Facebook test censuursoftware voor overheden

Facebook experimenteert met software die berichten op het platform kan censureren. In eerste instantie om zo toch op de lucratieve Chinese markt te geraken. Dat heeft de New York Times vernomen van mensen die betrokken zijn bij het project. Verschillende van hen hebben ondertussen ontslag genomen omdat ze het niet eens zijn met het project.

Facebook werkt nu al samen met overheden: het is company policy om te voldoen aan lokale regelgevingen. Dat betekent dat op verzoek van de overheid bepaalde berichten verwijderd kunnen worden. Dat gebeurde tussen juli en december 2015 zo’n 55.000 keer.

Maar het nieuwe project gaat verder dan dat: als de software beschikbaar zou komen, wordt het mogelijk om de berichten direct na publicatie te blokkeren. Bovendien zou Facebook dat niet zelf gaan doen: dat gaat gebeuren door een Chinees bedrijf. Dat Chinese bedrijf krijgt de volledige controle over wat er in de tijdlijn van Chinese gebruikers verschijnt.

Volgens de bronnen van The New York Times heeft Mark Zuckerberg geen moeite met de software. “Het is voor Facebook beter om onderdeel te zijn van een conversatie, ook al is het nog niet de hele conversatie”, antwoordde hij op kritische vragen van Facebook-werknemers. Facebook zou in China een markt met zo’n 1,4 miljard potentiële gebruikers kunnen aanboren.

Bron: NewsMonkey