EuroSTAR 2017 – Verslag deel 3

Donderdag is alweer de laatste dag van deze EuroSTAR editie. De dag begon zonder keynote. De eerst bezochte presentatie was van Samantha Connelly genaamd “Using Robots For Mobile Testing”.

Ze gaf een live demo van de robot, die op het touchscherm van een iPhone een piano bespeelde. Samantha werkt bij Google en vertelde over een open source robot die je kunt gebruiken voor UI testen en load testen. Robots hebben volgens haar de toekomst en we moeten als tester veel meer gebruik maken van de mogelijkheden.

De tweede en laatste presentatie was van Gerie Owen met “How Did I Miss That Bug?”. Volgens haar pakken testers alle test fases aan op basis van hun eigen vooringenomen ideeën over wat de beste manier is om de testen uit te voeren en de resultaten te interpreteren. Maar deze vooringenomenheid zorgt voor problemen, omdat de testers hierdoor niet alle resultaten op de juiste waarde schatten. Of erger nog zelfs, bepaalde resultaten over het hoofd zien. Daarom was haar boodschap dat je je als tester niet in de luren moet laten leggen door je eigen vooroordelen. Wees een kritische denker en ben vooral kritisch op jezelf. Op die manier heb je minder kans om een bug te missen.

De conferentie werd afgesloten met een keynote van Marie Moe met de titel “Embodied Vulnerabilities – Why I am Hacking My Own Heart!”. Marie heeft een pacemaker omdat haar hart op een dag ophield met kloppen. Door haar werk op het gebied van security systemen en publieke gevaren werd ze geïnteresseerd in de veiligheid van haar eigen pacemaker. Ze startte een hack project waarin ze samen met andere legale hackers ging proberen om pacemakers te hacken om zo de veiligheid of onveiligheid aan te tonen. Zo kwam ze er persoonlijk achter dat haar pacemaker was ingesteld op iemand van 80 jaar, omdat de leeftijd is dat de meeste mensen een pacemaker krijgen. Maar omdat Marie nog jong is ging het fout toen ze een keer een hele lange trap opliep. Haar hartslag werd te hoog, voor een 80 jarige, en dus bracht de pacemaker haar hartslag terug tot 50 slagen per minuut, waardoor ze halverwege de trap letterlijk stil viel. Na onderzoek in het ziekenhuis kwamen de programmeurs er achter dat dit inderdaad een bug was, of toch een feature.

Iris Pinkster sloot de conferentie dan echt af nadat ze de nieuwe Programme Chair had voorgesteld, Rikard Edgren.

Rikard kondigde aan dat EuroSTAR in 2018 plaats gaat vinden in het World Forum in Den Haag. Een mooie mogelijkheid voor alle Nederlandse testers om het evenement te bezoeken. Het thema voor de conferentie zal worden “Je ne sais pas”, dit omdat Rikard geen idee had welk thema hij moest kiezen. Tot volgend jaar.