Column: Waar vind ik jouw verhaal?

“TMap Next® houdt op te bestaan”

Dit is een uitspraak die er waarschijnlijk wel voor gaat zorgen dat er enige wenkbrauwen omhoog gaan en wat nekharen overeind gaan staan bij sommige testers.

Maar dat geeft niet, geen probleem, niets aan de hand zou ik zeggen. Want wie ben IK om dat te beweren? Hier nog enkele argumenten die richting geven aan deze gedachte:

  • TMap Next® is geënt op de watervalmethode en bevat veel gedetailleerde processen. Dit past niet zo goed bij de ‘lean’ ontwikkelingen van de laatste jaren in de IT. Binnen een agile methode is het bijvoorbeeld zeer lastig om de methode goed te gebruiken.
  • Als de huidige agile ontwikkelingen in de IT zich zo voortzetten, dan is TMap Next® in de toekomst alleen nog maar bruikbaar bij grote overheid instellingen en hier en daar een bank.
  • De product risico analyse die beschreven wordt in TMap Next® is voor veel testers een onbegrijpelijk verhaal. En deze wordt dan ook bijna nooit op de TMap Next® manier toegepast.
  • De testtechnieken zijn beperkt beschreven en kunnen beter uit andere boeken gehaald worden, of via de vele blogs die er over testen zijn.
  • ISTQB is de grote concurrent. Gestoeld op hetzelfde waterval principe. Is internationaal bekend en trekt ondertussen ook de aandacht in vacatures.

Heb ik je aandacht?

Maar deze inleiding was puur om je aandacht te trekken, want eigenlijk gaat deze column over iets anders. Lees verder:

Specialismen in het testen.

Ik heb lang geleden wel eens beweerd (13 jaar terug ongeveer) dat er verschillende soorten testers zijn. De één meer gericht op de technische aspecten en de ander meer op functionele zaken. Men keek mij vreemd aan en enige wenkbrauwen gingen omhoog. In de huidige tijd is dit werkelijkheid. We kijken niet vreemd op van specialismen in de testwereld als performance of usability testen.

Testen of toetsen?

Ik heb altijd wat moeite gehad met het verschil tussen testen en toetsen en vond altijd dat dit min of meer op het zelfde neerkwam. Voor het reviewen van documentatie gebruik je andere technieken, maar het is ook een vorm van testen. In het Engels is er zelfs geen verschil tussen de twee woorden. Toetsen = testen. Enkele wenkbrauwen gingen omhoog toen ik dit een paar jaar geleden beweerde. Nu wordt steeds meer het woord ‘toetsen’ weg gelaten.

Record & playback een doodlopende weg

Automatiseren door record & playback is een doodlopende weg. Ik heb aardig wat ervaring in het verleden opgedaan met “IBM Rational Robot”. Om de Record & Playback functionaliteit beter te laten werken heb ik met klik scripts (door scherm heen klikken om basis scripts te creëren), aparte data bestanden en scenario’s via Excel gewerkt (data- en key word driven testing). Dit heeft niet echt goed gewerkt, maar het wordt nog steeds geprobeerd. Nu zeg ik niet: Ophouden hiermee, maar ondertussen wordt het steeds duidelijker dat het automatiseren van testgevallen beter bij ‘de programmeur’ kan liggen. Meest efficiënt is dus het direct scripten van automatische testscripts. Record & playback is een doodlopende weg. Wenkbrauw omhoog?

Jouw mening als professional telt

Heb je een goed idee? Misschien wel wat controversieel en volledig buiten de bestaande methodes om? Een simpel idee, of misschien wat complexer dan we gewend zijn in de testwereld? Heb je dat wel eens geopperd bij iemand? Gingen de wenkbrauwen omhoog? Werd er niet op gereageerd?

Een tester is nog steeds ondergewaardeerd en nieuwe ideeën worden mede daardoor niet altijd toegejuicht. Wees je dan bewust dat je jouw idee op internet kan publiceren in een eigen blog, kost niets.

Schapen scheren

Ik heb ooit een blog geschreven over “Schapen scheren”, waarmee ik een simpel idee ventileerde dat je dikke gedetailleerde ontwerpen het best kan ‘ herschrijven’ om er de essentie uit te halen die van belang is voor testen. Niet door iedereen gewaardeerd, maar toch ook positieve reacties gehad.

Wisdom of the crowd

En hoe meer testers dit gaan doen (bloggen, artikel voor een IT blad, presenteren, mini conferenties met beperkte deelnemers), des te meer ideeën hebben we om uit te putten. En des te professioneler ons vakgebied wordt. Niet vanuit één methode of gelieerd aan één bedrijf, maar als testgemeenschap.

En nu nog een paar voorbeelden

Zo kan ik wel een tijdje doorgaan, maar ik hou het maar bij deze voorbeelden. Wanneer schrijf jij je eerste blog?

Oja, dat over TMap Next® kom ik nog wel op terug in mijn eigen blog.

——————————
Rob van Steenbergen is een onafhankelijke softwaretester en een actief blogger
Chickenwings Test Consultancy