Gegevens kwart miljoen Nederlanders gelekt

Kwaadwillenden hadden toegang tot de gegevens van meer dan 250.000 klanten van IT-dienstverlener Invers, een fabrikant van financiële software voor consumenten. Hackers hadden in ieder geval toegang abonnementsgegevens. Het lek werd ontdekt door een beveiligingsonderzoeker, die vervolgens contact opnam met NU.nl. De onderzoeker had via Google ontdekt dat er een lek in online huishoudboekje Bankingtools zat.

Door het lek was in ieder geval de database met gebruikers van Bankingtools beschikbaar. Daarin staan namen, adressen, e-mailadressen, abonnementen voor de dienstverlening, contacten met de helpdesk en de IBAN-bankrekeningnummers. De combinatie van juist die gegevens is gevoelig, omdat daarmee identiteitsdiefstal te plegen valt. Een kwaadwillende die de juiste wegen bewandelt, kan bij niet-oplettende gebruikers onterechte incasso’s uitvoeren.

Invers benadrukt dat het alleen om abonnementsgegevens van Bankingtools gaat. De online clouddienst Kasboek, ook van Invers, is op geen enkele manier verbonden met Bankingtools. “Er is heel bewust geen koppeling gemaakt tussen beide systemen”, aldus Invers-oprichter Bart den Hollander.

Lees hier meer over deze lekkage.