TestNet letterlijk in de Cloud

Gisteren vond het TestNet najaarsevenement plaats in het NBC te Nieuwegein. Na een ochtend met workshops en interactieve sessies werd het evenement geopend door TestNet voorzitter Michiel Vroon. Om het thema van de dag, “Cloud testen: Roze wolk of gebakken lucht?”, extra kracht bij te zetten werd de zaal letterlijk in “wolken” gehuld met behulp van een rookmachine, zie foto. Dat we als testers echt niet meer om de Cloud heen kunnen werd fraai symbolisch duidelijk door het feit dat de rook zo hardnekkig in de zaal bleef hangen dat de eerste spreker nauwelijks te zien was.

Met meer dan 500 aanmeldingen was het wederom een uitstekend bezocht TestNet evenement met interessante presentaties en een uitgebreide informatiemarkt. Op de informatiemarkt werden suikerspinnen uitgedeeld, kon de vermoeide tester zich laten masseren, was er een interactieve tafel te bewonderen en kon er een heuse hindernisbaan voor elektronische bugs gewonnen worden.

Vooral de presentatie van Leon Bosma, getiteld “Cloud: Het definitieve exit van testmanagement”, bracht de nodige discussie teweeg. Volgens Leon is de testmanager een uitstervend beroep en kan de goed opgeleide en gecertificeerde  tester van tegenwoording, met name binnen een Agile omgeving, makkelijk zelf de testmanagement taken oppakken. Deze mening werd niet door alle aanhoorders in de zaal gedeeld.

Verder het vermelden waard is de whitepaper die uitgedeeld werd door de vakgroep Testregie. Deze vakgroep heeft het afgelopen anderhalf jaar een paper geschreven met de titel “De Kwaliteitsregisseur”. De term “regie” wordt de afgelopen jaren steeds frequenter gehanteerd. Maar wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Op deze vraag, uiteraard voornamelijk in relatie tot testen, wordt verder ingegaan in deze whitepaper die hier gedownload kan worden.