Verslag TestBash Nederland 2017

TestBash is naar Nederland gekomen. Naar de Zaalverhuur 7 aan de Boothstraat in Utrecht om precies te zijn. Een oud kerkgebouw dat is omgebouwd tot zalencentrum. Bij binnenkomst werden de bezoekers overladen met goodies van het ministry of testing zoals T-shirts, stickers en buttons. Na het begroeten van menig bekende werd de dag afgetrapt en aan elkaar gepraat door Bart Knaack. TestBash werd onder andere door Huib Schoots naar Nederland gehaald.

De dag bestond uit een tiental presentaties die allemaal plenair plaats vonden. Geen moeilijke keuzes dus tussen meerdere parallelle sessies. De onderwerpen waren divers. Zo was de boodschap van Alan Richardson dat het niet uitmaakt wat je gebruikt als tool om te testen. Als jij vindt dat iets een testtool is dan is dat gewoon zo. Ook al vinden anderen van niet. Een kleurrijke Gitte Klitgaard probeerde ons daarna te overtuigen om vooral de moed te hebben om je zelf te zijn en te blijven. In je werk als tester kun je dit toepassen door altijd zelf na te blijven denken en zaken met een kritische blik te bekijken.

Vervolgens legden Sharath Byregowda en Tom Roden de stelling op het podium of in de toekomst alle testers zijn vervangen door machines. Is testen nog wel een lange termijn baan? Volgens de sprekers wel. Als je blijft denken en doen als testers is er altijd werk. Hierna hadden Diana Flores & Simon Berner het over hoe je als tester kunt opgaan in je team in plaats van dat je als testers aan de zijkant staat. Het hele team test en jij bent de drijfveer.

Tijd voor de lunch. De kerk stond vol met etende testers die de gehoorde verhalen met elkaar bespraken. Op sommige plekken zaten groepjes aan tafel met allemaal laptops en weer anderen waren hun gekregen T-shirts aan het ruilen.

Na het eten was Rutger van Faassen de volgende spreker. Zijn verhaal ging over “My life as an Agile Test Coach”. Het was een praktijk verhaal van zijn ervaringen bij zijn werkgever. Een echte boodschap miste, buiten het feit dat hij er achter kwam dat een team een goede test strategie en aanpak nodig heeft. De volgende presentatie was van Ash Winter met de titel “The Forgotten Ility”. Zijn boodschap was dat wij als testers veel beter moeten begrijpen dat het draait om observeren, controleren en begrijpen als het aankomt op testability. En dat hebben veel testers niet in de gaten volgens Ash.

Mary Gilmartin ging het daarna hebben over security. Kan perfecte veiligheid bestaan? Moeilijk volgens Mary. Maar als ontwikkelaars, testers, operations en iedereen er naar gaat kijken en aan werken dan komen we een eind in de goede richting. Vervolgens ging Jeanine Mechelinck het hebben over “Adaptive or authentic leadership?”. Haar boodschap was dat we binnen de als maar veranderende wereld van de softwareontwikkeling een andere manier van leidinggeven nodig hebben. Met een aantal voorbeelden liet zij zoen hoe je als leider op de verschillende situaties kunt inspelen.

Mirjana Kolarov presenteerde daarna over “Reaching symbiosis of exploratory and automated testing”. De grote vraag is wat testen we automatisch, wat testen we via exploratory testing en hoe combineren we deze twee tot de ideale aanpak. De laatste presentatie van de dag was van Zeger Van Hese met de titel “The Power of Doubt – Becoming A Software Skeptic”. Zijn boodschap is dat je als testers ten alle tijden sceptisch moet zijn op en over alles. Daar schuilt een enorme kracht in en op die manier vind je fouten die anderen over het hoofd zien of waar anderen niet eens over nagedacht hebben.

De dag werd afgesloten met zogenaamde “99 seconds talks”. Meerdere mensen uit het publiek mochten een boodschap uitdragen op het podium gedurende 99 seconden. Een erg leuke en afwisselende manier om diverse meningen en onderwerpen snel de revue te laten passeren. Huib Schoots bediende de luchthoorn waarmee hij de sprekers van het toneel blies als ze het niet haalden binnen de 99 seconden. Hierna sloot Bart het officiële gedeelte van TestBash af, waarna er nog lang werd nagepraat tijdens de borrel in het café om de hoek.