Column: De toekomst is voor iedereen?

Op vier oktober organiseert TestNet weer een najaarsevent. In de ochtend wordt er een interactieve sessie georganiseerd over de toekomst van het testen. Deze JUBOCO workshop wordt gegeven door Andreas Prins, Anko Tijman, Ard Kramer, Derk-Jan de Grood, Hans van Loenhoud, Huib Schoots, Jeroen Rosink en Pepijn van de Vorst.  De sessie vormt de opmaat voor een publicatie waarin de Nederlandse tester een spiegel wordt voorgehouden. Hoe bewust ben je je van de ontwikkelingen die gaande zijn, en hoe sorteer jij voor zodat je ook over 5 jaar ‘in business’ bent? In de voorbereiding van de sessie hebben we veel ideeën uitgewisseld met elkaar en een mindmap gemaakt van alle ontwikkelingen die om ons heen gebeuren. Tijdens de sessie zullen we deze delen, maar ook aan de deelnemers vragen welke ontwikkelingen zij zien. Onze ervaring is dat dit erg kan verschillen per persoon en werkomgeving.

Yasmin is tester bij een kleine traditionele organisatie. Ze reageerde spontaan:”SCRUM, cloud, LEAN, ik lees er wel over, maar dit staat toch wel erg ver weg van de dagelijkse werkvloer. De laatste verandering die we wilden bij ons wilden doorvoeren was vorige jaar december. Na een week discussie hebben we de kerstboom toch maar weer neergezet in die hoek van de kantine waar hij altijd stond. Pairwise Exploratory testen? Lijkt me leuk, maar ik ben wel de enige tester hier en er is weinig ruimte voor experimenten”

Met de reactie van Yasmin, stuitten we meteen op een netelige kwestie. Legacy organisaties. Onder legacy verstaan meestal het gebruik van ondertussen verouderde computersystemen. In veel organisaties bestaan nog oude systemen. Vaak is hier ondertussen van alles omheen gebouwd om het systeem te koppelen aan andere systemen. Maar er bestaan nog vele SOA omgevingen waar de core een oud COBOL systeem is. Niemand durft het te vervangen, omdat niet bekend is hoe het precies werkt. Onder legacy mogen we wat mij betreft ook organisatorische nalatenschappen rekenen. Traditionele werkwijzen en opvattingen die vernieuwing in de weg staan.

Verandering kost tijd. Er zijn natuurlijk organisaties die erg flexibel zijn en mee-surfen op elke hype. In veel organisaties is men echter behoudender. Op het moment dat we gaan nadenken over de toekomst van het testvak, over ontwikkelingen in de markt dienen we hier van bewust te zijn. Er zijn altijd ‘early adaptors’ zijn en die zitten op eerste rij instemmend mee te knikken. De grootste groep testers werkt in organisaties die pas aansluiten bij de nieuwe trends als deze gewoongoed zijn geworden. De hype is daarmee wel spannend, maar voor haar medewerkers ook een ver van mijn bed show. In legacy organisaties staat men niet open voor nieuwe technologien en zienswijze.  De managers denken helemaal niet in IT, ze geloven in de bewezen en beproefde aanpak of hebben gewoonweg de tijd en resources niet om te  veranderen.  Wat betekenen de trends die we zien voor hen? Hoe kunnen we een vertaling maken, zodat nieuwe inzichten op praktische wijze geïntegreerd kunnen worden in het dagelijkse werk? Geen grote verandertrajecten, dus waarbij veel weerstand geslecht moet worden, maar kleine verbeteringen die direct profijt opleveren.

Recent sprak ik Liesbeth, manager bij een grote overheidsorganisatie. Ze merkte dat veel veranderingen in de infrastructuur moeilijk lagen.“Er werd veel gedacht in dozen en ijzer. Zodra er out-of-de-box gedacht moest worden stuitte ik op weerstand. “We hebben altijd hardware van firma X, kun je me vertellen aan welke specificaties de doos voldoet, etc”. Om toch te kunnen verbeteren, introduceerde ik het cloud-denken. Weinig collega’s wisten wat het precies was. Maar na wat uitleg begrepen ze wat ik bedoelde. Door de infrastructuur te zien als een private cloud, werd het doel van de infrastructuur losgekoppeld van onderliggende de hardware. Hierdoor ontstond er ruimte om met de beheerders over veranderingen te praten. We gaan nu veel flexibeler om met onze infrastructuur en kunnen sneller reageren als er vanuit de organisatie nieuwe behoeften ontstaan”

Ook in legacy omgevingen, kunnen we dus profiteren van nieuwe inzichten en technologieën. De hype trends die ons een kijkje geven op wat we in de toekomst kunnen verwachten, hebben niet alleen voordelen voor de early adaptors. Ook medewerkers in een traditionele omgeving kunnen alvast voordelen halen, door kennis te nemen van ontwikkelingen. Mocht je hier ideeën over hebben, of heb je voorbeelden die aansluiten bij dit verhaal. Ik hoor ze graag, via een comment, of op 4 oktober tijdens de JUBOCO sessie.

———————————-
Derk-Jan de Grood werkt als testexpert bij Valori. Hij adviseert organisaties bij het inrichten en verbeteren van hun testactiviteiten. Als productmanager werkt hij aan innovaties in het Valori dienstaanbod. Daarnaast spreekt en publiceert hij met groot enthousiasme over ontwikkelingen in het testvak.