In gesprek met Tasting Let’s Test

Tasting Let’s Test, een nieuwe conferentie in Nederland. Testnieuws interviewde de mensen achter dit evenement: Henrik Andersson , Johan Jonasson en Huib Schoots.

Henrik , Johan en Huib zijn de organisatoren van Tasting Let’s Test een nieuwe context-driven conferentie die plaats vindt op 11 maart 2014 in de Fabrique in Utrecht.

1. Wat is Tasting Let’s Test?
Tasting Let’s Test is een unieke context-driven conferentie, voor testers, door testers. Een hele dag interactie met collega’s in een unieke sfeer op een fantastische locatie.
Als we zeggen “voor testers, door testers” bedoelen we dat een waardevolle ervaring voor de deelnemers ons belangrijkste doel is, niet om de winst te maximaliseren. Wij zijn een team dat bestaat uit serieuze, gedreven en professionele testers die in 2011 besloten dat het tijd was om een context- driven test conferentie in Europa op te zetten. Sinds de allereerste Let’s Test conferentie in 2012, is de conferentie gegroeid. Het begon in Zweden, vorig jaar is Australië erbij gekomen en nu dus in Nederland. We zijn blij dat de Let’s Test familie blijft groeien. Ongeacht waar je een Let’s Test evenement zal bezoeken, je kunt er zeker van zijn dat we overal het “voor testers door testers” principe hanteren!

tasting lets test 2

We zijn trots op de mensen achter de conferentie. Wij zijn niet anoniem, wij zijn testers, die niet alleen mooie woorden gebruiken, maar ook in hun dagelijkse werk voorop lopen. Wij streven ernaar om het soort conferenties te organiseren die we zelf willen bijwonen en we zijn voortdurend op zoek naar feedback om de conferentie ervaring voor de bezoekers te verbeteren. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar om de gehele ervaring van de conferentie: inhoud, sfeer, gezelligheid, netwerken en leren!

2. Zijn er niet al meer dan genoeg conferenties?
Zeker niet! Toen we de eerste Let’s Test lanceerden hadden we de diepe behoefte aan een Europese conferentie die uitsluitend gericht was op context-driven testen en die de interacties tussen testers en de tester zelf centraal zette. De Europese community was aangewezen op twitter en andere online forums, dus we vonden dat we de Europese context-driven gemeenschap bij elkaar moesten brengen.

tasting lets test 3

Er waren al diverse sterke lokale groepen en onze droom was om één grote conferentie te maken waar ze elkaar allemaal konden ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Geen enkele andere conferentie kwam aan deze behoefte tegemoet op dat moment en dat is helaas nog steeds het geval.

3. Wat is er zo speciaal aan het concept van Let’s Test?
Kijk eens naar deze twee fragmenten uit de Longman Dictionary of Contemporary English:
Con – fer { on , with } samen praten ; meningen vergelijken
Con – fe – Rence een bijeenkomst waarbij meningen en ideeën over een onderwerp, of een aantal onderwerpen, kunnen worden uitgewisseld

Let’s Test – the context-driven way is een conferentie waar testers elkaar ontmoeten om met elkaar te discussiëren. Het draait allemaal om het uitwisselen van meningen en ideeën op het gebied van testen. Ons doel is dat iedereen de conferentie vol energie en met nieuwe ideeën zal verlaten. Wij zullen er alles aan doen om dit te helpen bereiken. Bijvoorbeeld door tijd te reserveren voor gemodereerde discussies na iedere presentatie. Dat is uniek in Nederland, geen enkele andere conferentie doet dat! Elke sessie is opgedeeld in twee derde presentatie en minimaal een derde discussie. Zowel de keynotes als de track sessies worden afgesloten door gefaciliteerde discussies. Zo geven we deelnemers de gelegenheid om opheldering te krijgen of een bepaald punt uit te dagen waarmee je het niet volledig eens bent.

tasting lets test 4

Alle aanwezigen, sprekers en deelnemers, mengen in dezelfde ruimte. Iedereen is daardoor makkelijk benaderbaar voor een goed gesprek, om vragen te stellen, commentaar te geven op een presentatie, interactie, onderzoek en alle andere mogelijkheden die inherent zijn aan een grote groep testers die samen komen op één plaats. Als je geen zin om deel te nemen aan een discussie, dan luister je gewoon. Er is echter een goede kans dat naar je mening gevraagd zal worden.

