Onderzoek rond bugs parallelle software

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013 van vijftigduizend euro gaat naar dr. Marieke Huisman van de Universiteit Twente. Ict-onderzoeker Huisman leidt een team dat werkt aan de betrouwbaarheid en correctheid van parallelle software.

Het onderzoek van Huisman helpt bugs en crashes van parallele software te voorkomen door het gebruik van logische redeneertechnieken. Tegenwoordig draaien veel computers en smartphones deze software, waarin verschillende processen tegelijk worden uitgevoerd en elkaar daardoor kunnen verstoren. In de afgelopen tien jaar heeft Huisman aanzienlijke voortgang geboekt op dit terrein. ‘Zij is in staat om inzicht te geven in het belang van haar onderzoek en informatica in het algemeen. Zij zet zich vol enthousiasme in om de interesse voor Informatica en techniek te vergroten bij jongeren en vooral bij meisjes’, schrijft het juryrapport.
Computers spelen overal een rol, zoals bij banken en ziekenhuizen. Fouten in software kunnen daardoor grote gevolgen hebben. ‘Mijn onderzoek helpt om dit soort problemen te verhelpen. Het is mooi om te zien dat dit wordt gewaardeerd’, zegt Huisman. Zij zet het prijzengeld in om haar onderzoek uit te breiden naar andere programmeertalen, vooral functionele talen. Zo wil zij het effect van haar onderzoek verder vergroten.

Lees de rest van dit nieuws hier.