Column: Oorlog in testland

Nou ja oorlog is misschien wat overdreven, maar toch wel wat spanning in testland de laatste tijd. Het is best mogelijk dat u dat gemist heeft, dus hierbij een korte update, zodat u ook weer helemaal op de hoogte bent. Het staat namelijk niet in de krant en ook zijn er niet direct berichten te vinden in de testmagazines, of op uw favoriete testnieuws site. Het speelt zich voornamelijk af via de social media (Twitter en diverse blogs).

Achtergrond
TMap Next® kennen we allemaal en de meeste van ons gebruiken, in ieder geval onderdelen, hiervan in ons dagelijks testwerk. Een andere grote speler is de “International Software Testing Qualifications Board” (ISTQB). En de grote ‘vijand’ is dan het ‘Context Driven Testing” (CDT). Hierbij wordt ook gesproken over de Context-driven school en de factory school. Bekijk hier een presentatie over diverse testscholen.

Testcongressen en sponsors
Wat je de laatste tijd ziet gebeuren in de test congressen wereld is dat de CDT aanpak zijn eigen congressen aan het organiseren is. In Amerika heb je de “Association for Software Testing” bijvoorbeeld. Deze organisatie is volledig gericht op CDT en organiseert een jaarlijks congres, “CAST2013”. In Europa heb je bijvoorbeeld “Let’s Test”.

Zoals je wellicht kan begrijpen zijn vaak sponsors nodig om de boel te financieren. Een zeer grote sponsor (Gold sponsor) van het Amerikaanse CAST is ISTQB zoals je hier kunt terug vinden.

Reacties

En dat is op zich wel apart te noemen, gezien de discussie tussen deze stromingen. Enkele reacties op Twitter:

  • “How does that align with AST’s mission? ISTQB as a CAST2013 gold sponsor? Come on, guys, that’s ridiculous!”
  • “It makes the AST look like a cheap whore to accept sponsorship from the ISTQB. If you stand for something, don’t lie down.”

Iemand gaf aan dat CAST in het verleden bijna elk jaar gesponsord is door de ISTQB, dus oude discussie. Men heeft het geld nodig, het zijn geen gemakkelijke tijden. En dat je gesponsord wordt hoeft nog niet te betekenen dat je het eens hoeft te zijn met de ideeën van de sponsor. Overigens geeft ISTQB geen presentaties op dit congres.

Dubbel gevoel
Maar toch geeft dit mij een dubbel gevoel. ‘Vijanden’ en ‘oorlog’ is wat overdreven, alhoewel sommige mensen dat anders zien. Deze aanpakken werken beide vanuit andere basis principes en hoe principieel moet je zijn bij sponsoring? Misschien wordt het tijd voor een testevenement waar we de verschillen en misschien ook wel overeenkomsten eens gaan behandelen. Laat de ‘aanhangers’ van de aanpakken samen presentaties geven of discussies aangaan op het toneel. En daarna wellicht samen een biertje drinken.

Wat is de mening van de lezers van Testnieuws.nl hierover?

——————————
Rob van Steenbergen is een onafhankelijke softwaretester en een actief blogger
Chickenwings Test Consultancy