Scrummen is praten, testen, praten en testen

Scrummen gaat absoluut niet vanzelf. Het is hard werken en een kwestie van heel veel praten, testen, praten en testen. Als je Agile ontwikkelt, dan ga je een langetermijnrelatie met je it-bureau aan schrijft Martijn van der Maas in zijn artikel. Het is een intensief partnerschap, waarin beide partijen evenveel tijd en energie investeren. Maar al die moeite, al die tijd en al dat communiceren is het absoluut meer dan waard vindt hij. Je krijgt een product waarmee je verwachtingen worden waargemaakt. Bovendien levert het je een product op waar je écht wat aan hebt en waar je gebruikers heel erg blij van worden.

Eén van de pijlers van Scrum is volgens Martijn dat je na elke sprint een product oplevert dat uitgebreid kan worden getest door de stakeholders. Dat betekent dat je als opdrachtgever bereid moet zijn en de tijd moet hebben om elke twee, drie weken te testen en inhoudelijke feedback te geven. Dat testen moet door verschillende partijen gebeuren. Door een eindgebruiker, iemand die over security & privacy gaat, en ga zo maar door. Als je geen mogelijkheid hebt om de juiste mensen regelmatig vrij te maken voor het geven van kwalitatieve feedback en het doen van acceptatietests, dan kun je beter niet gaan scrummen, aldus Martijn.

Lees hier zijn hele artikel.