EuroSTAR 2017 – Verslag deel 1

Om precies 14:00 opende Programme Chair Iris Pinkster de 25e editie van EuroSTAR. Ze vertelde dat een jaar heel snel gaat. Een jaar geleden stond ze in Stockholm op het podium om zich voor te stellen als de nieuwe Programme Chair en nu stond ze hier al weer om de volgende EuroSTAR te openen. Ze beschreef nogmaals waarom ze voor het thema The magic of Testing had gekozen en ze bedankte uiteraard de Programme Committee bestaande uit Graham Freeburn, Kristoffer Nordström, Alexandra Schladebeck en Anna Hoff. Daarna was het tijd voor de eerste Keynote.

De eerste keynote met de toepasselijke naam The Magic of Testing werd gegeven door Jasper van Luit, een illusionist. Soms lijken taken en doelen onmogelijk, maar volgens Jasper is alles mogelijk door het toepassen van een magische manier van denken. Buiten de lijntjes denken helpt ons om grote doelen te stellen en om uitdagingen aan te gaan met de wilskracht om ze ook daadwerkelijk te halen. Want vooral in de huidige tijd waar alles in ons vakgebied lijkt te veranderen is het van belang om steeds naar voren te kijken en een aantal stappen vooruit te denken. Alles is mogelijk als je niet weet dat iets onmogelijk is.

De achterliggende vraag die Jasper met zijn illusies stelde was wat je zou doen als alles mogelijk was. Een vraag waar de meeste mensen niet vaak over nadenken. Want meestal denken mensen in belemmeringen, zaken die niet goed gingen of naar hun mening niet uitvoerbaar zijn. Maar vooral in ons vakgebied is het belangrijk om met een open vizier naar alle mogelijkheden te kijken. Zodra je weet welke (onmogelijke) doelen je wilt behalen op het gebied van softwaretesten dan heb je veel meer focus en mogelijkheden om ze te realiseren. Sommige dingen lijken misschien onmogelijk, maar met positief en creatief denken is er altijd een oplossing.

Het publiek werd gevraagd om één persoonlijk en drie zakelijke wensen op kaartjes te schrijven. Nadat deze kaartjes door gescheurd waren en blind gerangschikt en geruild waren met mede bezoekers bleven er wonderbaarlijk twee helften over van hetzelfde kaartje. Een mooi, symbolisch en krachtig voorbeeld dat alles mogelijk is.

Na de middagpauze was het tijd voor een vaste klant op het EuroSTAR programma. Michael Bolton met Transforming Trainees Into Testers. Zijn presentatie ging over hoe we nieuwe testers zo snel mogelijk kunnen transformeren in echte testers. Want als je ergens aangenomen bent tester is je aanpassen aan je nieuwe werkplek al moeilijk genoeg. Maar stel je nou eens voor dat je geen tester bent en je krijgt een nieuwe baan als tester. Dan is het aanpassen nog veel moeilijker en zal je nieuwe werkgever alles uit de kast moeten trekken om je zo snel mogelijk op te leiden en aan het werk te zetten. Michael had dan ook graag een magische toverstok gehad waarmee hij dat in één seconde voor elkaar zou kunnen krijgen.

Helaas bestaat zoiets in het echt niet, maar volgens Michael kan het wel sneller en makkelijker dan je kan voorstellen. Hij gebruikt hiervoor “Rapid Teaching and Learning”, die qua naamgeving natuurlijk heel mooi past bij Rapid Software Testing.

Hij vertelde over hoe hij een groep mensen die nog nooit hadden gewerkt als professionele tester had opgeleid. Hij liet voorbeelden zien van oefeningen die de cursisten hadden uitgevoerd, die geheel of gedeeltelijk ook voorkomen in zijn RAPID software testing cursus. Veel exploratory test elementen, kritisch denken, gebruik van mind maps en het feit dat je een product eerst moet leren kennen om het te kunnen testen.

De resultaten waren wisselend. Sommige cursisten vielen uit, sommigen gingen terug naar hun oude werkgever omdat het te spannend was en sommige gingen daadwerkelijk aan het werk als tester. Het proces is dan wellicht niet magisch, maar het voelde voor de opleiders en aantal cursisten wel zo.

Hierna was het de beurt aan Linda Hoff met haar verhaal “Be Enlightened With Test For Regression VS Regression Test“. Met haar verhaal probeerde ze de zaal te helpen bij het anders kijken naar regressietesten. Want heeft heel veel voordelen als je regressie aanpakt op een exploratory manier.

Volgens Linda zelf, die het zonder slides moest doen vanwege een kapotte beamer, was ze al jarenlang dom bezig. Ze zat compleet vast in het beeld dat voor alle regressietesten testscripts gemaakt en/of geautomatiseerd moeten worden. Want hoe kun je anders uitvinden of bestaande functionaliteit nog steeds werkt. Ze worstelde hoe ze traditioneel regressietesten moest combineren met exploratory testen. Want volgens haar staat scripted testen haaks op exploratory testen.

Maar toen kwam op een dag opeens het besef als een donderslag bij heldere hemel. Je kunt ook achteraf testen of een bevinding regressie is door dezelfde test nogmaals uit te voeren tegen de vorige versie van de applicatie. Het klinkt misschien heel simpel, maar Linda gaf toe dat ze zo vast zit in haar eigen manier van denken dat ze het gewoon niet zag. Net zoals vele andere testers die zichzelf senior exploratory testers noemen.

Na deze presentatie begon de Expo Party in de Expo Hall die daarna naadloos over ging in nog twee sociale evenementen. De bezoekers konden kiezen uit het sinds 2011 georganiseerde Community Dinner of de sinds vorige jaar geïntroduceerde Test Lab Party. Op beide plekken hadden de aanwezigen veel plezier en werd er voldoende gegeten, gedronken en gelachen.