Er zal genoeg tijd zijn om nieuwe mensen te leren kennen en om te netwerken. We hopen dat iedereen een voorproefje krijgt van wat een échte conferentie kan zijn. Dit is een unieke kans om diepgaand met je collega’s te praten, ze te leren kennen en jezelf en anderen uit te dagen. Dat allemaal in een unieke sfeer met een hapje en een drankje. Het is niet iets wat je wilt missen!

4. Waarom zouden mensen naar Tasting Let’s Test moeten komen?
Als je niet alleen geïnteresseerd om naar goede presentaties te luisteren, maar ook om de sprekers en je collega’s uit te horen over de onderwerpen, dan is Tasting Let’s Test is voor jou! Let’s Test sprekers zijn pas klaar als de vragen en opmerkingen van het publiek zijn opgedroogd. Sessies gaan net zo lang door als nodig is. Desnoods zetten we de discussie voort aan de bar.

tasting lets test 5

 Tasting Let’s Test is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de unieke sfeer van de grote Let’s Test Conferentie. Een volledige dag propvol met een aantal van de grootste sprekers ter wereld en dat allemaal met een Nederlands tintje. Kijk eens naar het programma en je begrijpt precies wat we bedoelen.

We hebben niet alleen gezorgd voor een geweldig programma, maar is het toch ontzettend betaalbaar gebleven! Een geheel verzorgde dag voor slechts 199 euro! Dat is nog niet de helft van wat veel vergelijkbare eendaagse evenementen vragen. Nogmaals, Tasting Let’s Test is voor testers door testers en niets anders. Dus meld je nu aan!

5. Wat kunnen we verwachten van op 11 maart in de Fabrique in Utrecht?
We hebben zes geweldige presentaties met net iets andere onderwerpen doe je op de reguliere conferenties kan verwachten. Tasting Let’s Test heeft onderwerpen als exploratory testing, kunst, emoties, sociale wetenschappen, schetsen en rock muziek. Interessante onderwerpen toch? En we praten niet alleen, we bieden ook een mooie kans on in het test lab zelf aan de slag te gaan.

tasting lets test 6

Michael Bolton praat over emoties in het testen. Tijdens het testen kan je gemakkelijk gefrustreerd, verward, verveeld, boos, ongeduldig of overweldigd raken. Mensen beslissen niet op basis van aantallen, ze besluiten op basis van hoe ze zich voelen over die cijfers. Michael zal een lans breken voor emoties in het testen. Carsten Feilberg zal een presentatie geven over exploratory testing. Maar het blijft niet alleen bij praten… na zijn presentatie gaan we met z’n allen naar het test lab om het zelf te doen! Met de sprekers als coach ga je zelf aan de slag om de presentatie van Carsten te testen. Vergeet je laptop dus niet! Dit is een unieke kans om meer te leren over deze stijl van testen die iedere dag aan populariteit wint.

Kunst en testen lijken misschien een vreemde combinatie. Robert Austin en Lee Devin gepubliceerden “Artful making” dat zich vooral richtte op de ontwikkeling van software en de gelijkenis met kunst. Dit zette Zeger van Hese tot denken aan: hoe zit het dan met kunstzinnig testen? In deze presentatie onderzoekt hij wat er gebeurt als we testen met esthetiek combineren. Ruud Cox zal spreken over schetsen en visualisatie. Als we een product testen, bouwen we mentale modellen van het product. We doen dit door het product vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken en te evalueren. Maar mentale modellen zijn vluchtig, niet erg betrouwbaar en passen vaak niet in onze gedachten. Wat als we onze mentale modellen in visuele modellen omzetten en deze gebruiken bij testen? Zou visualisatie en modellering niet een integraal onderdeel van de leercyclus in testen moeten zijn?

