Column: Als testers niet meer zouden bestaan

Als testers niet meer zouden bestaan hadden we geen EuroSTAR, geen TestNet en geen TestNieuws, geen testvakbladen en geen bedrijven die zich specifiek richten op testen. Als testers niet meer zouden bestaan hadden we geen aparte fase test, aparte testrollen en geen aparte overdrachten meer naar testers.
We zouden een compleet sales apparaat missen wat zich richt op het verkopen en inzetten van testers, trainingen specifiek voor zouden verdwijnen er zouden binnen de IT eenzelfde effect ontstaan als bij het verwijderen van melk en kaas uit de schijf van vijf.
Als testers niet zouden bestaan zou er een markt volledig instorten.

Deze ontwikkeling klinkt je misschien wat vreemd in de oren, haren gaan overeind en hakken in het zand. Maar geloof het of niet deze ontwikkeling is al realiteit. En nee we hebben het dan niet over het genereren van futuristische applicaties uit nog veel mooiere modellen, maar we hebben het over grote bedrijven die zeggen testers bestaan niet meer.
Probeer je eens te bedenken als dat massaal zou gebeuren binnen Nederland wat dat betekent voor de 1600+ professionele testers die Nederland rijk is. Een complete tribe zou wel eens kunnen uitsterven.
Bij de overgang naar een organisatie die gebaseerd is op Continuous Delivery komen testers niet meer voor: Waar bij SCRUM deze move was gestart wordt het werkelijkheid bij Continuous Delivery. Zijn we daar als testers klaar voor?

Je kunt nu denken “prima andere sticker erop en verkopen maar weer, inzetten die handel en organiseren die trainingen het is slechts een naamsverandering”. Zo zeker zou ik daar nog niet van zijn. Verdwijnt testen dan met een ontwikkeling als Continuous Delivery? Nee natuurlijk niet, maar stop nu niet met denken want hier begint het pas. De vraag is namelijk hebben we nog wel behoefte aan TestNet, EuroSTAR en hebben we nog wel behoefte aan testers? Om eerlijk te zijn ik denk van niet. Kennis en kunde die is opgedaan in het verleden is noodzakelijk, maar de manier waarop sterft uit. We moeten onze tribe dus omvormen en aanpassen aan de nieuwe wereld. Dan zouden onze nieuwe stamhoofden wel eens van buiten kunnen komen.

De vraag die rest, wat geloof en doe jij?

—————————–
Andréas Prins is testconsultant bij ING