Softwareprobleem maakt ebooks onleesbaar

Duizenden digitale boeken die afgelopen weken in Nederland zijn verkocht, kampen met een softwareprobleem waardoor ze wemelen van de afbreekfouten. De boeken zijn hierdoor nagenoeg onleesbaar.

Dit wordt bevestigd door het Centraal Boekhuis (CB), distributeur van gewone boeken en zogeheten ebooks, die gelezen kunnen worden op handcomputers. De softwareblunder komt uitermate slecht uit, aangezien het Sinterklaasfeest jaarlijks een enorme piek in de verkoopcijfers van ebooks laat zien.

“De fout wordt veroorzaakt door de onlangs vernieuwde versie van het softwareprogramma Adobe, waarmee de digitale boeken op de computers bij de consument worden gelezen. Deze nieuwe softwareversie blijkt bepaalde coderingen die in onze ebooks voorkomen te weigeren, waardoor er inderdaad storingen optreden”, weet Matthijs Suidman van CB.

Honderden ebook-lezers klaagden afgelopen dagen over het softwareprobleem bij zowel de Consumentenbond als bij Bol.com, de grootste leverancier van ebooks in ons land. “Ik bestelde het nieuwe boek van Rowling bij Bol.com, maar toen ik het ging lezen op mijn iPad bleken er op iedere pagina storende afbreekfouten te staan. Dat hield ik nog geen tien minuten vol. Bij Bol.com kreeg ik vervolgens te horen dat het aan mij lag”, verzucht Paul Fluit uit Zoetermeer. De Consumentenbond vroeg Bol.com vorig week eveneens om uitleg over de storingen, maar kreeg nog geen antwoord.

De softwareproblemen doen zich volgens CB voor bij een beperkt aantal titels. Momentel wordt hard gewerkt om de coderingen die voor de storingen zorgen te verwijderen. “Aan het eind van deze week denken we het probleem verholpen te hebben”, belooft Suidman.

Bezitters van ebooks met afbreekfouten krijgen komende dagen bericht van Bol.com. Zij kunnen kosteloos hun boek opnieuw downloaden, maar dan een versie zonder afbreekfouten.

Bron: Telegraaf.nl