Apple wil techniek voor zelfrijdende auto testen

Apple heeft aan de Amerikaanse overheid bevestigd te werken aan technologie voor zelfrijdende auto’s. Apple werkt al jaren aan de zelfrijdende auto, maar tot nu toe ging dat allemaal in het geniep. Het bedrijf heeft nu een brief gestuurd aan de verkeerveiligheidsinstantie van de Amerikaanse overheid. In de brief reageert Apple op voorgestelde regelgeving voor zelfrijdende auto’s.

Het geheimzinnige project zou onlangs behoorlijk teruggeschroefd zijn tot slechts een software-programma, maar officieel is daar niets over beken. Uit de brief blijkt nu duidelijk dat Apple het project zeker nog niet uit het hoofd heeft gezet: “Apple investeert veel in de zelflerende machines en automatisering en is enthousiast over het potentieel van geautomatiseerde systemen op vele gebieden, waaronder vervoer.”

In de brief roept Apple de toezichthouder op om snel met nieuwe veiligheidsregels te komen en om flexibel om te gaan met de voorschriften. Ook wijst Apple op drie ethische aspecten waar naar gekeken zou moeten worden. In de eerste plaats wijst het bedrijf op de gevolgen van veiligheidsbeslissingen door algoritmes. Daarbij kun je denken aan een situatie waarin twee zelfrijdende auto’s op ramkoers liggen: welke ‘afweging’ moeten de machines dan maken? Welke auto rijdt de berm in, om maar eens wat te noemen.

Ook geeft Apple aan dat er aandacht moet zijn voor privacy en veiligheid en voor de impact die zelfrijdende auto’s kunnen hebben op de maatschappij. Daarbij heeft Apple zelf de werkgelegenheid als voorbeeld, zonder daar dieper op in te gaan.

Bron: Bright