TEE-BYD-DOUBLE-JOE-TEE-FIP

Begin oktober sprak ik op de STARwest conferentie in San Diego. Het onderwerp was testtechnieken. Een dankbaar maar ook riskant onderwerp. Dankbaar, omdat je er niet over uitgesproken raakt. Hoe moeten we technieken gebruiken, wat zijn de verschillen tussen de technieken, zijn ze een vloek of een zegen? Elke tester heeft wel te maken met testtechnieken en er zijn eigen ideeën bij.  Vanwege deze betrokkenheid is het ook een gevaarlijk onderwerp. Er zijn testers die de theorie erg serieus nemen, en als je tijdens een presentatie iets verkeerd zegt vliegen de referenties naar de onderbouwende literatuur door de lucht. Ikzelf geloof dat je je technieken goed moet kennen, maar dat je bij de toepassing niet moet verstarren door de theorie. Gebruik ze, en doe dat zodat je je voordeel bieden. Van mij mag je dan regels overtreden. Een beetje testtechnieken? Alles mag! dus, maar gebruik ze.

De presentatie ging over hoe we de technieken kunnen gebruiken. Een acroniem stond hierbij centraal; TBYDWTFIP. Ervaren testers herkenen hierin meteen het acroniem voor “The bugs you don’t want to find in production”. Testen kan gezien worden als activiteit waar we op zoek gaan naar fouten. Maar weten we wel, waar we onze zoektocht op moeten richten? Vaak denk ik dat we erg vanuit de specificaties redeneren en vergeten aan onze gebruikers en operationeel managers te vragen welke problemen of fouten ze straks echt niet in productie willen hebben.

Testtechnieken helpen ons gericht naar de applicatie te kijken, en elke techniek is gespecialiseerd in het vinden van een bepaalt type fouten. Met BVA vind je in principe geen fouten in de toestandsovergangen en met State testing geen fouten in de input validatie.  Als we weten welke fouten onze belanghebbende niet in productie willen vinden, weten we wat ons te doen staat. Ze vinden voordat we live gaan. Door gericht die ontwerptechnieken kiezen die ons helpen deze te vinden vergroten we onze slagingskans. 

Om gericht testtechnieken te kiezen is het belangrijk gevoel te hebben voor welke fouten met welke technieken gevonden kunnen worden. Om dit te bevorderen liet ik tijdens de presentatie drie probleem-rapporten zien met de opdracht ” Vertel me welke techniek gebruikt zou kunnen zijn om deze fout te vinden”. Geloof het of niet maar ik heb zelden een zaal met 127 mensen zo stil gezien. Blijkbaar is de vraag moeilijker dan ik dacht. Of was het toeval? Onderstaand toon ik jullie dezelfde probleem-rapporten. Doe jij het beter?

Als je het antwoord weet, laat dan gerust onderaan deze pagina een reactie achter. Ik ben benieuwd naar de eensgezindheid of diversiteit in de antwoorden. Succes!