Verslag van de twintigste Nederlandse Testdag

Op 17 november 2014 werd de Nederlandse Testdag gehouden. Bijna tweehonderd bezoekers hadden dit jaar hun weg gevonden naar congrescentrum ‘De Eenhoorn’ in Amersfoort, waar organisator Polteq hen in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht een zeer gevarieerd programma aanbood.
Met het Engelse thema Sharing visions on software testing in the world of research, education and business probeert de Nederlandse Testdag, dit jaar alweer voor de twintigste keer, synergie te bewerkstelligen tussen de werelden van het bedrijfsleven en de wetenschap op het gebied van testen. Hoewel ook bijvoorbeeld TestNet die brug probeert te slaan, is het toch vooral de Testdag die er steeds weer in slaagt testers, wetenschappers en studenten bijeen te brengen.

nederlandse_testdag_2014_2

De dag begon enigszins à l’improviste. Doordat een vrachtwagen op de lijn Zwolle-Amersfoort de bovenleiding had stukgetrokken, kwamen veel bezoekers die vanuit het Noorden met de trein onderweg waren bij Ermelo vast te zitten, met ruim een uur vertraging als gevolg. Een van de pechvogels was dagvoorzitter Stella Kuin, die volgens het draaiboek de dag om 9.50 uur had moeten openen. Gelukkig staan testers bekend om hun improvisatietalent, dus haar rol werd naadloos overgenomen door Martin Pol.
Vervolgens betrad de Amersfoortse wethouder Pim van den Berg het podium. Hij gaf hoog op over zijn stad als ICT-bolwerk: één op de acht banen in de regio is ICT-georiënteerd. De wethouder was dan ook zichtbaar ingenomen om de Testdag binnen de stadsgrenzen te hebben. Zijn opmerking over de uitstekende bereikbaarheid van Amersfoort moest hij in het licht van bovengemelde spoorperikelen wat afzwakken.

nederlandse_testdag_2014_9

Vervolgens was de eerste keynote spreker Dr. Andy Zaidman van de TU Delft. Hij verraste zijn publiek met de mededeling dat hij overdag les geeft en ’s nachts onderzoeker is (beide op het gebied van testen). Middels een fraai vormgegeven presentatie wist hij het publiek te boeien met een helder verhaal over het testen van code-kwaliteit. ‘Keep calm and test on’, zo hield hij zijn gehoor voor en drukte hen op het hart vooral ervoor te zorgen dat ‘#assertions / McCabe Cyclomatic Complexity > 1’ altijd opgaat. Eh…

Er volgden in het totaal vijftien parallelle tracks, in vijf sets van steeds een business, een wetenschappelijke en een sponsor track. Uiteraard te veel om ze allemaal te bespreken; ik laat het graag bij de constatering dat het een mooie mix was tussen bekende sprekers en jong talent.

nederlandse_testdag_2014_3

Tussen de lezingen door waren er ruime koffiepauzes en een goed verzorgde lunch. Dat gaf de bezoekers volop de gelegenheid elkaar te ontmoeten, oude en nieuwe contacten aan te halen en de stands van de sponsoren te bezoeken. Met twintig sponsoren was ook die kant van het verhaal goed ingevuld. Ze zorgen er samen al twintig jaar lang voor dat de Nederlandse Testdag gratis kan worden bezocht: een compliment aan de Nederlandse testcommunity waar we best trots op mogen zijn.

nederlandse_testdag_2014_11

De lezingen werden afgesloten met de keynote van Michiel Vroon, die als testmanager verantwoordelijk was voor het acceptatietesten van alle software van de tweede Coentunnel. Als buitenstaander besef je niet half hoeveel software komt kijken bij het veilig houden van een tunnel. Via een flitsende promotiefilm, goed gemaakte animaties en vele foto’s maakte Michiel duidelijk hoe onalledaags deze klus was. Zeg nou zelf: wie heeft er wel eens een acceptatietest georganiseerd waarbij 120 vrijwilligers in een tunnel door een nooddeur moesten vluchten tegen een luchtstroom van 12 meter per seconde in…

nederlandse_testdag_2014_12

De dag werd afgesloten door de alsnog gearriveerde Stella Kuin, die organisatoren Esther van der Stappen, Liliane Kok, Kees Blokland en Wishnu Prasetya bedankte voor een perfect georganiseerd evenement. Vervolgens betrad Jan Tretmans het podium. Als lid van de stuurgroep van de Nederlandse Testdag is hij alweer bezig met de 21ste dag, najaar 2015. Organisaties die willen helpen dit evenement volgend jaar of in latere jaren vorm te geven, werden door hem van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de stuurgroep.

Onder het genot van een glaasje sap of wijn en de onvermijdelijke bitterballen bleven velen nog even napraten alvorens met een goody bag van de sponsoren en een set nieuwe inzichten en contacten tevreden huiswaarts te keren.

De presentaties en de foto’s van deze dag worden binnenkort op de website van De Nederlandse Testdag geplaatst.

=========================================
Verslag geschreven door Hans van Loenhoud