heel erg verantwoord voor, je beschouwt ze als deel van je eigen test vocabulaire. Misschien zijn het woorden die je dagelijks gebruikt in jouw situatie.

Misschien ben je het er niet mee eens? Of vind je deze vieze woorden lijst wel interessant? Graag hoor ik je mening of aanvullingen op dit verhaal.

Wordt vervolgd…

 

——————————
Rob van Steenbergen is een onafhankelijke softwaretester en een actief blogger
Chickenwings Test Consultancy