tasting lets test 7

Huib praat over wat testers kunnen leren van sociale wetenschappen. Testen en informatica worden vaak gezien als exacte of natuurwetenschap. Dit zien we terug in de manier waarop over testen gedacht wordt: een aantal herhaalbare stappen om te zien of er aan de vereisten is voldaan. Maar is testen niet veel meer dan dat? Testen gaat niet alleen over technische aspecten, maar ook over de menselijke aspecten en sociale interactie.

tasting lets test 8

En last but not least: het test lab! Dit is dé plek om te proberen, te testen, te spelen, te leren, te ontmoeten, te discussiëren, plezier te hebben en nieuwe vrienden te maken! Door het delen van praktische ervaringen, elkaar te demonstreren en ideeën te proberen met je collega’s in het test lab, kan je nog meer leren en doe je nieuwe inzichten op.

Nog niet overtuigd? Kijk dan hier eens naar het fantastische programma in detail.

6. Kun je het team achter Tasting Let’s Test NL voorstellen?

tasting lets test 9

Henrik: ik werk bij House of Test, een bedrijf dat ik mede heb opgericht in 2008 en waar ik directeur ben. Naast het House of Test ben ik ook medeoprichter van Let’s Test, Europa’s eerste jaarlijkse conferentie over context-driven testen. Let’s Test conferenties hebben sindsdien de lat hoog gelegd voor test conferenties over de hele wereld. 2013 was een druk jaar: ik heb de lokale gebruikersgroep ConTest in Malmö opgericht, Tasting Let’s Test in Australië georganiseerd en ik was medeoprichter van de International Society for Software Testing (ISST). ConTest brengt het concept gefaciliteerde peer-conferenties naar een bredere lokale gemeenschap en ISST werd opgericht met de missie om gezond verstand te bevorderen in het testen door ontwikkeling van vaardigheden te promoten en onze context-driven gemeenschap te laten groeien.

tasting lets test 10

Johan: ik werk als test consultant, trainer en coach. In 2008 was ik medeoprichter van House of Test samen met Henrik en Georg Lysen. Bij House of Test delen we een passie voor software testen en zien we het ambacht testen als een veelzijdige en ingewikkelde discipline. In 2012 was ik één van de grondleggers van de allereerste Let’s Test conferentie. Dit jaar is de 3e editie in Stockholm, Zweden met een fantastische line-up. Daarnaast ben ik ook bezig met de International Society for Software Testing (ISST) als een van de bestuursleden.

tasting lets test 11

Huib : ik ben een tester, consultant en mensen mens. Recent ben ik bij Improve Quality Services gaan werken. Ik heb meer dan 17 jaar ervaring in de IT en testen en sinds de training Rapid Software Testing weet ik het zeker: ik ben een context- driven tester! Ik deel mijn passie voor het testen door coaching, training en het geven van presentaties op vele conferenties. Ik was op Let’s Test in Zweden in 2012 en 2013 als spreker. Het is een fantastische conferentie en de beste waar ik ooit ben geweest. Het is speciaal omdat iedereen op dezelfde locatie verblijft en er zo een hechte groep ontstaat. De sfeer is geweldig en is veel te leren. Ik was daarom bijzonder vereerd toen Henrik en Johan me vroegen om onze krachten te bundelen om Tasting Let’s Test naar Nederland te halen.

7. Is er nog iets dat je zou willen toevoegen ?
Nee, we denken dat het belangrijkste wel gezegd is. Wij nodigen iedereen van harte uit om een gefaciliteerde, interactieve conferentie over context-driven testen zelf te komen ervaren. Om het geld hoef je het niet te laten. We hopen jullie allenmaal te zien op 11 maart te zien in Utrecht.

tasting lets test 12