Zelfrijdende auto testen op openbare weg

In de VS komen binnenkort zelfrijdende auto’s op de weg. De staat Nevada heeft Google als eerste toestemming gegeven om zo’n auto op de openbare weg te testen. De omgebouwde Toyota Prius rijdt geheel zelfstandig. Videocamera’s, radars en navigatiegegevens zorgen er voor dat de auto voetgangers, fietsers en ander voertuigen herkent en ontwijkt.

Toch moeten er tijdens de tests op de openbare weg altijd twee mensen in de auto zitten. Een daarvan moet achter het stuur zitten, de andere let op de route, stoplichten en eventuele gevaarlijke verkeerssituaties. Mocht er iets gebeuren, kunnen de inzittenden de controle over de auto weer overnemen. De toekenning gebeurde nadat functionarissen zelf hadden meegereden in de bijzondere wagen, onder meer door Las Vegas.

De drie testauto’s krijgen een rood nummerbord met het symbool van oneindigheid (een liggende acht) om de status als voertuig van de toekomst te benadrukken. Binnen drie tot vijf jaar wordt verwacht dat de auto’s klaar zijn voor de verkoop. De auto’s krijgen dan een groen nummerbord.

Bron: RTL Nieuws