Testen bij MN – een openhartoperatie

Systeemtesten is bij pensioenuitvoerder MN een bedrijfskritische activiteit. De pensioenuitkering van 2 miljoen Nederlanders mag geen moment in gevaar komen. Testen raakt alle MN-applicaties in het hart, van pensioenen tot verzekeren en vermogensbeheer. Testers opereren dan ook met klinische precisie volgens de nieuwste normen.

Jarenlang bonkte het hart in de pensioenwereld in een stabiel ritme. De financiële crisis, met de val van Lehman in 2008, bracht daar een drastische ommekeer in. Veranderingen zijn aan orde van de dag en dat biedt een enorme uitdaging voor de ICT die ten grondslag ligt aan de pensioenregelingen.

Leon van Nood, Testcoördinator bij MN: ‘We moeten aan de slag met nieuwe pensioenrichtlijnen. Dat heeft een enorme impact op onze pensioenadministratie. ICT is de drijvende kracht achter die verandering. Een extra complicerende factor, is dat de dagelijkse operatie gewoon doorloopt tijdens al deze veranderingen. Een openhartoperatie in ons systeem dus.”

“Het testen van systemen en applicaties in de financiële dienstverlening is onderdeel geworden van een zware operatie, met als belangrijk doel het veiligstellen van een vitale financiële toekomst.“

De ontwikkelingen in de pensioenenwereld volgen elkaar snel op. Er is behoefte aan flexibiliteit en maatwerk. Om hier adequaat op in te spelen, gaat het ICT-landschap van MN volledig op de schop. Leon daarover: “In plaats van denken vanuit de programmatuur gebruiken we onder andere BPM en SOA voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het ontsluiten van functionaliteit door middel van (web)services. En we werken sinds kort ook volgens de SCRUM en Agile aanpak”.

Het vakgebied testen is een rijk vak bij MN. Testers zijn volledig betrokken bij alle vernieuwingen in het ICT-landschap en dragen direct bij aan het optimaal functioneren van de applicaties. Een tester is betrokken vanaf de ontwerpfase en maakt de hele ontwikkeling mee. Testers werken in projectteams samen met andere ICT-disciplines en wordt uitgedaagd om ook het werkveld pensioenen, verzekeren en vermogensbeheer te doorgronden.

Leon: “Testen is een vak apart. Wij werken met T-map methodes om gestructureerd te testen en de dekking van onze testen zo goed mogelijk te kunnen bepalen. Dat is essentieel om nieuwe en gewijzigde programmatuur veilig in gebruik te nemen, met als resultaat een correcte informatievoorziening naar pensioendeelnemers. Bijvoorbeeld de pensioenplanner, een webapplicatie waarmee de pensioendeelnemer naast het inzien van zijn huidige pensioenopbouw ook een uitkomstvoorspelling kan maken van verschillende keuzes in zijn loopbaan. Wat als je met 62 met pensioen gaat? Of een jaartje later of eerder?”

De testafdeling professionaliseert zelf ook door automatisering. Zo wordt er gewerkt aan het inrichten van geautomatiseerd testen en is programmeerkennis steeds meer onderdeel geworden van de vakkennis van een tester.


Leon van Nood werkt negen jaar bij MN. Hij is gestart als Functioneel Beheerder en na een uitstap bij Cap Gemini terugkomen bij MN in de functie van Testcoördinator. Hij werkt binnen de afdeling Application Services in een team van 16 collegatesters. Het testteam is verantwoordelijk voor het functioneel systeemtesten van alle applicaties bij MN.


Wil jij een kijkje nemen in de toekomst van ICT bij MN?
Dat kan! Schrijf je nu in voor het ICT Future Event van MN op dinsdag 28 oktober vanaf 17.00 uur. De naam zegt het eigenlijk al. Diverse keynote speakers zullen hun toekomstvisie over ICT met jou delen. Denk aan de toepassing van Google Glass, de laatste ontwikkelingen in Silicon Valley en wat dat voor jou als ICT specialist betekent.

Ook kun je een kijkje nemen in de keuken van MN, waarbij je een beeld krijgt van hoe wij inspelen op de ontwikkelingen binnen het ICT landschap. MN faciliteert als top-3 pensioenuitvoerder de grote veranderingen in de pensioenwereld. Die maatschappelijke veranderingen vallen samen met een radicale vernieuwing van ons ICT-landschap. De innovatie in de komende jaren is doorslaggevend voor de marktpositie op langere termijn. Wie dacht dat pensioen saai was? Ervaar het en schrijf je nu in via deze link