De TestNieuws 25 – editie 2011

TestNieuws.nl publiceert vanaf nu elk jaar een ranglijst met de 25 meest actieve en zichtbare Nederlandse softwaretesters. Dit is dus geen ranglijst van de beste tester van Nederland. Het is een opsomming van de testers die het vaakst op de podia van de grote evenementen stonden, de meeste artikelen schreven in de bekende bladen, een boek publiceerde, actief betrokken waren bij de grote testevenementen, betrokken waren bij initiatieven binnen TestNet, ISTQB, BNTQB, TMMI en/of IREB. Kortom welke Nederlandse testers gaven het afgelopen jaar kleur.

Hieronder de 2011 editie van de TestNieuws 25:

1 Derk-Jan de Grood
Valori
——————-
Het zal voor velen geen verrassing zijn dat Derk-Jan op de eerste plaats staat. Lid van de EuroSTAR Programme Committee telt gewoon erg zwaar mee. Alleen EuroSTAR Programme Chair zou meer punten opgeleverd hebben. Daarbij schreef hij ook nog een boek “De held die voor mijn nachtrust zorgt”, gaf hij een keynote op de BCS SIGIST, publiceerde hij een EuroSTAR Test Talk, was hij lid van de expert groep van de Dutch Testing Conference en schreef hij meerdere columns en artikelen voor TestNieuws, TestNewsOnline, Professional Tester en Bits&Chips. Ondanks dat Derk-Jan standaard betrokken is bij een heleboel activiteiten zal hij zonder de punten van de EuroSTAR Programme Committee toch heel wat uit de kast moeten halen om volgend jaar weer op de eerste plaats terecht te komen.


2 Erik van Veenendaal
Improve QS
——————-
De lijst met activiteiten van Erik is te lang om ze hier allemaal te noemen. Als Derk-Jan geen lid was geweest van de EuroSTAR Programme Committee dan had Erik met kop en schouders boven de rest van de lijst uitgestoken. Erik gaf meerdere malen keynotes, tutorials en/of presentaties bij EuroSTAR, STAR East, STAR West, CINTEQ en ChechTest. Daarnaast schreef hij samen met Jan Jaap Cannegieter het boek “The Little TMMI” en publiceerde hij een EuroSTAR eBook. Verder schreef hij meerdere artikelen in bladen als Testing Experience, Better Software en Professional Tester, was hij lid van de expert groep van de Dutch Testing Conference en was hij betrokken bij meerdere initiatieven binnen ISTQB, IREB en TMMI.


3 Nathalie Roosenboom de Vries
Capgemini
——————-
Nathalie bezet de derde podiumplaats. Ze laat daarmee Bob van de Burgt maar net achter zich. Ze gaf een presentatie op EuroSTAR en had een bijrol in het optreden van de EuroSTAR Programme Committee tijdens EuroSTAR, onder andere als “Weather Girl”. Daarnaast was Nathalie Online EuroSTAR Ambassador en gaf ze presentaties bij de Belgium Testing Day, BCS SIGIST,  TI/KVIV en de Pacific Northwest Software Quality Conference. Ze was betrokken bij de NEN – Normcommissie 381007 ,  lid van het BNTQB bestuur en schreef artikelen in AppWorks en Tea-time with testers.


4 Bob van de Burgt

Professional Testing bv
——————-
Bob wordt net geen derde, het scheelt maar een paar puntjes. Ook Bob gaf een presentatie op EuroSTAR en keynotes tijdens  TestNet en BCS SIGIST. Daarnaast was hij, zoals al een aantal jaar, de Country Ambassador voor EuroSTAR en ook was hij lid van de expert groep van de Dutch Testing Conference. Verder was hij de dagvoorzitter van de Test Automation Day en publiceerde hij een artikel in Testing Experience.


5 Jan Jaap Cannegieter

SYSQA
——————-
EuroSTAR en boeken schrijven leveren veel punten op. Ook Jan Jaap dankt zijn hoge notering aan deze twee zaken. Hij gaf een presentatie tijdens EuroSTAR en publiceerde samen met Erik van Veenendaal het boek “The Little TMMi”. Verder gaf hij keynotes en presentaties op conferenties in Nieuw Zeeland, Australië  en Zuid Korea over TMMI en schreef hij twee artikelen in de AutomatiseringGids.


