VW test in VS nog aan sjoemel herstel software

Volkswagen mag in alle Europese landen voor nog eens 460.000 dieselauto’s technische reparaties uitvoeren om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke eisen. Dat heeft de Duitse autofabrikant zondag bekendgemaakt. Daarmee komt het totale aantal auto’s dat gerepareerd mag worden na het gebruik van sjoemelsoftware boven de 5 miljoen uit.

Volkswagen heeft voor de reparaties toestemming gekregen van de Duitse dienst voor gemotoriseerd wegverkeer KBA. Die toestemming is geldig voor alle Europese landen. Vorig jaar kwam aan het licht dat Volkswagen op grote schaal had gesjoemeld met de uitstoot van auto’s door het gebruik van sjoemelsoftware. Wereldwijd gaat het om zo’n 11 miljoen auto’s.

Voor Volkswagen is de toestemming van groot belang. Als het bedrijf de auto’s niet mag herstellen, zou het ze mogelijk terug moeten kopen van klanten, een zeer kostbare kwestie.

Voor de modellen van Volkswagen met een 1.2- of een 2.0-litermotor geldt dat zij alleen een update van het controlesysteem voor vervuiling nodig hebben. In de 3 miljoen 1.6-liter motoren moet daarnaast ook een extra filter geplaatst worden. Een deel van de auto’s zal dit jaar nog gerepareerd worden, maar een onbekend aantal komt in 2017 pas voor reparatie in aanmerking.

In de VS is het de Duitse automaker nog niet gelukt om met een voorstel voor technische reparaties te komen. Volkswagen werkt daar nog aan het testen van hardware en software die moeten voorkomen dat het de 475.000 betrokken auto’s moet terugkop

Bron: FD