Iemand test uit hoe hij het web kan platleggen

Ongeziene cyberaanvallen hebben de afgelopen week meerdere websites platgelegd. Een van de slachtoffers is onderzoeksjournalist Brian Krebs; zijn website KrebsOnSecurity.com werd bestookt met liefst 600 tot 700 gigabits data per seconde.

Wanneer hackers een netwerk offline willen halen, doen ze dat vaak via een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Daarbij wordt een enorme hoeveelheid internetverkeer gegenereerd, zodat de website overbelast raakt. Dit soort aanvallen is niet nieuw, maar de jongste tijd stellen internetbedrijven een toename toe van DDoS-aanvallen, die bovendien aanzienlijk zwaarder zijn dan ze gewoon zijn.

De aanval op KrebsOnSecurity had tot gevolg dat het beveiligingsbedrijf Prolexic de website niet langer kan beschermen. Tot nu toe deed het dat gratis, maar door de hoge kosten van de aanval is dat niet meer mogelijk. Sindsdien heeft Google de hosting van KrebsOnSecurity op zich genomen onder het ‘Project Shield’. Daarmee wil de onderneming onafhankelijke nieuwssites beschermen. In een nieuwe blogpost schrijft Brian Krebs dat hij DDoS-aanvallen gelijkstelt met censuur, omdat het als kleine partij duur is om je ertegen te verdedigen.

Lees hier meer