6 Tim Koomen

Tim Koomen Testmanagement en -Advies
——————-
Tim gaf een tutorial op EuroSTAR en ook nog een presentatie. Twee zaken die hem veel punten opleveren. Daarnaast was hij lid van de expert groep van de Dutch Testing Conference en publiceerde hij een Testing Time Out voor EuroSTAR.


7 Kees Blokland

Polteq
——————-
Polteq heeft de meeste mensen in de TestNieuws 25 staan, te beginnen met Kees Blokland. Kees dankt zijn hoge notering deels aan zijn collega Ruud Teunissen. Ruud stond oorspronkelijk op het programma met twee tutorials en een presentatie tijdens STAR East, maar kon door omstandigheden niet gaan. Kees nam daarom zijn plek in als vervanger. Ruud heeft in de lijst nog wel een aantal punten gekregen voor deze zaken, maar het grootste deel van de punten gaat toch naar Kees. Daarnaast gaf Kees nog een presentatie op EuroSTAR en TestNet. Ook was hij bestuurslid bij TestNet.


8 Maurice Siteur
Capgemini
——————-
Het wordt eentonig maar ook Maurice verzamelde de nodige punten met EuroSTAR en een boek. Hij gaf namelijk een presentatie tijdens EuroSTAR en was mede-auteur van het boek  “The Complexity of Chain Testing”. Verder was hij lid van de expert groep van de Dutch Testing Conference en van de Programma Commissie van de Nederlandse Testdag.


9 Bryan Bakker
Sioux Embedded System bv
——————-
Bryan is de ‘rising star’ op de lijst. Hij begon zijn opmars in 2010, toen deze lijst nog niet bestond, en heeft er in 2011 gewoon nog een schepje bovenop gedaan. Bryan stond meerdere malen op de grote podia in 2011. Zo gaf hij presentaties tijdens EuroSTAR, TestNet, QA&Test, het Safety-critical Systems Symposium en het Bits&Chips Embedded Systemen event. Daarnaast publiceerde hij een artikel in Bits&Chips.


10 Rik Marselis
Sogeti
——————-
Rik heeft in 2011 heel wat activiteiten op zijn naam staan, die hem dan ook een mooie top 10 notering opleveren. Zo gaf hij onder andere presentaties bij CzechTest, TI/KVIV en EuroSTAR, publiceerde hij meerdere artikelen in Release, schreef hij mee aan een whitepaper “De Kwaliteitsregisseur” en was hij lid van de Dutch Testing Conference expert groep. Verder was hij lid van het bestuur van BNTQB, TestNet en was hij betrokken bij initiatieven binnen ISTQB.


11 Ard Kramer
EclipseIT
——————-
Ard schreef samen met Hans de Rooij het boek “het Q-mysterie”. Hans valt helaas net buiten de lijst, maar Ard staat dankzij al zijn overige activiteiten op de 11e plaats. Zo gaf Ard, naast het schrijven van het boek, ook nog een presentatie tijdens het TestNet najaarsevenement, was hij EuroSTAR online Ambassador en schreef hij een artikel in de AutomatiseringGids. Daarnaast lanceerde hij op EuroSTAR de eerste European Software Testers Benchmark.


12 Jos van Rooyen

Bartosz
——————-
Jos was mede-auteur van het boek “Project de Baas” en de whitepaper “De Kwaliteitsregisseur”. Verder gaf hij een presentatie op de Dutch Testing Conference en publiceerde hij columns en artikelen voor  TestNieuws, Informatie en IT Management.


13 Edwin van Vliet

Yacht
——————-
13 is vast geen ongeluksgetal voor Edwin. Boeken schrijven loont, vooral als je dat boek dan ook nog in je eentje schrijft, want dan hoef je de punten niet te delen. Het grootste deel van de punten, die hem de 13e plek opleverden, verdiende hij dan ook met de publicatie van zijn boek “Tesdata Management”. Daarnaast lanceerde hij de bij het boek behorende website en gaf hij een presentatie tijdens Iqnite Düsseldorf.


