De kwaliteit? O, die testen we er wel even in!

Herken je deze uitspraak? Anders gezegd, ben jij iemand die dit wel eens heeft uitgesproken? Geloof jij erin dat de testdiscipline in z’n volle breedte de kwaliteit erin kan testen? Eigenlijk zou je eens zonder door te lezen en zonder er lang over na te denken een antwoord moeten geven op deze vraag. Dit kun je doen door onderaan deze column een reactie achter te laten, gewoon je primaire reactie. Daarna pas doorlezen, herkauwen en nog eens je reactie geven.

Mijn primaire reactie op deze opmerking is gelijk aan die van @clemensreijen@marcelhogenhout en @vjburns: nee dit kan niet, als tester kun je niet zomaar de kwaliteit erin testen.

Gek genoeg reageren @iriseL@adorsek en @jjcannegieter tegenovergesteld en geven respectievelijk aan dat de opdrachtgever dit wel denkt, het in een nieuwe wereld zo zal gebeuren maar dat het echter wel erg prijzig is.

Op mijn vraag (@andreasprins), of vroegtijdig valideren en verifiëren van bijvoorbeeld de requirements er niet voor zorgt dat je vroegtijdig de kwaliteit kunt verhogen, vraagt @marcelhogenhout zich toch af of je op z’n minst kwaliteitsverlies kunt voorkomen, de vraag is hoe je het bekijkt.

Dit is waar ik een soort van spanningsveld zie ontstaan, nee testers bouwen niet dus kunnen niet de kwaliteit erin testen of bouwen, en toch kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de software. Volgens mij gaat het er om of we de kwaliteit erin kunnen testen. Het woord erin suggereert iets van er is al iets gebouwd en daarna doen wij als testers er nog iets in of bij. Terwijl de woorden een positieve bijdrage leveren voor mij iets suggereert van vroeg betrokken zijn en dan actief een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit.

Dit overdacht hebbende, zouden we dan het volgende kunnen concluderen:
– De kwaliteit er achteraf in testen is niet mogelijk omdat het product er dan al staat
– Vroege betrokkenheid kan kwaliteitsverlies voorkomen
– We moeten naar een nieuwe manier van denken waar we ons niet alleen verantwoordelijk voelen voor het inzichtelijk maken van de kwaliteit maar ons ook verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit zelf. 

Op het moment dat we ons als testers ook verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit, en we zijn 1 team dus testers zijn ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit, dan zullen we ons ook vroeg moeten inzetten om deze kwaliteit samen te realiseren.

Daarmee verandert mijn primaire reactie, de kwaliteit, die helpen we mee erin te testen. De vraag is dan alleen of gezien de lading die het woord testen heeft, dit het juiste woord is.

De kwaliteit? O, dat is ook een aangelegenheid van testen, kunnen we al beginnen met toetsen? Dan bouwen we samen de kwaliteit erin!

Wat is jou primaire, secundaire of morgen zelfs tertiaire reactie? Laat deze hier achter, je kunt natuurlijk ook reageren middels #erintesten.

————————————————–
Andréas Prins is testconsultant, lid van het R&D team bij Software Control Sogeti en houdt een blog bij op TestingTheFuture.net