Testen toont niet afwezigheid fouten aan

Drie lezers van Computable geven op persoonlijke titel hun mening over de uitgave The dawn of software engineering. From Turing to Dijkstra. Hierin vraagt auteur Edgar G. Daylight zich af of het beeld wel klopt dat Alan Mathison Turing (1912-1954) als de vader van de universele computer kan worden beschouwd. Lag zijn invloed niet meer op het terrein van het programmeren?

Mike van Straten schrijft onder andere dat Dijkstra ageerde tegen de ‘goto’ statement, die toen zeer veel gebruikt werd in talen als Fortran. Dit leidde volgens Dijkstra tot nauwelijks onderhoudbare programma’s, die vol zaten met fouten. Beroemd is ook zijn uitspraak ‘testen toont wel de aanwezigheid aan van fouten, maar niet de afwezigheid’.

In de jaren zeventig ontstond de ‘softwarecrisis’. Het tempo waarin de hardware zich ontwikkelde, kon niet bijgehouden worden door de software. Er was behoefte aan een nieuwe discipline: software engineering. In die tijd werd gezocht naar methodes om wiskundig te bewijzen of programma’s correct waren. Hiermee moest het mogelijk worden om omvangrijke en vooral correcte software te ontwikkelen.

Lees hier verder.