De nachtmerrie van de traditionele tester

Dinsdagavond bezochten 170 belangstellenden de TestNet thema-avond over DevOps in het NBC te Nieuwegein. Bij DevOps draait het om samenwerking tussen ontwikkeling (Development) en beheer (Operations). In DevOps zitten twee kernprincipes: Continuous Integration en Continuous Delivery. Een interessant en actueel onderwerp gezien alle ontwikkelingen binnen de testwereld.

testnet devops 1

De eerste presentatie werd gegeven door Maarten van den Ende van Xebia, die via de presentatie “Road to DevOps” zijn ontdekkingstocht naar DevOps wilde delen. Hoewel Maarten hoogstwaarschijnlijk een enorme kei is in zijn vak kwam zijn boodschap niet echt uit de verf. Het werd geen moment concreet wat hij nu precies deed, waarom en voor welk project. Maarten is echt een superslimme techneut, maar hij bleef helaas hangen in het oneindig oplepelen van tientallen handige tooltjes waarmee je gevirtualiseerde omgevingen kon opzetten. In plaats van uit te leggen wat DevOps nou precies is en hoe een tester daarbinnen zijn plek kan vinden, deed hij juist het tegenovergestelde. Met een waterval aan technische termen, ingewikkelde tooltjes en een mislukte “code-klop” demo, bevestigde hij de nachtmerrie van de traditionele tester. Namelijk dat de traditionele testrol gaat verdwijnen. De testers mogen wel mee blijven doen, maar dan moeten ze zich blijkbaar bij de ontwikkelaars aansluiten en gaan programmeren.

testnet devops 2

De tweede presentatie werd gegeven door Bert Rijsdijk en Valerio Barrila van IceMobile. De titel van hun presentatie was “Moving to the cloud”. Dit verhaal was een stuk concreter, maar nog steeds erg technisch. Binnen IceMobile zijn ze overgestapt op Amazon Web Services om een schaalbare webservice te bouwden voor een app waarmee je in supermarkten punten kunt sparen. Ze vertelden dat ze door de overstap op DevOps nu de hoogste kwaliteit kunnen opleveren door middel van zo min mogelijk handmatige handelingen. Alles wordt geautomatiseerd getest. Het straalde er vanaf dat ze hier zelf erg blij mee waren. Maar ziet de traditionele tester dit ook zitten? Want ook hier was de onderliggende boodschap dat de tester achter het toetsenbord moet gaan kruipen. Iedereen in het nieuwe team heet straks ontwikkelaar en ze gaan samen programmeren en geautomatiseerde testen bouwen.

Opmakend uit de reacties van het publiek en de gesprekken achteraf, zie je dat de traditionele tester het moeilijk heeft met wat er aan zit te komen. “Als het zo moet dan hoeft het van mij niet” was een veel gehoorde opmerking. Uit de klassieke strijd tussen testers en ontwikkelaars lijkt nu toch een winnaar naar voren te komen. De testers voelen zich enigszins pootje gelicht. De ontwikkelaars zeggen indirect dat ze de testers niet meer nodig hebben. Ze gaan gewoon alles zelf doen en alleen als je zelf ook testende ontwikkelaar wilt worden mag je deel van het team worden. Blijkbaar vinden ontwikkelaars testen opeens niet zo verschrikkelijk meer nu ze dat mogen oplossen door lekker te blijven programmeren.

testnet devops 3

Dus ben jij een tester en heb je geen affiniteit met programmeren, dan is het misschien verstandig om na te gaan of testen nog wel het vakgebied is waarin je verder wilt. Maar ben je een tester en heb je altijd al zelf willen ontwikkelen in een team met gelijkgestemden? Lijkt het je fantastisch om je andere teamleden te helpen bij het programmeren en het bedenken van geautomatiseerde testen? Ja, dan komen er gouden tijden voor je aan als we de ervaringsdeskundigen mogen geloven.

Ons vak is aan het veranderen. Veranderen we mee of gaan we toch liever wat anders doen?

============================
Foto’s door TestNieuws en TestNet