Column: Visualisatie

Heb je 16 mei jongstleden de webinar “Thinking Visually in Software Testing” van Alan Richardson tijdens de EuroStar Virtual Conference gezien? Zo niet dan raad ik je aan om, dat nu alsnog te doen. Fiona Charles heeft ook een geweldige blogpost geschreven die dit onderwerp raakt met de mooie titel “Breaking the Tyranny of Form”.

Alan legt uit dat eenvoudige technieken en tools je denkwerk visueel kunnen maken. Het maakt je gedachten zichtbaar wat feedback naar jezelf ten goede komt, maar ook de communicatie ervan naar anderen. In het webinar laat Alan een aantal eenvoudige tekeningen zien die zijn denkproces inzichtelijk maken. In het webinar komen ook een aantal eenvoudige tools langs die je kunnen helpen.

Fiona ergert zich aan de documenten waar de vorm belangrijker is dan de inhoud. Deze documenten sturen ons werk en zijn eerder een beperking. Ze legt uit dat templates het denken en de creativiteit beperken. In haar artikel laat ze een paar voorbeelden zien van visuele representaties die haar helpen.

Tekst is saai en weinig creatief. Het laat je brein maar op halve kracht draaien: alleen de linker hersenhelft wordt aan het werk gezet. En dat terwijl je met beelden ook je rechter hersenhelft aan het werk zet. Mensen onthouden beelden ook gemakkelijker. Daarnaast maken beelden ook vaak meer indruk op ons. Een tekst heeft vaak vele bladzijden nodig om dat te beschrijven dat een foto met 10 x 15 cm kan. Het gezegde: “een foto zegt meer dan duizend woorden” is dan ook echt waar! Een enkele afbeelding kan een complex idee vaak snel en eenvoudig overbrengen. Visualisatie maakt het snel absorberen van grote hoeveelheden informatie mogelijk.

Samenwerking door effectievere communicatie
Visualisatie maakt samenwerken makkelijker! Door visualisaties wordt de communicatie rijker en dat maakt ons werk weer gemakkelijk! Elkaar begrijpen is vaak een eerste stap naar succesvolle samenwerking. Om de toegevoegde waarde van verschillende vormen van communicatie duidelijk te maken, laat ik graag dit plaatje zien:

Hierin wordt duidelijk dat visualisatie de communicatie verrijkt. Voor wie ooit een nieuwbouw huis gekocht heeft, weet het: afbeeldingen waren de doorslaggevende factor. De bouwtekeningen en artist-impressions hebben, voordat er nog maar 1 steen gebouwd was, al een indruk gegeven hoe het toekomstige huis eruit moest gaan zien. De visualisatie van het nog te bouwen huis, helpt om keuzes te maken.

Maar waarom produceren testers dan nog zoveel tekst in hun werk? Het maken van “traditionele” testplannen, testrapporten en testgevallen kost veel tijd. En heeft volgens mij niet heel veel waarde. Heb je je ooit afgevraagd hoeveel mensen onze testplannen lezen die ontstaan uit het gebruik van een 21 pagina’s tellende template? En als ze het al lezen, hoeveel bruikbare informatie staat erin voor de lezer? En wat blijft er uiteindelijk daadwerkelijk hangen?

Mind Maps
Tegenwoordig zijn mind maps erg populair. Ik gebruik ze vrijwel dagelijks voor uiteenlopende doeleinden: inzichtelijk maken van situaties, problemen oplossen, samenvatten, notulen maken, plannen schrijven, ideeën uitwerken of status rapporteren. Zelfs mijn CV heb ik in mind map vorm gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De theorie achter mind maps is vrij eenvoudig en het maken ervan stimuleert de creatieve kant van onze hersenen door middel van visualisatie.

Op de achterkant van een sigarendoos
Ook het tekenen van (eenvoudige) plaatjes kan van grote waarde zijn. Een paar weken geleden liep ik, in mijn zoektocht naar literatuur over creativiteit en visualisatie, tegen een boek aan van Dan Roam: “The back of a napkin, Solving Problems and Selling Ideas with Pictures”. Daarin beschrijft hij hoe eenvoudige tekeningen je kunnen helpen. Ik kan helemaal niet zo goed tekenen en de tekeningen in dit boek spraken me direct aan. Uiteindelijk gaat het om het tekenen van eenvoudige vormen: lijnen, rechthoeken, smilies of eenvoudige poppetjes.

Zijn filosofie is dat ieder probleem op te lossen is met een tekening. In het boek introduceert hij 4 stappen van visueel denken, 5 vragen die helpen focussen en 6 manieren waarop we kijken.

Inspiratie
Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden een beetje inspiratie heb gegeven om meer met visualisatie te doen. Schrijf eens een testplan met een mind map, visualiseer je teststrategie of scope met afbeeldingen of zet je gedachten eens op papier met een paar schetsen. Laat je niet tegenhouden door het idee dat je niet kunt tekenen. Het creatieve proces is veel belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Bovendien zal je zien dat het heel erg meevalt!

Mooie voorbeelden
Tenslotte wil ik je nog een aantal mooie voorbeelden geven van visualisaties: twee prachtige animaties:

Steven Johnson – Where Good Ideas Come From

Dan Pink – Drive: The surprising truth about what motivates us.

Ook dit Nederlandse voorbeeld van Avans Hogeschool laat zien hoe krachtig visualiseren kan zijn.

Gojko Adzic gebruikt in zijn presentaties hele eenvoudige, maar zeer krachtige afbeeldingen, die mij helpen de boodschap uit zijn presentaties eenvoudig te onthouden.

De laatste is een blog post over snel visualiseren van strategie, concept en ontwerp waarin onderaan weer een aantal interessante links staan.

—————————
Huib Schoots ziet zichzelf als een context-driven tester. Hij is team manager testen bij Rabobank International en bestuurslid van TestNet. Hij is lid van DEWT (Dutch Exploratory Workshop on Testing), student in de Miagi-Do School of Software Testing en houdt een blog bij op www.magnifiant.com