Gezocht: “IT superheld – tester”

De afgelopen maanden heb ik mij verbaasd over de gevraagde ervaring en kennis in vacatures en specifiek over testvacatures die ik regelmatig tegenkom. De kreet “tester gezocht” zie je genoeg voorbij komen, maar tegenwoordig bestaat ‘de tester’ niet meer voor veel bedrijven en wordt er gezocht naar bijvoorbeeld “SOA Tester”, “Technisch tester”, “infrastructuur tester”, “security tester”of “Performance tester.

Het is goed dat een vakgebied een bepaalde volwassenheid bereikt dat specialisaties verschijnen en dat organisaties weten wat het vakgebied inhoudt. Dit betekent blijkbaar ook dat de aanvragen voor testers specifieker worden.

Hier een voorbeeld voor een “tester bankzaken”

 • Ervaringsniveau: Medior (3 tot 4 jaar)
 • Kennis van en ervaring met gestructureerd testen, Projectmatig werken
 • Kennis van en ervaring met SQL, Bankbedrijf > 2 jaar (gewenst)
 • Internationaal Betalingsverkeer
 • Testkennis (TMap en Testframe), Mainframe& Tandem omgeving, Keten- en regressietesten, PL1
 • Afgeronde HBO/WO opleiding, bij voorkeur op het gebied van informatie, bedrijf- of bestuurskunde

Lijkt mij een valide vacature, wel 3 jaar ervaring nodig, waarbij meer dan 2 bij een bank, specifieke kennis van SQL, Mainframe, Tandem. En ook nog ervaring met keten testen. (ervaring met regressietesten heeft elke tester wel). Ook nog TMap en Testframe kennis. Dit zal voor een deel van de testarbeiders geen probleem zijn.

Hier nog een voorbeeld tekst:

 • Needed a tester: Very strong in database testing (sybase)
 • Tasks:  make estimations, testplans, execute test, coordinate between testers.
 •  technical testing
 • Sybase/oracle development / queries, knowledge of RDBMS, er modeling, stored procedures etc.
 • knowledge unix/perl/java (nice to have)
 • willing to invest time to learn credit risk reporting.
 • good English, and cultural sensitive
 • credit risk knowledge, stress resistant, coach others
 • Plus: tmap recommended.

Mooie vacature, ik vraag me af of er wel veel testers zijn die al deze ervaring hebben, maar je zou deze specifieke tester best kunnen vinden.

Maar wacht eens even? “TMap recommended?”

Wat zoekt dit bedrijf precies? Een tester die de ins- en outs van het vak kent of een database beheerder die ook wel eens van TMap heeft gehoord?

Het begint er steeds meer op te lijken dat men niet meer op zoek is naar testers, maar techneuten “die-wel-eens-iets-met-testen-gedaan-hebben”.

Nu moet ik toegeven dat als ik terugkijk naar vacatures die ik zelf heb geschreven, dat ik dit soort van specifieke eisen ook niet schuwde. Ik ben dan wel altijd op zoek geweest naar een tester, waarbij de technische kennis daaraan onderschikt was. 50 % of minder van de CV’s die vervolgens binnenkwamen voldeden dan.

De vragen die bij mij opkomen zijn dus als volgt

Worden testvacatures niet te overdreven de laatste tijd?
Ik weet dat er een overschot is op de markt, maar sommige gaan écht te ver. Waarom zou ik én verstand van Windows, Unix, Apple, Linux en Mainframe moeten hebben, gecombineerd met specifieke tooling als HP openview en Rational tools, daarnaast Java kunnen programmeren en ook nog specifieke domein kennis moeten hebben? Belangrijk om te weten is dat een tester met ervaring zich snel domein kennis eigen kan maken. De eis om het domein al te kennen beperkt toch de aanbiedingen.

Zoekt men niet eerder een IT’er met een klein beetje testervaring?
Testen is nog steeds vaak een onbekend gebied voor veel managers en projectleiders. En dit geldt al zeker voor inkoopafdelingen bij groteren organisaties, zodat hier nog wel eens misverstanden over ontstaan.

Of worden wij testers ondertussen gezien als de superhelden van de IT?
Wij bemoeien ons tenslotte met alles: Is er een projectplan? Hoe maken jullie requirements? Zien jullie nog risico’s? Zullen we de documentatie gaan reviewen? Mag ik jouw code eens bekijken en reviewen? Kan je die twee componenten niet beter samenvoegen? Is de communicatie met de gebruikers goed belegd? Is jullie versiebeheer up-to-date? Hoe zijn de beheertools ingericht? Hoe gaat de helpdesk met incidenten om? Kan ik alle rapportages zien? Testen ontwikkelaars ook? Hoe worden de gebruikers gemigreerd? Is er al een procedure voor……. (zucht, die vervelende testers ook)

Laat ik het maar eens positief bekijken. Dit is tenslotte mijn eerste column. Wij testers kunnen alles! Dat hebben we na jaren van ontwikkelingen op het testvakgebied ondertussen wel geleerd. We zitten als een spin in het web van een organisatie en kijken mee met de product managers, analisten, programmeurs, configuratiemanagers, beheerders, eindgebruikers, management, ontwerpers, helpdeskmedewerkers, en wat er allemaal niet nog meer rondloopt in een IT organisatie.

En met een beetje enthousiasme kunnen we al deze mensen vanuit onze kennis en ervaring nog verder helpen met hun werk ook.

Geen wonder dat men steeds veeleisender is geworden voor de werving van de tester.

Izzit a bird? Izzit a pleen? No, it is…. Supertester!

———————————
Rob van Steenbergen is een onafhankelijke softwaretester en een actief blogger
Chickenwings Test Consultancy