Wat moet tester kunnen om baan te behouden

Op 14 juni organiseerde de #JuBoCo commissie een interactieve sessie over de toekomst van het testen. Deze sessie was een logisch vervolg op de TestNet jubileum boek “Bepaal je koers” dat vorige maand uit kwam. Met deze sessie wilden de auteurs van het boek de dialoog aangaan. Kernvragen aan de deelnemers waren dan ook:

  • Herkenen jullie de trends die we beschreven hebben?
  • Welke ervaringen hebben jullie zelf ?
  • Welke trends zijn we vergeten?
  • Welke competenties moeten we ontwikkelen om onze employability te vergroten?

Tijdens de sessie bleek dat veel van de deelnemers op een breekpunt stonden van hun carrière. Als ZZP-er zonder opdracht, te maken met toekomstige outsourcing, of gewoon het nadenkend over een volgende stap. Interessante constatering is dat de sessie minder bezocht werd door deelnemers die geen directe aanleiding hadden. Als organisatoren van de sessie hopen we niet dat dit betekent dat de ontwikkelingen in het testvak voor velen een ‘ver van mijn bed show’ is. We schrijven immers niet voor niets in het boek: “dit is een wake-up call”.

Tijdens de sessie hebben we de trends besproken en voor de gangbare testfuncties gekeken hoe deze zich kunnen ontwikkelen. Voor de nieuwe rollen die we zien hebben we de competenties vastgesteld tijdens een interactieve brainstorm. Zijn de flipovers met de resultaten waardevol? Ja. Uit de discussie kwam naast veel consensus ook een aantal nieuwe punten naar boven. Een van de deelnemers nam snel een foto en lichtte toe: “Ik ga morgen mijn LinkedIn profiel bijwerken”.

Verslag aangeleverd door Derk-Jan de Grood