Intensief testtraject in de A2-tunnel kost tijd

Over ongeveer een maand moeten de resultaten van alle tunneltesten duidelijk zijn en kan een definitief openingsplan worden vastgesteld. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de eerste drie tunnelbuizen rond deze tijd open zouden gaan, de laatste buis in december. Al eerder werd duidelijk dat dit niet haalbaar is, omdat het testen van de vijftig systemen in de tunnel – van ventilatie tot snelheidsdetectie – meer tijd kost dan verwacht.

De test wordt gerund vanuit de commandoruimte in het dienstengebouw. Voordat de SAT (Site Acceptance Test) start, wordt eerst het testprotocol ondertekend. Alsof het een notariële handeling is. Datum en tijd genoteerd, serienummers gelijkgesteld, softwareversies vergeleken, handtekeningen gezet.

Lees hier het hele artikel.