In gesprek met Hans Planken

Via een contact in Zwitserland kreeg ik te horen dat TOSCA, het testtool van het bedrijf  Tricentis, de rijzende ster is op het gebied van testtooling. Zelf had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar door de enthousiaste verhalen was ik toch wel benieuwd geworden. Het zal ons hier toch niet gebeuren dat we een mogelijke revolutie op de tooling markt over het hoofd zien. Reden genoeg om een aantal vragen te stellen aan Hans Planken. Hij is verantwoordelijk voor Tricentis in de Benelux.  Hieronder staan de vragen die ik aan Hans heb gesteld en zijn antwoorden. 

1. Wat voor bedrijf is Tricentis en wat is de testoplossing TOSCA die jullie aanbieden?
TRICENTIS is 1997 opgericht met als doel het leveren van consultancy voor functionele software testen. In de eerste jaren werd reeds begonnen met de ontwikkeling van test frameworks voor geautomatiseerd testen omdat de capture/replay tools van meerdere softwareleveranciers geen uitkomst bieden voor testautomatisering. Toen is  “TOSCA Explorer” (TEX) ontwikkeld, een framework voor geautomatiseerd testen, dat de voorloper was van “TOSCA Commander”,  dat thans op het gebied van Test automatisering en Testmanagement een dusdanig revolutionaire ontwikkeling is dat men gerust kan spreken van een “Paradigm shift”. TOSCA Commander is midden 2006 op de markt gebracht en sinds 2007 heeft  TRICENTIS zich ontwikkeld van consultancy firma tot meer een softwareonderneming met als doel TOSCA Testsuite wereldwijd op de markt te brengen. Tricentis heeft momenteel ruim 100 medewerkers die voornamelijk werkzaam zijn in Centraal Europa. Sinds november 2009 is TRICENTIS ook actief op de Benelux markt.

2. Waarom hebben wij hier in Nederland nog zo weinig gehoord van Tricentis en TOSCA?
TRICENTIS was tot nu toe alleen actief op de Duitstalige markt en is pas sinds november 2009 actief in de Benelux

3. Wat is het grote voordeel van TOSCA tov de vergelijkbare testtooling van bijvoorbeeld HP?
TOSCA is een vrij revolutionaire ontwikkeling op het gebied van Testautomatisering. Dit wordt in het bijzonder gekenmerkt doordat er geen testscripts meer ontwikkeld worden (ook niet gegenereerd) en kunnen er  door de gebruikers van applicaties zelf testgevallen gespecificeerd, geautomatiseerd en onderhouden worden.  Hierbij wordt de maintenance kosten (wat vaak gezien wordt als het hoofd probleem voor geautomatiseerd testen)  tot een fractie  teruggebracht van wat men tot op heden gewoon was. Sommige van onze klanten spreken van 70 tot 80%. Dit heeft weer tot gevolg dat er veel meer testen geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd (3 tot 4 keer zoveel). Tot op heden was men voor de ontwikkeling, onderhoud en beheer van testscripts  afhankelijk van vaak dure testspecialisten.  Doordat TOSCA ervoor zorgt dat vele technische zaken  weggehouden worden voor business testers kunnen deze dit werk doen  zonder over technische kennis te beschikken.

4. Biedt Tricentis nog meer producten en/of diensten naast TOSCA? 
TRICENTIS levert alleen TOSCA Testsuite welke bestaat uit:
.  TOSCA Commander (Testmanagement en automation)
.  Requirements Addln (Interface met Requirements Management oplossingen)
.  TestCase Design Addln (ondersteuning voor TestCase Design Methodes)

Verder levert TRICENTIS op basis van de TOSCA technologie verticale oplossingen welke zijn:
. TOSCA@Data (Oplossing voor het testdata probleem in complexe omgevingen zoals bijvoorbeeld banken)
. TOSCA@Energy (Testmanagement en testautomatisering voor Energie bedrijven ivm ontkoppeling gas en elektriciteit)
. TOSCA@SAP (Testmanagement en testautomatisering voor SAP)

5. Wat wil je bereiken met Tricentis en TOSCA de komende jaren in de Benelux?
We willen de komende jaren in zowel Nederland als België een organisatie hebben welke onze (potentiële) klanten kunnen helpen. Verder gaan we ervan uit dat we  meerdere  partners hebben waarmee we gezamenlijk een leidinggevende positie kunnen verwerven en gezien het aantal (vaak grote) klanten dat we in Centraal Europa in een zeer korte tijd hebben verworven moet dit zondermeer haalbaar zijn.

Voor meer informatie kun je Hans mailen op h.planken@tricentis.com

—————————————————————-
Hans Planken
Tricentis Benelux