14 Bart Knaack

Logica
——————-
Bart kunnen we ondertussen wel ‘Mister TestLab’ noemen. Hij organiseerde in 2011 bij maar liefst vier evenementen een TestLab, te weten de Agile Testing Days, STAR East, STAR West en TestNet. Daarnaast was hij lid van de Dutch Testing Conference expert groep en gaf hij presentaties tijdens STAR East en de EuroSTAR Virtual Conference.


15 Hans Buwalda

LogiGear
——————-
Hans is ‘still going strong’. Zo gaf hij tutorials op STAR East en STAR West, gaf hij meerdere presentaties en workshops tijdens de  Software Test Professional online conferentie en tijdens Vistacon in Vietnam. Daarnaast publiceerde hij een artikel voor Software Test Professional en ook een coverstory in Better Software Magazine. Het levert hem een 15e plaats op.


16 Jeroen Mengerink
Polteq
——————-
Jeroen sprokkelde zijn punten bij elkaar met het onderwerp “Hoe test je een App”. Hij gaf hierover een presentatie tijdens het Testnet najaarsevenement en tijdens EuroSTAR. Daarnaast schreef hij een artikel in Release.


17 Ruud Teunissen

Polteq
——————-
Zoals al eerder gezegd raakte Ruud veel punten kwijt aan zijn collega Kees Blokland doordat deze hem verving bij het geven van twee tutorials en een presentatie tijdens STAR East. Maar omdat Ruud deze zaken op zijn naam heeft binnengehaald krijgt hij er toch nog de nodige punten voor. Gelukkig verdiende Ruud daarnaast nog genoeg punten voor een plek op de lijst met zijn tutotial tijdens STAR West, zijn presentatie op de EuroSTAR Virtual Conference en een keynote en presentatie tijdens de HP Test Brugerkonference. Verder was hij lid van de Dutch Testing Conference Expert Group.


18 Michiel Vroon

Quaboo
——————-
De voorzitter van TestNet kan natuurlijk niet ontbreken op de lijst. Daarnaast was Michiel ook dagvoorzitter van Noordertest, lid van de Dutch Testing Conference expert group en zat hij in het bestuur van de NGI afdeling integratie en testen.


19 Iris Pinkster
Professional Testing bv
——————-
De tweede vrouw op de lijst. Iris gaf presentaties tijdens de Dutch Testing Conference en TestNet. Verder was ze lid van de programma commissie van de Nederlandse Testdag en schreef ze twee artikelen in de Testing Experience.


20 Huib Schoots
Rabobank
——————-
Huib pakte punten met zijn presentatie tijdens de Agile Testing Days. Daarnaast was hij lid van het TestNet bestuur en schreef hij columns voor TestNieuws en TestNewsOnline.


21 Ewald Roodenrijs
Sogeti
——————-
Ewald gaf presentaties op de Dutch Testing Conference, Innovate 2011 en het Control the Cloud seminar. Verder publiceerde hij een eBook en gaf hij een interview in Cloudworks.


22 Jan van Moll
Philps Healthcare
——————-
Jan is waarschijnlijk de grote onbekende op de lijst. Toch was hij goed voor een presentatie tijdens STAR East en Iqnite United Kingdom. Daarnaast was hij lid van de Technical Committee van QA&Test en was hij betrokken bij initiatieven binnen BNTQB en ISTQB.


23 Anko Tijman

Ordina
——————-
Anko gaf een presentatie tijdens de Agile Testing Days en de EuroSTAR Virtual Conference. Ook was hij voorzitter van de Dutch Testing Conference expert groep en schreef hij columns voor TestNieuws.


24 Martin Pol

Polteq
——————-
Martin vindt zichzelf terug op de een-na-laatste plek, waarmee hij het aantal Polteq’ers in de lijst op vier brengt.  Martin gaf tutorials tijdens STAR East, STAR West, Huawei STAR en ALATS.


25 Gerlof Hoekstra
Atos Origin
——————-
De laatste plek is voor Gerlof. Naast zijn presentatie op EuroSTAR gaf hij ook een workshop op Noordertest. Het levert hem precies genoeg punten op voor een plek op de lijst.


============
Aan deze geheel onafhankelijk opgestelde ranglijst kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend. Testnieuws heeft getracht zo zorgvuldig en volledig mogelijk te zijn, maar sluit niet uit dat er onjuiste en/of foutieve informatie tussen de wapenfeiten van de personen op de lijst kan staan.