Dus jij denkt dat je kunt testen?

Op zijn blog trekt Huib Schoots de discussie nog even door die op Twitter is ontstaan nadat Jan Jaap Cannegieter een artikel publiceerde waarin hij beweerde dat Nederland achterloopt op het gebied van testen. Volgens Jan Jaap is dat gekomen doordat we eerst een voorsprong hadden. Huib mengt zich nu in de discussie door naar voren te komen met het zogenaamde “Dunning-Kruger effect“, waarmee hij zich hardop afvraagt of wij Nederlandse testers ooit een voorsprong hebben gehad.

Bij het “Dunning-Kruger” effect komt er op neer dat domme testers niet weten dat ze dom zijn en daardoor denken dat ze slimmer zijn dan de rest van de testers. Andersom geldt dit ook. Dus slimme testers weten niet dat ze slim zijn en daardoor denken ze dat ze minder slim zijn dan de rest van de testers.

Huib denkt dus dat veel testers niet in de gaten hebben dat ze eigenlijk maar heel weinig weten over softwaretesten. Daarom doen ze ook niks om beter te worden. Ze worden ook niet aangemoedigd door collega’s om beter te worden, want die zien het ook niet. Testen is vaak ondergewaardeerd. Huib schrijft dat iedereen wel voorbeelden kent van managers die softwaretesten niet op de manier waarderen zoals wij dat graag zouden zien. Testen wordt volgens hem vaak weggezet als “op een paar knopjes drukken” of “iedereen kan testen”. Huib kent zelfs bedrijven waar testen gebruikt wordt als opleiding voor de start van een IT carrière.

Maar er is meer, gaat Huib verder. Hij heeft tijdens zijn werk ondervonden dat het best moeilijk is om goede testers te vinden. Als je als tester maar de juiste certificeringen hebt dan denken de meeste mensen dat je dan vast een goede tester bent. Maar dat komt volgens Huib omdat ze niet weten hoe je echt hele goede testers er uit kunt pikken. Bij zijn huidige zoektocht naar werk heeft nooit iemand gevraagd om te laten zien hoe goed hij kon testen. Ze hebben er alleen maar over gepraat.