Column: Over Pim

Afgelopen dinsdag bezocht ik het najaarsevenement van TestNet. Dat doe ik niet alleen om naar de presentaties van de bonte verzameling sprekers te luisteren, maar ook om kennissen te ontmoeten. De testwereld is een hechte gemeenschap en ik heb er waarachtig inmiddels een paar vrienden en vriendinnen tussen lopen. Een van de vrienden is Pim. Hij ligt mij na aan het hart. Dus ook zijn welzijn.

Ik ken Pim als iemand die altijd handelt met een diep respect voor de aard, de geest en de letter van het Agile Manifesto, precies zoals dat gebruikelijk is in de agile community. Pim is iemand die uit puur respect voor deze regels -die hij beschouwt als de ‘stenen tafelen van de ICT’ – het Agile Manifesto ,als trainer en coach, bijna ritueel aanhaalt zodra daar een geschikt moment voor is. Zelfs als iedereen daar inmiddels van op de hoogte is, en het manifesto nou ook weer niet zó ingewikkeld is dat je er voor gestudeerd moet hebben. Puur uit respect voor de mythische status van het manifest, schrijft mijn goede vriend Pim het woord ‘Agile’ altijd met een hoofdletter. Hijzelf vindt dat het minste wat hij kan doen voor zijn overtuiging. Nee werkelijk, Pim is het type die het liefst het manifest -inclusief de principes zelfs- op de deur van ieder leegstaand kantoor gebouw in Papendorp timmert en vrouw en kinderen zonder spijt of schuldgevoel op het voetbalveld achterlaat als er weer een Weekend Dojo via twitter en facebook aangekondigd wordt.

Samengevat: Pim is een diep gelovige. Overtuigd, trouw en vrijwel kritiekloos. Agile tot op het bot. Ik hou van Pim. Maar maak me soms ook wel een beetje zorgen om ‘m.

———————-
Rik Teuben is werkzaam als technische manager bij VX Company.